Vés al contingut

Barita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBarita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaBaSO₄
Epònimheavy(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfats
Nickel-Strunz 10a ed.7.AD.37Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.7.AD.35Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VI/A.08Modifica el valor a Wikidata
Dana28.3.1.1Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líròmbic
Hàbit cristal·lícristalls tabulars o lenticulars
Colorincolor, blanc, gris, blau, groc, vermell, negre i verd
Macleso en presenta
Exfoliacióexcel·lent i bona
Duresa3 a 3,5
Lluïssorvítria, nacrada
Color de laratllablanca
Diafanitattransparent cap a opaca
Densitat4,48
Impureses comunesassociacions de cristalls laminars
Altres característiquesinsoluble en àcids
Estatus IMAaprovatModifica el valor a Wikidata
CodiIMAIMA1971 s.p.Modifica el valor a Wikidata
SímbolBrtModifica el valor a Wikidata

Labaritaobaritina[1]és unmineralde la classe delssulfatsque pertany algrup de la baritajuntament amb altres minerals com lacelestinao l'anglesita.Està formada persulfat de bari,BaSO₄, i normalment és de color blanc o incolor. La barita i la celestina poden formar unasolució sòlida:(BaSr)SO₄.[1]El nom d'aquest mineral prové delgrecbaris(pesant).

Propietats

[modifica]

La barita cristal·litza en elsistema ortoròmbici forma cristalls tabulars, bells i rics en cares i els quals tenen una forma de llibre obert o de cresta de gall.[1]Té una duresa de 3 a 3,5 a l'escala de Mohs,una densitat d'entre 4,48 i 4,50g/cm³ i una lluïssor més aviat vítria i nacrada. És transparent, sovint translúcid amb coloracions (a causa de les impureses) grises, blanques, grogues, roses, vermelloses, verdoses i fins i tot negre, la seva ratlla és blanca i no presenta macles.

És una espècie molt comuna[1]i, a causa de la seva gran estabilitat es pot trobar també en formadetrítica.Aquest mineral, se situa sobretot alsfilonshidrotermals de temperatura mitjana i baixa acompanyant sulfurs metàl·lics, com ara els deAg,Cu,Pb,CoiMn.En canvi, és més rar enroques sedimentàries,on es pot trobar com a material cimentant de roques detrítiques formant concrecions i nòduls d'estructura fibrosa, especialment en roquesargilosesi encalcàriesigresos.

Aspecte

[modifica]

Presenta cristalls tabulars lenticulars, incolors, groguencs, vermellosos, verdosos, blavosos... encara que sovint pot tenir un color negre a causa de la presència de substàncies bituminoses. Els cristalls es poden trobar en forma d'associacions a base de grups laminars divergents (crestes de gall) o bé disposats amb una forma de roseta (rosa del desert). També es pot presentar en masses granulars, compactes, espàtiques, terroses i estalactítiques.

Localització, extracció i ús

[modifica]

S'han trobat enormes cristalls d'aquest mineral que ocupen fins a un metre de longitud aGran Bretanya,Txèquia,Transsilvània(Romania), i aAlemanya.També s'ha trobat aquest mineral en forma de sediment, sota la forma de concrecions globulars radiades o espàtiques, freqüentment termoluminescents, aBolònia(Itàlia). AlsEstats Unitshi ha grans dipòsits que s'exploten industrialment. Les varietats anomenades roses del desert (no s'ha de confondre amb la varietat de guix del mateix nom) són comunes alsdeserts del Sàharai d'Oklahoma.

La majoria d'extraccions d'aquest mineral aEspanya,provenen delsPics d'Europa,de Riotinto, de la Serra del Gador i d'Almadén.Pel que fa als Països Catalans, els jaciments més coneguts dels quals se n'extreu aquest mineral se situen aArtana(Castelló), aBagà(elBerguedà), aEslida(Castelló), aSau(Osona), aToloriu(Alt Urgell) iViladrau(Girona).[1]

Generalment, la baritina s'utilitza com a principal font de bari, encara que també s'utilitza com a additiu pesat als fangs de les perforacions petrolíferes. Normalment, també es fa servir a la indústria de paper i goma i al mateix temps, s'usa per a la realització de radiografies del sistema digestiu (papilla de bari), en la fotografia com a substància dels papers fotogràfics anomenats "papers de baritat", per a la pantalla de les radiacions penetrants mesclades amb argamassa i per la preparació d'un pigment blanc molt apreciat.

Referències

[modifica]