Moules-frites
Moules-frites a Brussel·les | |
Característiques | |
---|---|
País d'origen | Bèlgica |
Gastronomia | gastronomia de Bèlgica |
Detalls | |
Tipus | plat de marisciplat de patates |
Ingredients principals | Musclos, patates |
Moules-fritesen francès omosselen met frieten neerlandès[1]és el nom d'un popular plat demusclos(Mytilus edulis)ipatates rossesoriginari deBèlgica,tot i que també és popular al nord deFrança.És considerat un dels plats nacionals de Bèlgica.[2]
Història
[modifica]Malgrat que lesmoules fritessón populars aFlandes francès,sembla que tenen els arrels a la regió flamenca de Bèlgica.[3]A la ciutat deLilla,capital deFlandes való,nogensmenys, és el plat per excel·lència de labraderie,una mena de festa major.[4]Bèlgica a més reclama ser el país d'origen de les patates fregides, però el seu origen és incert i molts altres estats també reclamen aquest títol.[5]
Tot i això, el volum de musclos per al «plat nacional» produïts a la costa belga és minimal. La gran majoria prové de l'aqüiculturaa l'estuari de l'Escalda orientalaZelanda.[6][7]Els Països Baixos exporten dos terços de llur producció de musclos cap a Bèlgica, un vint per cent al nord de França i només hi romanen uns quinze per cent per consum local. L'exportació anual hi varia entre 35.000 i 65.000tones.[6]Bèlgica importa també un centenar de tones de musclos deFlandes francèscultivats aZuidkoteals afores deDuinkerkea França, però la producció i la quantitat hi romanen artesanes.[8]
Des del començament del seglexxihi ha hagut assajos a cultivar musclos belgues. Un primer assaig, el musclo «Belgica»[9]criat en gàbies submergides al Mar del Nord davant la ciutat deNieuwpoort,va tenir resultats prometedors. Un temperi va destruir les instal·lacions davant Nieuwpoort el 2010 i ara es crien a França.[10]El nom no va gaire engrescar els flamencs republicans que van crear un concurrent, per al qual no van trobar cap nom flamenc i el van batejar en anglès «Flanders Queen Mussel» (musclo reina de Flandes).[11][12]Hi ha hagut devers els anys 2008 una veritable «Guerra dels Musclos» amb un control de salut que hauria descobert toxines DSC[13]en una mostra de «Belgica».[14]El controlador hauria sigut un amiguet de la «Flanders Queen».[15]A més, la Queen hauria aprofitat subsidis per poder vendre apreus inferiors al cost.[14]Els productors van querellar-se als tribunals.[16]Finalment, ambdós projectes vanfallirpel conflicte i per no ser adaptats a les dures condicions dels temporals vehements delMar del Nord.[17]
El 2017 un nou projecte experimental va ser llençat per laUniversitat de Gantamb un consorci d'empreses: una empresa de construcció marítima, elparc eòlicmarítimBelwind,Sioen, un fabricant de tèxtil tècnic, unes empreses del sector dels mariscs i una cadena de supermercats.[18]El projecte es va batejar «Edulis, cria de musclos en parcs eòlics marítims».[19]El bo de la cria de musclos és el fet que aquests animals filtradors mengen les microalgues presents de manera natural i no fa menester nodrir-les. Per tant, aquesta aqüicultura redueix els nutrients, com elnitrogeni elfosfat,i ajuda a combatre el procés d'eutrofitzaciódel mar. La cria de musclos és doncs una tècnica sostenible.[19]L'estudi ha provat que tècnicament i biològicament és possible criar musclos en alta mar d'excel·lent qualitat gastronòmica. El cost de producció encara queda un obstacle, entre d'altres per la distància, la necessitat de barques robustes adaptades al treball en alta mar, però l'estudi obre perspectives per desenvolupar un «multiús sostenible del mar».[19]
Recepte i variants
[modifica]Es compta generalment entre un quilo i un quilo i mig (amb closca) per persona. Es poden cuinar de diverses maneres, però predomina la cocció al vapor. El brou tradicional delsmoules nature,es fa de ceba oescalunyes,api verd,porro, julivert, llorer, sal i pebre.[20]Se sofregeix la ceba i el porro tallat fi ambmantega clarificada.Quan la ceba esdevé transparent i lleugerament daurada, s'hi afegeixen les altres verdures i herbes i aigua,quantum satis.Es renten els musclos amb prou aigua freda, es treuen els trencats, els que floten i els que no es tanquen. Tot just abans de servir, es posen els musclos en el brou bullent. No se'ls ha de submergir, n'hi ha prou amb un quart de la cassola. Es fa tornar bullent, se sacseja la cassola, es torna a bullir. Hom repeteix aquesta operació tres vegades. Calen uns tres minuts. Si se'ls fa bullir massa, els musclos esdevenen gomosos.
Hi ha nombroses variants de la recepta. Per amoules marinières,al brou de base s'afegeixvi blanc[21]ocervesa de blat (witbier).[22][23]Hom hi pot afegir nata, all, gingebre,sofregit,celiandre, un xic depell de llimona,ratatolhaper fer els anomenatsmoules provençalesque no tenen res de provençal… La recepta de base permet tota mena de creativitat.
Els musclos i les patates se solen servir en plats separats per evitar que les patates s'estovin. Sovint, els musclos se serveixen en la mateixa cassola que s'ha utilitzat per cuinar-los.[24]La cassola típica té una tapa fonda que serveix per deixar les closques, si no, es fa servir un plat buid. Es posa una cullera, car el brou al fons de la cassola es pot menjar com una sopa. Alternativament, el que queda del brou és una bona base per fer unsuquet de peix.
Una porció normal té unes 500 a 600 calories, a més aportenomega 3,vitamina B12,selenii altresbioelements.Es recomana no exagerar amb la quantitat de patates fregides i demaonesa.[4]Els millors mesos per degustar musclos són els que tenen una «r» en el nom: gener, febrer, març, abril, setembre, octubre, novembre i desembre.[5]
Referències
[modifica]- ↑Spoiden, 2001,p. 162.
- ↑Spoiden, 2001,p. 169.
- ↑«Culinary Encyclopedia: Moules-frites». www.ifood.tv. Arxivat de l'originalel 3 de juny 2013. [Consulta: 2 desembre 2012].
- ↑4,04,1«Qui peut faire la peau à la "moules-frites"?» (en francès).La Voix du Nord,05-11-2010. Arxivat de l'originalel 28 d’abril 2014 [Consulta: 10 febrer 2022].
- ↑5,05,1«El secret de les patates fregides».Visit Flancers.Turisme de Flandes. Arxivat de l'originalel 2022-03-08. [Consulta: 8 març 2022].
- ↑6,06,1«Nederlandse mosselsector in 2016» (en neerlandès). Nederlandse Vissersbond, 17-03-2017. [Consulta: 8 març 2022].
- ↑«Waar komen de mosselen vandaan? [D'on venen els musclos?]» (en neerlandès).Trends,10-09-2028.
- ↑«Etat d’avancement des études socio-économiques concernant l’élevage de moules sur filières en mer ouverte» (en francès). Comité de Pilotage - Natura 2000, 04-10-2012.
- ↑El nom donat en honor del vaixell de recercaBelgica(1884) amb el qual l'exploradorAdrien de Gerlacheva fer l'expedició cap a l'Antàrtic.«Waarom heet ons huismerk de 'Belgica Mossel'?» (en neerlandès). Reynaert-Versluys, 01-07-2009. Arxivat de l'originalel 2013-10-22. [Consulta: 8 març 2022].
- ↑DB«Belgica-mosselen vanaf vrijdag in de winkel».Knack,16-06-2011.
- ↑El motmosselen neerlandès té el gènere gramatical feminí, i per aixòqueen,anglès per «reina», en canvi, en català és masculí. En llenguatge inclusiu s'hauria de parlar de «musclos reis i muscles reines de Flandes».
- ↑de Spiegeleir,Yannick «Eindelijk succes voor Belgische mosselen? [Per fi, un èxit per als musclos belgues?]».Het Laatste Nieuws,17-05-2023.
- ↑Diarrhetic shellfish poisoning(DSC) o intoxicació diarreica per consum de mol·luscs
- ↑14,014,1Dedecker,Jean-Marie «'De mosseloorlog: vis begint te stinken aan de kop' [La guerra dels musclos: la pudor del peix comença al cap]».Knack,15-07-2019.
- ↑Le Bacq,Tom «'Giftige stalen kwamen niet van Belgica-mossel'».De Standaard,04-08-2008.
- ↑«Oogst Vlaamse mosselen uitgesteld tot september» (en neerlandès).Het Laatste Nieuws,08-08-2025.
- ↑Moerman,Bart «Wetenschappers helpen mosselen kweken in de Noordzee» (en neerlandès).Het Belang van Limburg,23-05-2017.
- ↑Cambien,Karel. «Lobster Fish en Sioen tonen interesse voor project "schaaldieren kweken in de Noordzee"» (en neerlandès). Made In…, 22-05-2017. [Consulta: 8 març 2022].
- ↑19,019,119,2Drouillon,Margriet. «Edulis: mosselen kweken in volle zee tussen de windturbines» (pdf) (en neerlandès). Universitat de Gant, 2020.
- ↑«Achtergrondinformatie: recept» (en neerlandès). Mosselbureau, s.d. [Consulta: 8 març 2022].
- ↑Blanc,Raymond. «Moules marinières». bbc.co.uk. Arxivat de l'originalel 17 de febrer 2011. [Consulta: 13 novembre 2012].
- ↑«Mosselen met witbier [Musclos amb cervesa de blat]» (en neerlandès).Dagelijkse kost.[Consulta: 8 març 2022].
- ↑«Belgium: Moules-frites» (en anglès).Where the food is,22-01-2012.
- ↑Spoiden, 2001,p. 159.
Bibliografia
[modifica]- Spoiden,Stéphane. «The Betrayal of Moules-frites». A:French food: on the table, on the page, and in French culture(en anglès). Nova York: Routledge, 2001.ISBN 0-415-93627-6.