Vés al contingut

Faquir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.

Faquir(de l'àrabفقیر,faqīr,en pluralfuqarā’,"pobre" ) és el nom que reben elsascetessufísa l'Índia:un faquir és aquell que renuncia a totes les possessions i que només viu perDéu.Etimològicament, als païsosmusulmanses diu faquir al qui s'agenolla, al pobre, a l'indigent. L'Alcoràl'utilitza com a contraposició aghani( "el que es val a si mateix" ) i designa al qui no té res, ni ofici ni benefici. Així, popularment, "faquir" designa un pobre, un indigent que demanaalmoina.La paraula fou introduïda a l'anglès el1608i va passar a altres llengües.

A Occident, el mot designa per extensió certs asceteshindús(ioguis,swamis,gurus,sadhus) que se sotmeten a intenses pràctiques físiques per aconseguir el control sobre diverses funcions vitals. També es referix als artistes que realitzen certs espectacles d'il·lusionisme.

Per al pensadorG. I. Gurdjieff,segons el seu ensenyament de laquarta via,la paraula "faquir" es fa servir per designar específicament el camí de desenvolupament personal basat a utilitzar elcos físic,en comparació amb la paraula "iogui" (que designa el camí delmental) i "monjo" (el camí de lesemocions).