Vés al contingut

Baviera

Plantilla:Infotaula geografia políticaBaviera
Freistaat Bayern(de)Modifica el valor a Wikidata
Imatge

HimneImne de Bavièra(oc)TradueixModifica el valor a Wikidata

EpònimbàvarsModifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
49° 04′ 43″ N, 11° 23′ 08″ E/ 49.0786°N,11.3856°E/49.0786; 11.3856
EstatAlemanyaModifica el valor a Wikidata
CapitalMúnicModifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població13.124.737(2019)Modifica el valor a Wikidata(186,03hab./km²)
Idioma oficialalemand estandard(oc)Tradueix
bavarèsModifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície70.551 km²Modifica el valor a Wikidata
Aigua2 %Modifica el valor a Wikidata
Altitud503 mModifica el valor a Wikidata
Punt més altZugspitze(2.962,06 m)Modifica el valor a Wikidata
Punt més baixKahl am Main(110 m)Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Creació12 gener 1919Modifica el valor a Wikidata
Dia festiu
PatrociniVerge MariaModifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governrepública parlamentàriaModifica el valor a Wikidata
Òrgan executiuGovern de BavieraModifica el valor a Wikidata
• Ministre-president(oc)TradueixModifica el valor a WikidataMarkus Söder(2018–)Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuLandtag de Baviera,(Escó: 205)Modifica el valor a Wikidata
Màxima autoritat judicialBavarian Constitutional Court(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Membre de
Pressupost71.424.666.800 € (2023)Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Domini de primer nivell.bayern(oc)TradueixModifica el valor a Wikidata
ISO 3166-2DE-BYModifica el valor a Wikidata
Codi NUTSDE2Modifica el valor a Wikidata
Clau de regió d'Alemanya09Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webbayern.deModifica el valor a Wikidata
Facebook: bayernInstagram: bayern.deLinkedIn: bayerndeYoutube: UCfdT0WlvDerbcQ5E0CjJAZAModifica els identificadors a Wikidata

L'Estat Lliure de Baviera(enbavarèsBoarn,enalemanyFreistaat Bayern[ˈbaːjɐ̪n];Freistaat BayernFreistaatBayern(pàg.)) és l'estat més meridional dels setzeLänderoestats federatsd'Alemanya.El nom oficial ésFreistaat Bayern,Estat Lliure de Baviera o República de Baviera, atès que històricamentFreistaatés un sinònim de república.[1]Antigament rebia els noms deBaveraoBavàriaen català. És la regió alemanya amb una personalitat històrica i política més diferenciada de la resta; l'anticregne de Bavierava ser autònom fins que el 1871 es va annexionar a l'imperi alemany.[2]La capital ésMúnic(München)

Geografia

[modifica]
Capella de Laibarös prop deBamberg(Alta Francònia), al nord de Baviera
Teatre del festival deWagner,aBayreuth.
Església de Wies.

Baviera limita ambÀustriapel sud, amb laRepública Txecaa l'est, amb l'estat lliure deSaxòniapel nord-est, amb l'estat lliure deTuríngiapel nord, amb l'estat deHessenpel nord-oest i amb el land deBaden-Württembergper l'oest.

Amb els seus 70.549,11 km² de superfície és el land més gran d'Alemanya, i la seva població és d'uns 12,9 milions d'habitants (2016), cosa que dona una densitat de població de 183 hab./km².

La capital de Baviera és la ciutat deMúnic(Münchenen alemany), i les principals ciutats, a banda de la capital, són:Nuremberg(Nürnberg),Augsburg,Ratisbona(Regensburg),Würzburg,Ingolstadt,Fürth,ErlangeniLandshut.

Els principals rius són elDanubi(Donau) i el seu afluent l'Inn,així com elMain,afluent delRin(Rhein).

Història

[modifica]

Entre el 3900 i el 3500 aC va desenvolupar-s'hi la culturaAltheim,quan els assentaments agrícoles ja eren voltats per fortificacions. Hi ha també nombroses restes de l'edat de bronze(1800 aC-1200 aC), i finalment de l'edat del ferro,que en aquesta zona es denomina èpocaHallstatt.

Època cèltica

[modifica]

Durant el període Hallstatt trobem l'aparició a Baviera delsceltes.Una de les seues característiques socials eren els seus forts llaços familiars i de clans. Una d'aquestes tribus, elsvindilecis'assentaren en el territori comprés entre els riusInniLech,i van fundar la seua capital aManching,prop d'Ingolstadt.

Els celtesbàvarstingueren una gran relació amb l'àmbit mediterrani, especialment ambetruscosigrecs,amb els quals comerciaven. Ciutats comRatisbona(Regensburg),Kempten,StraubingiPassausón fundacions cèltiques.

Època romana

[modifica]

L'any15 aC,les legions romanes, sota el comandament deDrusiTiberivan derrotar els pobles cèltics i van arribar fins alDanubi.Aquest riu es va constituir com a frontera(limes)de l'imperi. El sud de Baviera es va dividir en dues províncies,RaetiaiNoricum.La ciutat deVindelicorum,actualmentAugsburg,va ser fundada per l'emperadorAugust,d'on prové el seu nom (ciutat d'August), i va ser la ciutat principal d'aquesta àrea.

Al segleiii,RaetiaiNoricumvan ser atacades per les tribus germàniques delsmarcomansi elsalamans.Les primeres incursions van ser rebutjades perMarc Aureli,però les dues províncies van ser devastades a finals delsegleiiiper les invasions i les guerres civils. Una vegada pacificades, van viure cent anys de tranquil·litat, fins que noves invasions van deixar finalment la zona sota domini germànic.

Grans migracions i origen del cristianisme

[modifica]

No està clar l'origen dels pobles bàvars, però es creu que provenen d'una tribu coneguda pels romans com elsbaiovars,que s'instal·laren al sud de Baviera entre el 450 i el 550 dC, i es pensa que provenien de l'actualBohèmia(oest de l'actualRepública Txeca). Les tribus d'alamanses convertiren en els veïns occidentals delsbaiovars,separats pel riuLech,mentre que la regió situada al nord, a l'altra banda delDanubiva ser ocupada pelsfrancs.La situació va romandre estable fins a l'actualitat, amb la suma d'aquests tres territoris i amb l'annexió de Francònia el1803.

En un principi elpaganismeva perviure llarg temps, fins que missioners irlandesos,anglosaxonsi francs van començar a cristianitzar aquesta regió des de principis delseglevii.En aquesta època es fundaren els bisbats dePassau,Freising,Passaui l'actualSalzburg,que estaven sota el control directe del bisbe missioner anglosaxóBonifaci de Crediton.

Els monestirs benedictins, com el deWeltenburgiBenediktbeuerntambé tingueren gran importància en l'establiment del cristianisme i el desenvolupament cultural des de finals del segle VII i principis del VIII.

Ducat de Baviera

[modifica]

Elducat de Bavierava ser fundat a mitjan seglevi,amb la dinastia delsAgilofing,que provenia probablement dels territoris de l'estat merovingi situat a l'oest, del qual era vassall.

El primer duc de Baviera de qui es té notícia fouGaribald I(555-591). Segons laLex Naiuvariorum,el primer codi legal bavarès, el ducat pertanyia a aquesta dinastia.

Per a perpetuar el seu estatus, els Agilofing van iniciar una política de matrimonis amb dinasties d'alamans,longobardsi francs. El paper dels ducs en aquesta època era bàsicament guerrer i judicial. La principal ciutat era Ratisbona i el ducat va créixer cap al que després va serÀustria.

Sota el regnat deTassil III(748-788), últim duc de la dinastia Agilofing, el ducat va estendre's fins a la regió austríaca deCaríntia.

Va ser un estat independent fins al1871,en què s'incorporà alsegon imperi alemany[2](Alemanyapròpiament dita) sense deixar de ser un regne (ho havia estat des del1806,amb la dissolució delprimer imperi). La monarquia bavaresa, com l'imperi alemany, fou abolida al final de laPrimera Guerra Mundial,quan fou proclamat l'actual estat lliure federat, que s'incorporà a laRepública de Weimar.

Economia

[modifica]

Baviera és des de fa molt temps una de les economies més importants d'Alemanyai d'Europa;el seuPIBva sobrepassar els 434.000 milions d'Euros l'any 2007. Aquest PIB supera el de 20 de 27 països de la UE. El PIB per habitant és de 34.716 €.

Destaquen de manera significativa les regions metropolitanes deMúniciNuremberg.

Altament agrícola fa tot just mig segle, l'Estat Lliure de Baviera s'ha convertit en la "meca europea de l'alta tecnologia"Bill Gatesi en un soci comercial amb presència mundial. El recent rècord d'exportació amb més de 154 mil milions d'euros l'any 2007 subratlla l'alta capacitat competitiva de l'economia bavaresa a nivell internacional.

L'economia bavaresa es conforma, a banda de les companyies amb presència global com Allianz, Infineon, European Aeronautic Defence and Space companyEADS,Siemens,BMW,Audi,Adidas,Pumai MAN, d'una densa xarxa d'empreses petites i mitjanes de la indústria, artesanals i de serveis. El sector de serveis ocupa una posició destacada a Baviera. És així que Baviera s'ha convertit en la seu asseguradora número 1 i bancària número 2 d'Alemanya. En el sector turisme, Baviera es troba a la punta. Els recintes firals deMúniciNuremberggaudeixen de gran importància internacional.

Fonts: Invest in Baviera (Ministeri d'Economia, Infraestructura, Transports i Tecnologia de l'Estat de Baviera). La Vanguardia (26/01/2011)

Divisions administratives

[modifica]
Les Regierungsbezirke de Baviera

Baviera es divideix en set regions administratives anomenadesRegierungsbezirke(en singularRegierungsbezirk). Aquestes set regions administratives són compostes per 71 districtes rurals anomenatsLandkreisei 25 districtes urbans (kreisfreien Städte).

Regierungsbezirk en català Capital Superfície Població
(Set 2005)
h./km²
Oberbayern Alta Baviera Múnic 17.529,63 km² 4.232.962 241
Niederbayern Baixa Baviera Landshut 10.329,91 km² 1.197.631 116
Oberpfalz Alt Palatinat Ratisbona 9.691,03 km² 1.090.318 113
Oberfranken Alta Francònia Bayreuth 7.231,00 km² 1.103.239 153
Mittelfranken Francònia Mitjana Ansbach 7.244,85 km² 1.708.841 236
Unterfranken Baixa Francònia Würzburg 8.530,99 km² 1.342.308 157
Schwaben Suàbia Augsburg 9.992,03 km² 1.789.698 179
Bayern Baviera Múnic 70.549,11 km² 12.464.997 177
Districtes de Baviera

Els 71 Districtes rurals de Baviera són:

Els 25districtes urbansociutats sense districtede Baviera:
  1. Amberg(AM)
  2. Ansbach(AN)
  3. Aschaffenburg(AB)
  4. Augsburg(A)
  5. Bamberg(BA)
  6. Bayreuth(BT)
  7. Coburg(CO)
  8. Erlangen(ER)
  9. Fürth(FÜ)
    1. Hof(HO)
    2. Ingolstadt(IN)
    3. Kaufbeuren(KF)
    4. Kempten(KE)
    5. Landshut(LA)
    6. Memmingen(MM)
    7. Múnic(M)
    8. Nürnberg(N)
    1. Passau(PA)
    2. Ratisbona(R)
    3. Rosenheim(RO)
    4. Schwabach(SC)
    5. Schweinfurt(SW)
    6. Straubing(SR)
    7. Weiden in der Oberpfalz(WEN)
    8. Würzburg(WÜ)


Llista de ministres-presidents de Baviera

[modifica]
Ministres-Presidents de Baviera
Núm. Nom Naixement-Mort Partit Inici de mandat Fi de mandat
1 Fritz Schäffer 1888–1967 CSU 28 de maigde1945 28 de setembrede1945
2 Wilhelm Hoegner 1887–1980 SPD 28 de setembrede1945 21 de desembrede1946
3 Hans Ehard 1887-1980 CSU 21 de desembrede1946 14 de desembrede1954
4 Wilhelm Hoegner 1887-1980 SPD 14 de desembrede1954 16 d'octubrede1957
5 Hanns Seidel 1901-1961 CSU 16 d'octubrede1957 26 de generde1960
6 Hans Ehard 1887-1980 CSU 26 de generde1960 11 de desembrede 1962
7 Alfons Goppel 1905-1991 CSU 11 de desembrede 1962 7 de novembrede1978
8 Franz Josef Strauß 1915-1988 CSU 7 de novembrede1978 3 d'octubrede1988
9 Max Streibl 1932-1998 CSU 3 d'octubrede1988 28 de maigde1993
10 Edmund Stoiber * 1941 CSU 28 de maigde1993 9 d'octubrede 2007
11 Günther Beckstein * 1943 CSU 9 d'octubrede 2007 27 d'octubrede2008
12 Horst Seehofer * 1949 CSU 27 d'octubrede2008 13 de marçde2018
13 Markus Söder * 1967 CSU 16 de marçde2018 actualitat

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Freistaat Bayern» (en alemany), 13-07-2011. [Consulta: 8 setembre 2011].
  2. 2,02,1Serra,Oriol. «Per què a Alemanya no és notícia la prohibició del referèndum de Baviera?».324.cat,06-01-2017. [Consulta: 7 gener 2017].