Vés al contingut

Celeritat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de magnitud físicaCeleritat
Símbolv
Unitatsm/s
FórmulaModifica el valor a Wikidata

Enfísica,laceleritat,rapidesaoràpida[1]és un valorescalarrepresentat pel símbolvi que expressa quant varia laposició,sense tenir en compte el canvi d'orientació, en funció deltemps.Lavelocitatés la suma de la variació de la posició, segons una trajectòria donada i que comportà una distància; però a més té en compte la variació d'orientació. El canvi d'orientació es diuvelocitat angular,no comporta un canvi de posició a l'espai sinó un canvi de com està encarat un cos, per exemple ho seria el moviment de balanceig a un costat i l'altre d'un vaixell amarrat. La velocitat angular només té sentit a lamecànicadelsòlid rígid,mentre que a la mecànica del punt, com aquest és unidimensional i no pot canviar d'orientació, aquesta resulta nul·la i, conseqüentment, coincideix amb el mòdul del vector velocitat. Quan es parla develocitat,en realitat se sol parlar de celeritat, que indica el valor i el sentit de la primera (el mòdul delvector[2]), però no la direcció. De forma equivalent, la celeritat és el valor absolut de la velocitat:

I si la celeritat mesura el canvi deldesplaçamentrespecte deltemps,el canvi de la celeritat respecte del temps és causat per l'acceleració:

Concepte

[modifica]

El concepte de celeritat és molt important en la majoria de campscientíficsitecnològics,i per extensió a la resta. Avui en dia seria impossible imaginarcotxessensevelocímetres,calcular el temps que trigaríem a arribar a un lloc o comprendre conceptes elementals com lagravetato latemperaturasense la velocitat, i per tant sense la celeritat.

Cal destacar que abans d'Einsteines considerava que la celeritat i la velocitat eren dependents del temps, que era la magnitud constant (sobretot a partir del sòlid model deNewton). A partir de lateoria de la Relativitatd'Einstein es va descobrir que, en realitat, la celeritat de la llum era l'única constant, i que el temps i l'espai en depenien (i que no són constants), permetent un enorme avenç en camps com per exemple l'astronomia.

Més antigament, la velocitat, i en general el moviment, ha estat objecte d'estudi des de laGrècia clàssica,tant en laciènciacom en lafilosofia,passant pels grans científics investigadors com per exempleGalileu(que estudiava la gravetat)[3]i d'altres astrònoms comCopèrnicoKepler.Finalment, Newton va ser qui va acabar de donar forma a la física donant un cos matemàtic consistent en camps com lacinemàticai ladinàmica.

Aquests exemples mostren com és d'important el concepte de celeritat, i el de velocitat, que relacionen el temps i l'espai, els tres pilars de lafísica.La seva comprensió profunda afecta dels nivells més elementals la matèria (latemperaturano és sinóenergia cinèticadelsàtoms), i per tant a través d'ells es comprèn l'estructura de la realitat i les lleis físiques que la governen.

Unitats

[modifica]

La celeritat comparteix amb la velocitat launitat derivada del Sistema Internacionalmetre per segono m/s (ms-1). Altres unitats de la celeritat (i de la velocitat) són:

  • quilòmetres per hora (km/h)[4]
  • milles per hora (milles terrestresper hora, sistema anglosaxó; 1 mph equival a 1,609 km/h)
  • nus marí (milles marinesper hora, sistema anglosaxó; 1 nus equival a 1,852 km/h)
  • Machn,on Mach 1 és laceleritat del so,en condicions habituals, inindica la proporció respecte a aquesta magnitud (343 m/s = 1234.8 km/h).
  • celeritat de la llumo constantc(en elbuit), que equival a 299.792.458 m/s.

Exemples

[modifica]
Els cargols sovint són utilitzats de manera figurada per descriure algú o quelcom que es mou extremament lent.
L'SR-71 Blackbirdva ser l'aviómés ràpid del món durant tota la seva vida activa i el seu rècord encara no ha estat superat.[5][6][7]

Referències

[modifica]
  1. «"Rapidea", variant normativa de "rapidesa" segons l'AVL». Acadèmia Valenciana de la Llengua. [Consulta: 5 abril 2018].
  2. Entrada "celeritat"alDIEC.
  3. Galileo Galilei:Discorsi e dimostrazioni matematiche intorno a due nuove scienze attinenti alla mecanica ed i movimenti locali,Leiden 1638
  4. BIPM brochure(SI reference)(anglès)
  5. «Records». Arxivat de l'originalel 2007-09-27. [Consulta: 15 agost 2009].
  6. Altitude record
  7. «Record». Arxivat de l'originalel 2010-07-29. [Consulta: 15 agost 2009].
  8. Taipei 101 Official Website - Observatory Floor Guide(anglès)
  9. Taradel vehicletractorinferior a 3,5 tones iPTCdel conjunt dels vehicles comprès entre 3,5 tones i 12 tones.Art.R413-8 delcode de la route(francès)
  10. Bodie, Warren M.,The Lockheed P-38 Lightning,Widewing PublicationsISBN 0-9629359-0-5
  11. «Solar System Data». Universitat Estatal de Geòrgia. [Consulta: 21 gener 2007].(anglès)
  12. [enllaç sense format]http://math.ucr.edu/home/baez/physics/Relativity/SpeedOfLight/c.html

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]