Vés al contingut

Ala delta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Moment de l'enlairament d'unaala delta.

L'Ala deltaés un esport similar alparapent,però en què s'utilitza un aparell que consisteix bàsicament en una ala en forma dedeltade la qual es penja una persona, en posició horitzontal, mitjançant uns arnesos.

Història

[modifica]

El primer vol reeixit -però sense control- fou fet perAbás Ibn Firnasen el segleix,i fins a 1890 no fou quan l'enginyer AlemanyOtto Lilienthalva realitzar més de 2000 vols controlats des d'un pujol artificial. Quan elsgermans Wrightvan inventar el vol motoritzat, l'interès en l'ala delta i el control pendular va desaparèixer. L'ala delta va ressorgir altra vegada en 1961 quanFrancis Rogallo,enginyer de laNASA,va inventar l'ala flexible, també coneguda com l'ala Rogalloper a ser usada com paracaigudes controlable per alprograma Apollo;En 1965 la NASA va descartar l'ús de l'ala Rogallo i pilots esportistes la van adaptar per a ús de planador esportiu. L'adaptació més reeixida fou realitzada per l'AustraliàJohn Dickensonen 1963. En la dècada de 1970 companyies per tot el món van començar a fer còpies de l'ala delta de Dickenson, i el vol lliure es va tornar popular com esport de diversió i de competició en moltes parts del món, especialment enEuropa,Austràlia,Nova ZelandaiEUAEls primers campionats del món es van celebrar en 1976, enÀustria.

L'ala delta se serveix d'una superfície de tela molt àmplia, amb forma de delta, i parteix de llocs elevats per a planejar.

Elements

[modifica]
Enlairament i vol d'unaala delta(vídeo)

Aquestesportes basa en l'aprofitament decorrents ascendents d'aireo termals que amb una ala delta, volen pels principis que s'apliquen a qualsevol aeronau. Aprofitant els corrents d'aire ascendents, elpilotpot mantenir-se en vol durant llargs períodes i realitzaracrobàcies.

L'ala delta es compon d'una vela sustentada en una estructura triangular d'aluminien el centre del qual va suspès el pilot per mitjà d'unarnés de seguretati normalment adopta una posició d'estesa, dirigint l'ala delta per mitjà de canvis de posició pendular amb la qual cosa desplaça el centre de gravetat.[1]Les dues formes d'enlairament més utilitzades són remolcats, ja siga per un torn o mitjançantaero-towing,i l'enlairament a peu, el qual es realitza corrent per un pendent, fins que l'ala assoleix la sustentació necessària o despenjant-se en picada uns metres per a obtenir la velocitat necessària.

Referències

[modifica]
  1. Creus Sole,Antonio.Iniciación a la aeronáutica(en castellà). Ediciones Díaz de Santos, 2011, p. 297.ISBN 8499690173.