Vés al contingut

Altar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Ara (altar))
Per a altres significats sobre altar, vegeu «altar (constel·lació)».
Altar majorde laMare de Déu de l'ErmitanadePeníscola

Unaltarés una estructura damunt de la qual se celebrenritualsreligiosos com arasacrificis,ofrenes,etc.[1][2]Els altars acostumen a ser el lloc més important d'untemple,unaesglésia,etc. Els temples illocs de culted'una gran majoria dereligionsacostumen a estar presidits per altars. També es poden trobar altars en l'àmbit domèstic, sovint dedicats al culte als avantpassats, com ellararidelsromans.També hi ha altarslaicsque obeeixen a la voluntat de sacralitzar fets memorables.

Històricament, s'han fet servir com a altars roques i altres elements naturals encara que les seves formes més habituals són la d'ara(unmonòlit,unabasede columna), més habitual al món antic, i la de mesa (del llatí,mensa) o taula adoptada pelcristianisme.[3]

L'altar serveix per dipositar-hi els objectes del culte o ritus, i per destacar el protagonisme del celebrant o oficiant (normalment unsacerdot), de manera que quedi separat de la resta d'assistents, i subratllar d'aquesta manera el seu contacte més estret amb ladivinitat.

Altars en les civilitzacions del món antic

[modifica]

Al món grec sobresurt el monumentalAltar de Zeus a Pèrgam,d'èpocahel·lenística.

Al món romà també es troben altars monumentals com l'Ara Pacis(Altar de la Pau) erigit aRomaen honor de l'emperadorAugust.

A lesdomusromanes s'hi acostumava a trobar ellarari,petit altar domèstic dedicat al culte dels déusLars.

Vitruvi(De Architectura,Llibre IV, capítol novè) prescriu que els altars dels temples romans han de fer-se sempre mirant cap a orient i que s'han de col·locar en un pla inferior al de les estàtues dels déus que hi haurà al temple.

L'altar en les esglésies cristianes

[modifica]

A les esglésiescristianesl'altar és el lloc on se celebra l'eucaristia.Es troba a la part de l'església denominadapresbiteriperquè és reservada alsclergueso preveres. Normalment el presbiteri és elevat respecte de les parts de l'església que ocupen els fidels. Uns esglaons serveixen per remarcar els límits del presbiteri, que també es poden remarcar mitjançant uncancello barana o mitjançantreixes.[4]A les esglésies orientals aquesta separació la marca l'`iconòstasi.

Quan en una església hi ha diversescapellesamb altars, el principal s'anomenaaltar major.

La zona que queda per darrere de l'altar major s'anomenareraltar.

Segons les disposicions emanades delConcili Vaticà Segonels altars han de ser exempts, de manera que s'han de poder rodejar permetent la celebració de lamissade cara als fidels.

Prop de l'altar es troba uncrucifixo creu d'altar i, en determinats períodes de l'any, elciri pasqualencès. També es pot trobar prop de l'altar el tabernacle osagrarion es guarda el pa de l'eucaristia consagrat (constituint l'anomenada "reserva eucarística" ).

El parament de l'altar és constituït per les tovalles litúrgiques. L'altar s'acostuma a embellir amb flors i ambciriso espelmes suportades per candelers ocanelobres.Antigament també es trobaven damunt de l'altar tres quadres amb uns textos que havia de dir el sacerdot durant lamissaanomenats sacres.

Quant a la seva forma, es poden trobar altars constituïts per un bloc massís de pedra tallada. També n'hi ha que són com una caixa de fusta, molt habituals durant el període barroc, quan elsretaulesestaven adossats a l'altar. Aquests acostumen a tenir una forma que recorda un sarcòfag. Tanmateix la forma més habitual de l'altar en les esglésies cristianes és la de mesa (del llatí,mensa) o taula, constituïda per una llosa horitzontal o ara que pot ser sostinguda per columnetes o per un únic suport vertical anomenat tenant ostipes.

Aquesta llosa horitzontal o ara podia ser decorada, tal com mostren les ares d'altar romàniquesSant Serni de Tolosa(on fins i tot es troba inscrit el nom de l'autor, l'escultor Bernat Guilduí) o, les de la catedral de Girona, Cuixà i La Seu d'Urgell, entre d'altres

Unaltar portàtil o ara portàtilés una petita llosa de pedra, sovint ornamentada, que es podia fer servir per a dir missa en un lloc que no havia estat prèviament consagrat. Destaca l'Ara portàtilde Sant Pere de Rodes, del seglex,conservada al Museu d'Art de Girona.

La consagració d'un altar requereix que hi siguin dipositades algunesrelíquies,seguint el costum dels primers temps del cristianisme de celebrar la missa damunt de les tombes delsmàrtirs cristians.Les relíquies es dipositen en un buit anomenat reconditori o "sepulcre", sovint embolcallades amb una peça de roba i guardades en una capseta o estoig anomenatlipsanoteca.Juntament amb les relíquies també es dipositava un pergamí que les autentificava i que deixava constància de l'acte de consagració de l'altar.

Per la importància que l'altar té dins d'una església cristiana, és el lloc al voltant del qual es concentren una majoria d'ornaments i elements decoratius propis de l'art cristià. Entre aquests destaquen elbaldaquí,elfrontal d'altaro antependi, sovint complementat amb els laterals d'altar, i sobretot elretauleque s'alça a la part de darrere del l'altar i que pot arribar a assolir un gran desenvolupament.

Hinduisme

[modifica]
Murugantemple aRoermond,Holanda.

En l'hinduisme,els altars solen contenir imatges o estàtues de déus i deesses. Els altars grans i adornats es troben en els temples hindús, mentre que els altars més petits es troben a les llars i, a vegades, també a les botigues i restaurants gestionats per hindús. La paraula per a temple ésmandir(sant:मन्दिर), l'altar[5]com a temple hipostasiat.

Shree Ganesh Mandir, Jhansi

En els temples del sud de l'Índia,sovint cada déu té el seu propisantuari,contingut en una casa en miniatura (concretament, unmandir). Aquests santuaris solen estar dispersos pel recinte del temple, estant els tres principals en la zona principal. L'estàtua del Déu (murti) es col·loca en un pedestal de pedra al santuari, s'hi pengen una o més llums. Sol haver-hi un espai per a col·locar la safata de licitació (safata amb ofrenes d'adoració). A l'exterior del santuari principal hi haurà una estàtua delvahanao vehicle del déu. Els santuaris tenen cortines penjades a les entrades i portes de fusta que es tanquen quan les Deïtats estan dormint. Alguns temples del sud de l'Índia tenen un altar principal, amb diverses estàtues col·locades sobre ell.

Un altar familiar a l'Índia.

Els temples del nord de l'Índia solen tenir un altar principal a la part davantera de la sala del temple. En alguns temples, la part davantera de la sala està separada amb parets i es col·loquen diversos altars a les alcoves. Les estàtues dels altars solen estar en parelles, cada déu amb el seu consort (Radha-Krishna,Sita-Rama,Shiva-Parvati). No obstant això, alguns déus, comGaneshaiHanuman,es col·loquen tot sols. A l'altar s'hi poden col·locar objectes rituals, com a flors o llums.

Els santuaris casolans poden ser tan senzills o tan elaborats com l'amo de casa pugui permetre's. A l'Índia i en països amb grans minories hindús, comMalàisiaiSingapur,es poden adquirir santuaris grans i adornats. Solen ser de fusta i tenir sòls de rajoles per a col·locar les estàtues. A les parets del santuari poden penjar-se quadres. La part superior del santuari pot tenir una sèrie de nivells, com una torre gopuram en un temple. Cada altar hindú tindrà almenys unllum d'olii pot contenir també una safata amb material de licitació. Els hindús amb cases grans reservaran una habitació com a sala de licitació, amb l'altar en un extrem d'aquesta. Alguns hindús del sud també col·loquen un altar amb fotos dels seus familiars morts en el costat dret de l'habitació, i els fan ofrenes abans de fer-les als déus.

Altars laics

[modifica]

Arran de laRevolució Francesasorgeixen els altars laics, obeint a la voluntat de sacralitzar algun fet memorable. A França, després de la Revolució, s'erigiren els anomenats "Altars de la Pàtria" on hi havia inscrita la declaració dels drets de l'home. A Itàlia sobresurt especialment elMonument nacional a Víctor Manuel IItambé anomenat Altar de la Pàtria oVittoriano,que es troba Roma i que va ser construït al seglexixper exaltar la unificació d'Itàlia.

Fraseologia

[modifica]
  • Semblar un altar parat(ser molt bell)
  • rosegaaltars (rata d'església)

Referències

[modifica]
  1. «Altar».Gran Enciclopèdia Catalana.[Consulta: 13 novembre 2022].
  2. «Altar».Diccionari General de la Llengua Catalana.Institut d'Estudis Catalans.[Consulta: 13 novembre 2022].
  3. Diccionario de Arte I.Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.20.ISBN 84-8332-390-7[Consulta: 5 novembre 2014].
  4. Les reixes que tancaven els presbiteris oferien exemples magnífics de l'art de la reixeria. Tanmateix, moltes d'elles foren enretirades arran de les reformes litúrgiques introduïdes pel Concili Vaticà Segon. La de la catedral de Vic, per exemple, es troba actualment a l'exterior.
  5. Cualquier recinto que lo contenga, incluso una alcoba o un pequeño armario, se incluye como parte del altar, y comparte su condición de templo en miniatura.

Bibliografia

[modifica]
  • José Antonio IÑIGUEZ:El altar cristiano.2 volums. Pamplona: EUNSA, 1978-1991.