Vés al contingut

Òmfale

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeÒmfale

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge de la mitologia gregaModifica el valor a Wikidata
Dades
GènerefemeníModifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTmolosiHèraclesModifica el valor a Wikidata
PareIàrdanModifica el valor a Wikidata
FillsAgelau de Naupacte,Tirrè (fill d'Atis),Agelau,Acheles,Cleodaeus,Atis de MeòniaiLamosModifica el valor a Wikidata
Altres
Càrrecreina de LídiaModifica el valor a Wikidata

Segons lamitologia grega,Òmfale(en grec antic Ὀμφάλη), va ser, en la versió més coneguda, unareinadeLídia,filladeIàrdan.

De primer, sembla que el mite d'Òmfale se situava a l'Èpir,on Òmfale apareix com aepònimade la ciutat d'Omfalion. El mite passà aviat a Lídia, on s'impregnà de pintoresquisme oriental llargament explotat pels poeteshel·lenísticsi els artistes. Segons alguns autors, Òmfale era la filla, o també la vídua del reiTmolos,que li havia deixat el reialme.

SegonsDiodor,va tenirHèraclesper esclau durant tres anys, perquè l'heroi es va purificar de la mort d'Ífit.Òmfale va imposar a Hèracles tasques ben diverses, i li va demanar que alliberés el seu territori de bandits i monstres. L'heroi va lluitar contra elsCercops,contraSileu,i va fer la guerra contra els itoneus, que atacaven les terres d'Òmfale. Es va apoderar de la ciutat que els servia d'amagatall, la va destruir i va convertir els seus habitants en esclaus. Òmfale, admirada de l'habilitat del seu esclau, quan va saber qui eren els seus pares, li donà la llibertat i s'hi va casar. Van tenir dos fills, un anomenatLamosi l'altreAgelau.

Una altra versió explica que Òmfale s'enamora ben aviat d'Hèracles, i mentre va ser esclau va viure en la comoditat. Òmfale es passejava amb la pell de lleó i la maça d'Hèracles, i l'heroi en canvi, vestit amb la llarga indumentària lídia, filava lli als peus de la reina. Passats tres anys, Hèrcules va marxar de Lídia i va retornar a Grècia.[1]

Referències

[modifica]
  1. Grimal,Pierre.Diccionari de mitologia grega i romana.Barcelona: Edicions de 1984, 2008, p. 396.ISBN 9788496061972.

Bibliografia

[modifica]
  • Parramón i Blasco, Jordi:Diccionari de la mitologia grega i romana.Barcelona: Edicions 62, 1997, p. 161-162. (El Cangur / Diccionaris, núm. 209).ISBN 8429741461