Vés al contingut

Ceredigion

Plantilla:Infotaula geografia políticaCeredigion
Imatge

Lema«GOLUD GWLAD RHYDDID»Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
52° 15′ 10″ N, 4° 00′ 01″ O/ 52.252777777778°N,4.0002777777778°O/52.252777777778; -4.0002777777778
EstatRegne Unit
PaísGal·lesModifica el valor a Wikidata
CapitalAberystwyth
AberaeronModifica el valor a Wikidata
Població humana
Població72.992(2018)Modifica el valor a Wikidata(40,88hab./km²)
Llengua utilitzadagal·lès
anglèsModifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície1.785,6033 km²Modifica el valor a Wikidata
Banyat perbadia de CardiganModifica el valor a Wikidata
Punt més altPumlumon Fawr(en)Tradueix(752 m)Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
ISO 3166-2GB-CGNModifica el valor a Wikidata

Lloc webceredigion.gov.ukModifica el valor a Wikidata

Ceredigionés un comtat i representa la zona principal de laGal·lescentral. Té una àrea geogràfica molt semblant al comtat històric deSir Aberteifi(Cardiganshire,en anglès).

Geografia

[modifica]

Ceredigion és uncomtatdel litoral, que fa frontera amb la Badia d'Aberteifi (anglès:Cardigan) a l'oest, ambGwyneddal nord, ambPowysa l'est, ambSir Gaerfyrddin(anglès:Carmarthenshire) al sud, i ambSir Benfro(anglès:Pembrokeshire) al sud-oest. La seva superfície és de 1783 km². La població del comtat és de 64.000 habitants.

Els nuclis de població principals sónAberaeron,Aberarth,Aberteifi,Aberystwyth,Castell Newydd Emlyn,Cei Newydd,Llanbedr,Llanddewi Brefi,Llandysul,Llanilar,Llanrhystud,PenparcauiTregaron.

LesMuntanyes Càmbriquesocupen la gran part de l'est delcomtat;aquesta part tan extensa pertany alDesert de Gal·les.Al sud i a l'oest, la superfície no és tan elevada. El punt de més alçada ésPlynlimon,a 752 metres, on hi neixen cinc rius: elRiu Severn,elRiu Wye,elRiu Dulas,elRiu Llyfanti elRiu Rheidol.El darrer passa perAfon Mynachen un saltant d'uns 100 metres, per l'abisme dePontarfynach( "Pont del Diable" ). Els 50 km de costa presenten moltes platges sorrenques. El riu més gros és elRiu Teifi,que traça lafronteraambSir GaerfyrddiniSir Benfroen un bon tros del seucurs.Elcomtatté altres rius notables, com: elRiu Aeron,que té el seu estuari aAberaeron,elRiu Ystwythi elRiu Rheidol,tots dos ambdesembocaduraal port d'Aberystwyth.

Per a uncomtatamb unapoblaciótan baixa, pot semblar curiós que s'hi trobin dues universitats: laUniversitat de Gal·les,aAberystwyth,i laUniversitat de Gal·les,deLlanbedr(anglès:Lampeter). LaBiblioteca Nacional de Gal·les,fundada el1907,es troba aAberystwyth.

Història

[modifica]

El nom de Ceredigion significa "Terra deCeredig",que fou el fill deCunedda,personatge que reconquerí la majoria del territori deGal·lesdels irlandesos cap al segle V dC.

Llocs d'interès

[modifica]

Cultura i Societat

[modifica]

Ceredigion recull una alta proporció de parlants de gal·lès entre la seva població; nomésGwyneddiYnys Mônen superen el tant per cent. Al comtat també hi viuen un bon nombre d'habitants que no parlen gal·lès, la majoria nascuts fora delPaís de Gal·les.Aquest grup es concentra sobretot prop de les ciutats universitàries i a la zona litoral, com per exemple aBorth,on el 40% de la població és nascuda fora del país i amb prou feines un 36% dels residents són parlants de gal·lès.

Els habitants de Ceridigion són coneguts informalment com acardisen altres parts deGal·les,especialment al Sud i sovint són víctimes de diversos acudits.

Ceredigion també és el comtat més homogeni deGal·les,i un dels més homogenis de laGran Bretanya,pel que fa al predomini gairebé absolut de població de pell blanca.

Govern

[modifica]

Entre el1888i el1974,el comtat fou administrat pel consell comtal deSir Aberteifi(anglès:Cardiganshire), i amb la reorganització dels governs locals del1974,es formà un nou consell de districte per a Ceredigion al comtat administratiu deDyfed.

El 20 de maig de 2004 s'organitzà unreferèndumsobre l'elecció directa d'unbatlleper al comtat; fou rebutjat per una gran majoria.

Enllaços externs

[modifica]