Vés al contingut

Ay

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Ay (Marne)».
Plantilla:Infotaula personaAy

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementsegleXIVaCModifica el valor a Wikidata
AkhmimModifica el valor a Wikidata
MortsegleXIVaCModifica el valor a Wikidata
TebesModifica el valor a Wikidata
SepulturaKV23
Vall dels ReisModifica el valor a Wikidata
Faraó

TutankamonHoremhebModifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupaciósobiràModifica el valor a Wikidata
PeríodeImperi Nou d'EgipteiDinastia XVIII d'EgipteModifica el valor a Wikidata
Altres
TítolFaraóModifica el valor a Wikidata
FamíliaDinastia XVIII d'EgipteModifica el valor a Wikidata
CònjugeTey
AnkhesenamonModifica el valor a Wikidata
FillsMutnedjmet
()Tey
Nefertiti
()Modifica el valor a Wikidata
ParesYuyaModifica el valor a WikidataiTjuyuModifica el valor a Wikidata

Ay(Akhmim,segleXIVaC-Tebes,segleXIVaC)[1](el nom vol dir "Pare de Déu" ) foudjati(visir) ireide l'antic Egipte.Se suposa que era germà (o almenys parent) de la reinaTiy,i fill deYuyaiTjuyu.Fou també el probable pare deNefertiti.El seu regnat fou vers el 1325 al 1320 aC.

La primera vegada que és documentat tenia el càrrec de mestre de cavalls a la cort d'Akhenaton,però probablement abans ja havia exercit de sacerdot deMinaPanòpolis(Akhmin). Després fou nomenat visir i canceller reial.

Va exercir com a visir d'Akhenaton i probablement fou el regent en temps deTutankhamon,estretament associat al seu gendre, el generalHoremheb.

Quan Tutankamon va morir es creu que Ay rondava o superava la setantena. Se suposa que va fer assassinar al príncephititaZannanza, que anava al país a casar-se amb la reinaAnkhesenamon,i va obligar a aquesta a casar-se amb ell, tot i que era segurament el seu avi per la mare Nefertiti. Ay no va considerar la nova reina com la seva esposa principal i de fet la reina va desaparèixer de l'escena i Ay apareix gairebé sempre amb la seva donaTiyo Tey, que ja era la seva dona molt abans, probablement era fins i tot la mare de Nefertiti.

Probablement, el matrimoni fou ràpid, ja que Ay devia voler aparèixer a l'enterrament de Tutankamon amb la corona blava i així proclamar el seu dret al tron. El temps és molt limitat. La reina va escriure al rei hititaSubiluliuma Isegurament uns dies després de la mort del faraó i van passar una o dues setmanes fins que aquest va rebre la carta. Després va fer les comprovacions, que van trigar no menys de dues setmanes i probablement més; Zannanza devia córrer cap a Egipte per arribar abans de l'enterrament, que es feia al cap d'uns 70 dies de la mort, quan fou assassinat.

El nom de tron d'Ay fou Kheperkheperure, que vol dir "Eternes són les manifestacions de Ra". Ay va morir als quatre anys. Ankhensenamon també va desaparèixer, i se suposa que potser va morir aviat, i alguns sospiten que per les seves relacions amb els hitites fou assassinada.

Fou enterrat a la tombaKV23de laVall dels ReisaTebes,però la seva mòmia no ha estat positivament identificada. La seva tomba fou descoberta perBelzoniel1816.El seu temple mortuori fou aMadinet Habu.Havia començat la construcció d'una tomba aTell al-Amarna(Tomba d'Amarna 25) que fou abandonada per la de la vall dels reis.

El succeí el seu gendreHoremheb.

Vegeu també

[modifica]


Precedit per:
TutankhamoniAnkhesenamon
Faraó
Dinastia XVIII d'Egipte
Succeït per:
Horemheb


  1. «Ay». ésAdir. [Consulta: 27 gener 2024].