Vés al contingut

Califat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
L'últimcalifade l'islam,Abdul Mejid II

El termecalifat(àrab:خلافة,khilāfa;turc:hilafet) fa referència al primer sistema de govern establert en l'islami va representar la unitat entorn del líder de l'umma(comunitat musulmana). En teoria, es tracta d'unarepública constitucionalaristocràtica[1](sent la constitució laconstitució de Medina), el que significa que el cap de l'estat, el califa, així com altres funcionaris, són representants del poble i de l'islam i han de governar d'acord amb la llei constitucional i religiosa, oxaria.En els primers temps, tenia elements compartits amb unademocràcia directa.

Va ser inicialment liderat pels deixebles deMahomacom una continuació del sistema religiós establert pelProfeta,coneguts com a 'califesraixidun'.Un "califat" és també un estat que implementa aquest tipus de sistema polític. Elcalifaera també la màxima autoritat de l'imperi islàmic.

Califats de l'islam

[modifica]

Van sorgir o es van crear els següents califats, fins a la seva abolició el 1924:

A més, l'Imperi Almohade(1145-1269), amb capital aMarràqueix,encara que no va ser oficialment un califat ni el seu governant va usar el títol de califa, sí que va fer ús d'un tractament habitualment associat al califa: el depríncep dels creients(després heretat pel sultà del Marroc, fins a l'actualitat).

Època moderna i contemporània

[modifica]

Hussayn ibn Alí,xerif de la Meca,després de la caiguda de l'Imperi Otomài enmig dels debats que recorrien el món islàmic sobre la recuperació del recent abolit califat, va utilitzar durant uns anys, fins a la seva mort, el títol de 'califa'.

L'islamisme políticcontemporani somnia en restablir aquesta institució, considerant que és l'únic marc legítim per a dirigir "correctament" l'umma,o comunitat dels creients. N'és un exemple la instauració de l'autoproclamat "califat" de l'Estat Islàmica la zona deSíriai l'Iraq.

Referències

[modifica]
  1. Lecker,Michael «The ‘Constitution of Medina’: Muhammad's First Legal Document».Journal of Islamic Studies,19, 2, 2008, p. 251–253.DOI:10.1093/jis/etn021[Consulta: 15 agost 2012].

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]