Makara
No s'ha de confondre ambSet Germanes (mitologia aborigen australiana). |
Makara com a muntura del déuVaruna | |
Tipus | criatura llegendària |
---|---|
Altres | |
Part de | mitologia índia |
Makara(sànscrit:मकर) és una criatura marina de lamitologia hindú.
Apareix en moltes formes diferents ja sigui d'uncocodril,untauróo undofí.Segons altres, té cap i peus d'antílop, closca de tortuga, de color verd i blau.[1]Apareix tant en lamitologia hinduistacom labudista.Es diu que tenia cap de cocodril, degavial[2](un tipus de cocodril del nord de l'Índia, de morro llarg), d'elefant, debhulan[2](un dofí d'aigua dolça) o de cérvol. A la part inferior hi tenia una cua de peix, de paó o fins i tot una cua en forma de fulla.[3]
En els inicis de la civilització índia es concebia aquest animal com un símbol de tot el que és desconegut en el mar i les aigües,[4]de la mateixa manera també serà símbol de la vida vegetal, les plantes, però també les aigües. Simbolitza la força aquàtica de la naturalesa primitiva.[5]
És la muntura o vehicle (en sànscrit:vahana) del déu del mar,Varuna(el déu hindú de les aigües, la foscor i allò desconegut) i que coincidirà amb aquest perquè tots dos són representants de la foscor. Sovint veurem que el vahana és un representant i un complement a un déu.[4]També és la muntura de la deessa Ganga, relacionada amb un dels rius amb més significació espiritual per l'hinduisme: el riuGanges.I també es pot veure fent companyia a la deessa dels arbres budista, Shalabhanjika, una tipologia deyakshini.
En el zodíac hinduista, Makara, representa el símbol deCapricorn.[4]
La doble naturalesa de Makara
[modifica]Makara, segons el context on el tenim representat o descrit, pot tenir connotacions positives o negatives. Sempre té aquestes dues cares i és ambivalent.
Per una banda, és un ésser amb moltes qualitats positives i part de la societat s'encomanarà a aquest per gaudir de la seva protecció. Per exemple, se sap que alguns vaixells de les cultures antigues de la Vall de l'Indus portaven a la proa, tallada, la figura d'un Makara que servia de talismà contra els cocodrils o pels terrors del mar i de les aigües en general.[4]Podem trobar proves d'aquest fet en representacions al complex de lescoves d'Ajantao en el poema bengalíChandi.Fins i tot de forma més recent als nostres dies encara podem trobar aquest símbol protector en alguns vaixells deBengala.[6]
Makara, però, també podia ser perillós i una amenaça. Aquesta criatura també era un símbol que sempre el podem associar amb la imprevisió que representen els elements naturals (sobretot l'aigua) i les forces que governen la vida, la natura i els destins de tots els éssers vius en general.
Aquesta doble vessant recorda que Makara es comporta com l'aigua, el medi on es suposa que viu. Així doncs, l'aigua i el propi Makara són generadors de vida i protectors d'aquesta, però al mateix temps, tenen el potencial per ser molt destructius o fins i tot letals.[4]
Makara en l'art
[modifica]Aquest ésser apareix representat des de temps molt antics en tota mena de manifestacions artístiques. Al segleiiiaC ja el podem veure a les coves deLomas-RishiaBarabar.[2]També el trobem en altres suports com per exemple a empunyadures d'espases,[7]monedes, escultures, braçalets, arracades,[6]porcellanes i vaixelles. En altres paraules, el podem veure representat en grans formats, com també en objectes més petits, i fins i tot ordinaris. Sovint també es troba en motius simbòlics i decoratius.[8]
Però el lloc on esdevé més habitual trobar-lo representat és en temples, juntament (o no) amb el déu que transporti, que depèn de cada cas en concret. No és descartable trobar-lo com una solució o complement de l'arquitectura, ja que el podem veure a relleus a la torana (entrada) d'algun edifici,[6]els llindars de les portes o com un imaginatiu recurs per configurar un arc, capitells o mènsules. També podrem veure representacions d'aquest ésser, en contextos reials, com seria el cas d'arquitectures deSri Lanka[9]o també en entorns religiosos com per exemple en algunstupacom el deBharhut[2]o eltemple de Konark.No és difícil confondre aquest ésser amb la representació d'un cocodril o un drac. Que sigui la muntura de la deessa Ganga (juntament amb altres atributs que aquesta deessa acostuma a portar), ens ajuda a distingir-la d'altres deesses i personatges femenins que puguin aparèixer amb aquesta.
Aquesta criatura de vegades la veurem amb la boca un xic oberta i entre les seves dents hi subjecta metàfores de conceptes. Aquestes metàfores sovint estan representades per humans adults (com a símbol d'involució) o en certs casos nens (símbol de desenvolupament i evolució), seguint el model d'altres representacions de dracs i cocodrils.[6]També és possible veure el Makara amb algun altre animal entre les dents, sobretot peixos i que tindran altres significats.
Pel que fa a la geografia, s'han trobat representacions i referències literàries a aquesta criatura per molts territoris que comprenen grans zones del continent asiàtic com poden ser per exemple:Índia,Tailàndia,Tibet,Sri LankaoIndonèsia.
Referències
[modifica]- ↑George Mason Williams.Handbook of Hindu mythology.ABC-CLIO, 2003, p. 294–.ISBN 978-1-57607-106-9[Consulta: 22 desembre 2014].
- ↑2,02,12,22,3Garcia-Ormaechea.Arte y Cultura de India: Península del Indostán, Himalaya y Sudeste Asiático(en castellà). Barcelona: Serbal, 1998, p. 128.ISBN 978-8476282380.
- ↑Harle,J.C..Arte y Arquitectura en el subcontinente indio.Madrid: Cátedra, 1992, p. 93.
- ↑4,04,14,24,34,4Darian,Steven «The Other Face of the Makara».Artibus Asiae,1976, pàg. 29-36.
- ↑Fernández de Heredia Hernández,Almudena.Un puente palpable entre lo humano y lo divino. La escultura hindu en las colecciones españolas(tesi). Madrid: Universidad Complutense de Madrid. Facultad de Geografía e Historia. Departamento de Arte III, 1998, p. 467.
- ↑6,06,16,26,3Steven,Darian.The Ganges in myth and history.Honolulu: The University Press of Hawaii, 1978, p. 115-118.ISBN 9788120817616.
- ↑LaRocca,Donald J.The Gods of War: Sacred Imagery and the Decoration of Arms and Armor(en anglès). Nova York: The Metropolitan Museum of Art, 1996, p. 40.ISBN 0870997793.
- ↑Pratapaditya,Pal.Asian art at the Norton Simon Museum(en anglès). Pasadena: Norton Simon Museum &Yale University Press, 2003, p. 47.ISBN 9780300099157.
- ↑Magee,María Cristina.A fresh threshold to a better knowledge of the origin of the romanesque green man(tesi) (en anglès). El Salvador: Universidad de El Salvador, agost 2016, p. 9.Arxivat2016-10-20 aWayback Machine.