Hibèrnia

nom antic d'Irlanda

Hibèrnia[1](enllatíHĭbernĭa) oHierna[2](engrecἹέρνηHiérne) és el nom antic d'Irlanda.És esmentat perAristòtili derivaria del gaèlicEiroEri.Aquest nom també es troba a lesArgonàutiques òrfiques,que s'atribueix aOrfeu,i encara que sigui espuri, es pot datar a l'època d'Onomàcrit,és a dir, alsegleviaC.

Plantilla:Infotaula indretHibèrnia
Imatge
Hibèrnia o Hierna
Tipusregió geogràficaModifica el valor a Wikidata

Aristòtil diu que més enllà de lesColumnes d'Hèrculeshi ha dues illes anomenadesBritànniques,una que es diuAlbiói l'altra Hierna.Diodor de Sicílial'anomenaIris.Estrabódiu que era un país molt fred i que amb prou feines estava habitat, i diu que els irlandesos practicaven elcanibalisme.Pomponi Melal'anomenaIverna,i diu que era l'herba era molt abundant, fins al punt que, si no es treia el bestiar, rebentava de tant de menjar.Plini el Vellen diuHybernia.Gai Juli Solíexplica que era un poble molt guerrer, i que les mares posaven el primer bocí de menjar a la boca dels seus nadons amb la punta d'una espasa.

Claudi Ptolemeu,que l'anomenaἸούρνια,dona el nom dels pobles que vivien a Hierna: vennicnisirobogdisa l'Ulster;nàgnatesalConnacht;erdinsierpeditans,entre elsnàgnatesi elsvennicnis;uternsivodisaMunster;iauters,gàngansivelíbors(oel·lebris), entre elsuternsinàgnates.ALeinstervivien elsbrigants,manapis,caucs(tots tres també a laGàl·lia Belga),corionds,blanis,voluntisidarins(els últims potser ja a l'Ulster). Alguns autors, com araClaudi Claudià,parlen delsescotscom un poble irlandès en aquell temps, però Ptolemeu no en fa esment. Les ciutats principals erenMenàpia(actualWexford) iÈblana(actualDublín).Tàcitdiu queGneu Juli Agrícolaes va plantejar la conquesta d'Irlanda quan era governador deBritànnia.[3]

Referències

modifica
  1. Joan Alberich [et al.]..Diccionari llatí-català de noms propis.Columna, p. 88.ISBN 84-7809-720-1.
  2. Alberich i Mariné,Joan (dir.);Cuartero i Iborra,Francesc J. (dir.).Diccionari Grec-Català. D'Homer al segleiidC.Enciclopèdia Catalana-Fundació Institut Cambó,2015, p. 917.ISBN 9788441224223.
  3. Smith,William (ed.). «Ierne».Dictionary of Greek and Roman Geography (1854).[Consulta: 16 juliol 2022].