Vés al contingut

Eileen Chang

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaEileen Chang

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(zh)Trương ái linhModifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement30 setembre 1920Modifica el valor a Wikidata
Concessió Internacional de ShanghaiModifica el valor a Wikidata
Mort8 setembre 1995Modifica el valor a Wikidata(74 anys)
Westwood (Califòrnia)Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Hong Kong
St. Mary's Hall, Shanghai(en)Tradueix
St. John's University
University of Hong Kong Faculty of Arts(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióguionista,escriptora,traductora,periodista,novel·listaModifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Califòrnia a BerkeleyModifica el valor a Wikidata
GènereAssaigidrama psicològicModifica el valor a Wikidata
Nom de plomaLương kinh
Լյան ՑինModifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeFerdinand Reyher(1956–1967),mort
Hu Lancheng(1944–1947)Modifica el valor a Wikidata
ParesZhang ZhiyiModifica el valor a WikidataiHuang SuqiongModifica el valor a Wikidata

Descrit per la fontObálky knih,
Biographical Dictionary of Chinese Women: The Twentieth CenturyModifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0151690The Movie Database: 38282Allocine: 154213Allmovie: p316571Modifica els identificadors a Wikidata

Eileen Chang(enxinès tradicional:Trương ái linh; enxinès simplificat:Trương ái linh, enWade-Giles:Chang Ai-ling, enpinyin:Zhāng Àilíng) (Xangai,Xina,30 de setembrede1920-Los Angeles,Estats Units,8 de setembrede1995) fou una escriptora en llengua xinesa i anglesa.[1][2]

La seva obraEl cadenat d'orés considerada una de les obres cabdals de la literatura xinesa del seglexx.Chang va abandonar la República Popular Xina el 1952, poc després de la proclamació de laRepública Popular de la Xina.Precisament per la seva poca simpatia pel nou govern comunista, la seva figura i la seva obra van ser condemnades a l'ostracisme a la mateixa Xina durant molts anys, encara que aquesta situació ha canviat darrerament.

Biografia

[modifica]

La família d'Eileen Chang era de classe alta. Quan va néixer li van donar el nom Zhāng Iīng ( trương anh / trương anh ). El 1922, la seva família es va desplaçar aTianjin.El pare era opiòman i el 1925 la seva mare el va abandonar (després d'un intent de reconciliació que no va reeixir, van acabar divorciant-se el 1930) i la petita Zhang Ying va romandre al costat del seu pare, que la maltractava. El 1928, va tornar a Xangai. Es va canviar el nom, adoptà el nom anglès "Eileen" (el 1930), que enpinyinés Àilíng: considerà la mare que d'aquesta manera li seria més fàcil entrar en una escola occidental (el 1931 ingressava a l'escola cristiana de Santa Maria a Xangai. A partir d'aquell moment utilitzaria el nom trương ái linh (Zhāng Àilíng) en xinès, i "Eileen Chang" en anglès.

Va cursar estudis universitaris alRegne Unit.El 1939, va ingressar en la Universitat de Hong Kong. El 1941, durant l'ocupació japonesa, va tornar a Xangai. En aquesta ciutat es va dedicar a escriure; les seves obres més destacades són d'aquest període. Es va casar el 1943 ambHu Lancheng,també escriptor i considerat un col·laboracionista, que poc després (el 1945) la va abandonar. El divorci fou el 1947.

El 1949, el Partit Comunista Xinès, vencedor de la Guerra civil, proclama laRepública Popular de la Xina.Malgrat que Eileen Chang no s'havia implicat en política, per la seva pertinença a la classe burgesa, i pel fet de no haver abandonat Xangai durant l'ocupació japonesa, les noves autoritats no la consideraren persona de confiança. El 1952 va a Hong Kong un altre cop, i el 1955 va emigrar als Estats Units. No tornaria a la Xina mai més.

És a Nova York que Chang va conèixer qui seria el seu segon marit,Ferdinand Reyher,guionista estatunidenc. La boda en fou el 1956. Després de la mort del seu marit, el 1967, Chang es va dedicar a l'ensenyament: fou professora en diverses universitats nord-americanes, com elRadcliffe Collegea Cambridge (Massachusetts) i laUniversitat de Califòrniaa Berkeley.

El 1973, Chang va anar viure aLos Angeles,on dos anys després completaria la seva traducció a l'anglès de laBiografia d'Hai Shanghua(xinès hải thượng hoa liệt truyện / xinès hải thượng hoa liệt truyện Hǎi Shànghuā Lièzhuán), novel·la popular de l'època Qing escrita en el dialecte Wu.

Chang va ser trobada sense vida al seu apartament a Los Angeles el 8 de setembre de 1995. Complint amb la seva voluntat, el seu cos va ser incinerat i les seves cendres van ser llançades al Pacífic.

Relació amb el cinema

[modifica]

A part de les adaptacions cinematogràfiques de les seves novel·les, citades en l'apartat de Bibliografia, Zhang Ailing va col·laborar com a guionista en tres pel·lícules del directorSang Hu:Lingering Love(1946),Long Live the Missus(1947) iThe Sorrows and Joys of Midle Age Man(1949).[3]

Bibliografia

[modifica]

Eileen Chang, molt prolífica durant la seva època més creativa, als anys 40 del segle passat, publicava en diverses revistes de Xangai. Com a guionista participà en diverses pel·lícules. Les seves novel·les tracten l'amor i les tensions en les relacions d'home i dona; la majoria de les seves històries es desenvolupen en la societat burgesa i urbana de Xangai i de Hong Kong en el context de la primera meitat del seglexx.

En xinès, les més famoses són:

  • El cadenat d'or(xinès kim tỏa ký; en pinyin: jīn la sevaǒ jì), 1943, la seva obra més famosa. Explica la història de la degradació moral d'una dona casada amb un fumador d'opi i humiliada pels seus sogres.
  • La rosa vermella i la rosa blanca( hồng mân côi dữ bạch mân côi, hóng méiguì iǔ bái méiguì), 1944. Portada al cinema pel director de Hong KongStanley Kwanel 1994.
  • L'amor que fa caure ciutats(Club Editor / Asteroide, 2016) ( khuynh thành chi luyến, qīng chéng zhī liàn), 1945. Traducció catalana de Carla Benet.[4]Existeix una telenovel·la basada en aquesta obra.
  • Bànshēng Yuán( bán sinh duyên ), 1948. Com en altres ocasions, és un títol difícil de traduir. D'aquesta obra s'ha fet una pel·lícula i una sèrie de televisió (2003). El títol anglès de la pel·lícula ésEighteen Springs('Divuit primaveres') i el de la sèrieAffair of Half a Lifetime(xinès; traditional: Bán sinh duyên; i en pinyin:Bànshēng Yuán).
  • Lust, Caution( sắc, giới ) de la qual s'ha fet una pel·lícula (2007), dirigida perAng Lee.

Durant la seva estada als Estats Units, Chang va escriure també en anglès. Dues de les seves novel·les més conegudes són:

  • The Rouge of the North.Història semblant a la d'El cadenat d'or,ambientada a Xangai; tracta de la progressiva degradació moral d'una dona.
  • The Rice Sprout Song: a Novel of Modern China( ương ca ) La història es desenvolupa en un poble xinès arran de la implantació del comunisme, hi ha una reflexió sobre la vanitat humana.

Referències

[modifica]
  1. «Eileen Chang: biografía y obra» (en castellà). AlohaCriticón, 24-12-2016. [Consulta: 14 juliol 2020].
  2. «Eileen Chang (1920 – 1995)» (en castellà). Mujeres literatas ~ Un mundo paralelo, 01-09-2019. [Consulta: 14 juliol 2020].
  3. Planas Penadés,Ricard.Historia del cine chino.Primera edición: Febrero 2019, 2019.ISBN 978-84-17418-45-8.
  4. Chang,Eileen.L'amor que fa caure ciutats, seguit de Setges.Barcelona: Club Editor, 2016, p. 149.ISBN 978-84-7329-205-4.

Enllaços externs

[modifica]