Tirso de Molina

escriptor espanyol

Tirso de Molina,pseudònimde fraGabriel Téllez(Madrid,24 de marçde1579-Almazán,12 de marçde1648), va ser undramaturg,poetai narradorespanyoldelBarroc.

Plantilla:Infotaula personaTirso de Molina

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es)Gabriel José López y TellézModifica el valor a Wikidata
24 març 1583Modifica el valor a Wikidata
Madrid (Corona de Castella)Modifica el valor a Wikidata
Mort12 març 1648Modifica el valor a Wikidata(64 anys)
Almazán (Corona de Castella) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri del convent de la Merced (Almazán) (restes sense localitzar)
Altres nomsGabriel Téllez
ReligióCatolicismeModifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat d'AlcaláModifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióEscriptor barroc
GènerePoesia,teatreicomèdiaModifica el valor a Wikidata
MovimentLiteratura barrocaModifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde de la MercèModifica el valor a Wikidata
SignaturaModifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0210385Allocine: 627333TMDB.org: 1288642
Musicbrainz: 1986d80b-c1fe-4617-b0f3-20de89c7e1ecDiscogs: 855770 Find a Grave: 24932593Project Gutenberg: 49817Modifica el valor a Wikidata

Entre la seua activitat literària, destaca sobretot com a autor teatral. La seua dramatúrgia comprèn tots els gèneres, des del drama filosòfic i teològic deEl condenado por desconfiado,fins a lacomèdiad'embull, comDon Gil de las calzas verdes.Destaca d'entre la seua producció la creació del mite de Don Juan enEl burlador de Sevilla,en la que un noble sevillà altera l'ordre social deshonrant totes les dones que se li ofereixen. Finalment és castigat per l'estàtua funerària d'una de les seues víctimes, el pare d'una de les dames burlades, arrossegant-lo als inferns sense que el senyor Juan se'n penedisca.

Biografia

modifica

Els seus pares eren humils servents del Comte de Molina de Herrera.Blanca de los Ríosva sostenir que Gabriel va ser fill natural del Duc d'Osuna, però aqueixa tesi no té fonament i avui està completament desacreditada, ja que de ser certa Tirs haguera necessitatdispensapapal per a entrar en l'Orde de la Mercè.A més el Duc d'Osuna era llavors molt vell i es trobava acreditat enNàpols.D'altra banda, la partida de naixement que al·lega Blanca de los Ríos és pràcticament il·legible i fa nàixer a Tirso el1584.Luis Vázquez[1]defensa que va nàixer l'any 1579. Cap dels seus enemics contemporanis, d'altra banda, li va atribuir aqueix origen.

Va ser deixeble deLope de Vega,a qui va conèixer com a estudiant aAlcalá de Henares.El4 de novembrede 1600 ingressa en l'Orde de la Mercè, prenent els hàbits el21 de generde 1601 al monestir deSan AntolíndeGuadalajara.Es va ordenar sacerdot l'any 1606 aToledo:ací va estudiar Arts i Teologia i va començar a escriure; aquesta va ser la ciutat on va viure més temps, i des d'ella va fer viatges aGalícia(el 1610 o 1611), aSalamancael 1619, aLisboa,etc. L'any 1612 va vendre un lot de trescomèdies,i hom creu que ja havia escrit abans una primera versió deEl vergonzoso en Palacio;de 1611 ésLa villana de La Sagra,de cap a 1613El castigo del pensequei la trilogia deLa santa Joana,i de 1615Don Gil de las calzas verdes;aquest mateix any va estrenar en la festa delCorpus ChristitoledàLos hermanos parecidos.Per aquesta època, si bé conreava temes religiosos, les seuessàtiresi comèdies li havien causat problemes amb les autoritats religioses, el que va provocar que es retirara entre1614i1615al monestir d'Estercuel,a l'Aragó.Potser és per això que gairebé no figura en elViaje del ParnasodeCervantes.Entre 1616 i 1618 va residir aSanto Domingo,on va ser professor deteologiadurant tres anys a la seua universitat i va intervenir en assumptes de la seua Orde. Aquesta estada li va permetre conèixer nombroses històries de la Conquesta que va usar més tard a les seues obres. Al seu retorn, l'any 1618, es va instal·lar a Madrid, on entre 1624 i 1633 van aparèixer les cincPartsde les seues comèdies; aquestes "profanes comèdies" li van costar un gran escàndol i el desterrament aSevilla.L'any 1622 va participar en el certamen poètic amb motiu de la canonització desant Isidre;el1625la Junta de Reformació creada a instàncies delcomte-duc d'Olivaresel va castigar amb reclusió al monestir de Conca per haver escrit comèdies profanes "i de mals incentius i exemples", i va demanar el seu desterrament i excomunió major en cas de reincidència. Però Tirso de Molina va continuar escrivint i no es van prendre mesures majors contra ell en desinflar-se les mesures moralitzadores del comte-duc; és més, el 1626 va tornar a residir a Madrid i va ser nomenat comanador de Trujillo, per la qual cosa va viure a la ciutat extremenya fins al 1629, que va tornar a Toledo i possiblement a Madrid. Entre 1632 i 1639 va estar aCatalunya,on va ser nomenat definidor general i cronista de la seua Orde; en aquest últim càrrec compon laHistòria general de l'Orde de la Mercè,que comença el 1632 i acaba el 1639. En aquest últim any el pontífexUrbà VIIIli va concedir el grau de mestre. Però els enfrontaments amb membres de la seua pròpia Orde el van portar al desterrament aConcal'any 1640. Els seus últims anys els va passar a Sòria, com a comanador del convent de la Mercè, càrrec per al qual va ser nomenat l'any en 1645. Va morir a Almazán el 1648.

Tot i queEl burlador de Sevilla y convidado de piedraha tingut una enorme influència en la cultura mundial com a origen de l'arquetip deDon Joan,en el seu temps la versió més coneguda de l'obra va ser una refosa,Tan largo me lo fiais,realitzada pel dramaturg i actorAndrés de Claramonte,també autor deLa estrella de Sevilla.

Per més que només hagen arribat a la posteritat unes seixanta peces dramàtiques seues, va ser un dels dramaturgs més prolífics delSegle d'or espanyol.Segons el seu propi testimoni en elpròlega laTercera Part,sens dubte una mica exagerat, n'hauria escrit cap al 1634 unes tres-centes o quatre-centes. L'atribució d'algunes presenta, això no obstant, tots els ingredients del més intricat dels trencaclosques bibliogràfics. L'obra dramàtica de Tirs de Molina es caracteritza per l'enorme complicació dels seusarguments,que a vegades es fan molt difícils de seguir, com en el cas deDon Gil de las calzas verdes;posseeix, això no obstant, el secret de laintrigai sap com interessar a l'espectador. Els seus personatges posseeixen una profunditatpsicològicamajor que en altres dramaturgs de l'època i els seus caràcters femenins destaquen sovint a les seues obres, com per exemple la reinaMaria de MolinaenLa prudencia en la mujer.Altres vegades solen ser increïblement embolicadors i intrigants (el prototip d'aquests seria, per exemple, la Marta deMarta la piadosa), de manera que sempre saben eixir-se'n amb la seua i disposen de recursos per a sortir-se'n de les situacions més complicades, la qual cosa és testimoni de l'enginy del frare mercedari.

Va destacar sobretot en la comèdia:Marta la Piadosa,Por el sótano y el torno,Don Gil de las calzas verdes,La villana de Vallecas,i en lacomèdia palatina:El castigo del penseque,El amor médicoi sobretotEl vergonzoso en Palacio.Va conrear també les obres religioses, tantautos sacramentales(El colmenero divino,Los hermanos parecidos,No le arriendo la ganancia) com els drameshagiogràfics(Santo y sastre,la trilogiaLa santa Joana); bíblics (La mejor espigadora,sobre la història de Ruth,La vida y muerte de HerodesoLa venganza de Tamar) i teològics (El condenado por desconfiado); també hi ha incursions teològiques en drames morals com la seua obra mestraEl burlador de Sevilla y convidado de piedra,sobre l'arquetipdeDon Joan.

Va escriure a més dues miscel·lànies,Los cigarrales de Toledo(1621) iDeleitar aprovechando(1635), on tenen cabuda lanovel·la cortesana,les peces dramàtiques i els poemes de distinta temàtica.

L'estil de les seues obres és obertamentconceptista,amb jocs de paraules, i en les seues últimes obres una micaculterà,però sempre sobre fons conceptista.

  • Los cigarrales de Toledo(1621)
  • Historia de la Orden de la Merced
  • Deleitar aprovechando(1635)

Referències

modifica
  1. "Gabriel Téllez nació en 1579. Nuevos hallazgos documentales", aHomenaje a Tirso,L. Vázquez, ed., Madrid: Revista Estudios, 1981, Pp. 19-36
  2. Enciclopèdia EspasaApèndix núm. 9, pàg. 261(ISBN 84-239-4579-0)

Vegeu també

modifica

Enllaços externs

modifica