Vés al contingut

Margalló

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Chamaerops)
Infotaula d'ésser viuMargalló
Chamaerops humilisModifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN13164373Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreArecales
FamíliaArecaceae
TribuTrachycarpeae
GènereChamaerops
EspècieChamaerops humilisModifica el valor a Wikidata
L.,1753
Distribució

Elmargalló(Chamaerops humilis)[1]és una plantadioicade la família de lespalmeres,una de les dues espècies, ambPhoenix theophrasti,de la familia de les palmeres (Arecaceae) nadiua de laEuropa meridional.

És una planta poligamodioica (generalment, ésdioica). Sovint, fa rebrots a la base a conseqüència de la destrucció del tronc per acció humana o dels incendis, als quals és, però, molt resistent. Té fulles grosses, en forma de ventall (palmatisectes), amb pecíols proveïts d'espines vulnerants,florsgrogues en raïms densos ifruitssemblants alsdàtils.Els fruits, dàtils vermellosos, són ditsfulloles,violesopalmissons,igínjolsa l'Alguer. La palma de margalló que encara no ha obert és ditaullol.La part superior del bargalló, que no és mengívola, és labonissa.

També se la coneix amb el nom debargalló,garballó[2](aMallorca),palma nana,palma margallonera,palmeraborda o d'escombres,palmisseraipalmissonera(aquestes dues darreres també aMallorca)

Distribució

[modifica]
El margalló, com totes les palmeres, és monocotiledoni; en germinar es forma un únic cotiledó

El margalló és endèmic de les regionsmediterrànies,com ara el vessant oriental de lapenínsula Ibèrica,Occitània,Itàlia,Malta,Tunísia,AlgèriaiMarroc,tot i que també es pot trobar aPortugal.És una planta pròpia del litoral i el prelitoral i és inexistent a les terres de l'interior.

Es tracta de l'únicaespèciedins elgènereChamaerops.Habita al Mediterrani occidental, des deSicíliafins alMarroc.Pel nord, arriba aCòrsegai no ultrapassa, al sud, la zona d'influència mediterrània delMagrib.Es troba al llarg del territori continental i insular, i és molt freqüent en terres valencianes. Presenta una discontinuïtat en la distribució a Catalunya, on, pel sud, arriba fins alGarraf,però no reapareix, més al nord, fins alBaix Empordà,a la localitat deTorroella de Montgrí.[3]AMallorca,aquesta palmera apareix en parts del sud i el llevant de l'illa. AMenorca,no es troba a l'extrem nord. Juntament amb lapalmera de Creta(Phoenix theophrastii),[4]és l'única palmera autòctona d'Europa.

Ecologia

[modifica]

Entre els insectes que pol·linitzen el margalló, hi ha el coleòpterDerelomus chamaeropsis,l'epítetespecífic del qual,chamaeropsis,fa referència al seu lligam amb el margalló (Chamaerops). Aquest coleòpter pon els ous a les flors dels peus masculins del margalló, ja que s'alimenta de pol·len, però els peus femenins imiten l'olor del pol·len i així atrauen els coleòpters que, carregats del pol·len de les plantes mascle, faciliten la pol·linització.

És una espècie protegida.[5]Fou molt popular per a la preparació d'un plat típic nadalenc, cosa que n'accelerà el retrocés en el seu hàbitat.

Una qualitat particular del margalló és la seua resistència al foc: és una planta que rebrota amb molta facilitat després d'haver-hi hagut un incendi.

Taxonomia

[modifica]

LaChamaerops humilisva ser descrita perCarl von Linnéi publicada enDie Natürlichen Pflanzenfamilien4 (3b): 77, 1891.[6][7] El seu nom genèricChamaeropsprové deChamai= 'arbust', que es refereix a l'hàbit nan.[8]El seu nom específichumilisés unepítetllatíque significa 'de baix creixement'.[9]

Varietats
  • Chamaerops humilisvar.argentea[10]
  • Chamaerops humilisvar.humilis[11][12]
Sinonímia
  • Phoenix humilis(L.) Cav.
  • Phoenix humilisRoyle
var. humilis
  • Chamaerops arborescens(Pers.) Steud.
  • Chamaerops bilaminataGentil
  • Chamaerops conduplicataJ.Kickx f.
  • Chamaerops depressaChabaud
  • Chamaerops elegansHook.f.
  • Chamaerops macrocarpaTineo[13]

Utilitats

[modifica]

Les fulles del margalló són conegudes aMallorcai lesTerres de l'Ebreamb el nom depauma,i alPaís Valencià,amb el nom depalmai, tallades tendres i assecades posteriorment, s'usaven antigament per a la confecció d'escombres, estores, cabassos i altres estris domèstics. Cadaestiu,els camperols procuraven abastir-se de fulles de margalló que, després d'haver-les blanquejades amb sofre, entrellaçaven formant tires dellataollatra,que cosien entre si per fer cabassos o barxes.

L'activitat de la palma estava molt estesa a les Terres de l'Ebre i, fins i tot, alMas de Barberans(Montsià), s'hi celebren demostracions d'aquestaartesaniacada estiu alracó dels artesans, al procés de trenar la pauma se l'anomena llatar.[14]També era una activitat molt comuna per tota la comarcavalencianade laMarina Alta,en pobles comGata de Gorgos,PedregueroXaló.En aquesta última localitat, es conserva un ban de l'any 1852 en què es prohibia tallar palma a les muntanyes del terme, ja que la recol·lecció massiva havia posat en perill l'espècie. Com a material d'artesania, la palma té un tacte agradable, a diferència de l'espart, que punxa com una barba rasurada imperfectament.

AMallorca,lallatra de palmaera un producte elaborat principalment a la vila deCapdepera,que actualment alberga un museu dedicat a la llatra.[15]Era una tasca duita a terme sobretot per dones, que es reunien per fabricar aquest producte a lesvetleries,[16]les trobades anomenades així perquè es feien a la vetlada. Durant aquestes reunions, era tradicional contar històries i cantar cançons si els participants eren cantadors o sonadors. De vegades també es desfressaven, encara que no fos el tempsdels Darrers Dies.Alsanys 60,aquest costumtradicionales va perdre a poc a poc, en part per l'arribada delturisme,que proporcionà una nova forma de guanyar doblers i de viure.[17]Darrerament s'ha recuperat aquest costum.[18][19]

La medul·la o tronxo del margalló és comestible i se sol prendre barrejada ambmel.També són bons per menjar els dàtils, ditspalmissonsa lesBalears,que produeix aquesta palmera nana i que, al País Valencià, reben la denominació depa de rabosaperquè es diu que formen part de l'alimentació de lesraboses.Aquests fruits maduren cap a les darreries de l'estiu i es caracteritzen per la seua dolçor asprívola.

Referències

[modifica]
  1. Pascual,Ramon.Guia dels arbres dels Països Catalans.3a edició. Barcelona: Pòrtic Natura, 1994, p. 154-155.ISBN 84-7306-390-2.
  2. «FloraCatalana.net». Arxivat de l'originalel 2016-08-01. [Consulta: 30 juny 2016].
  3. «Banc de dades de biodiversitat de Catalunya». [Consulta: 30 juny 2016].
  4. Oriol de Bolòs i Josep Vigo Flora dels Països Catalans Editorial Barcino Volum IV Barcelona 2001
  5. «El margalló, l'única palmera autòctona». Televisió de Catalunya, 27-08-2004. Arxivat de l'originalel 2013-10-22. [Consulta: 15 agost 2013].
  6. «Margalló».Tropicos.org.Missouri Botanical Garden.[Consulta: 13 octubre 2013].
  7. «Chamaerops humilis».Catalogue of Life.(anglès)
  8. (J. Dransfield, N. Uhl, C. Asmussen, W.J. Baker, M. Harley and C. Lewis. 2008)
  9. A noms botànics
  10. a Tropicos
  11. a Tropicos
  12. Varietats a Catalogue of life
  13. [Chamaerops humiliswww.theplantlist.org/tpl/search?q=Chamaerops+humilisMargallóa PlantList]
  14. Ajuntament del Mas de Barberans
  15. «Museu de la Llata».Illes Balears Travel.[Consulta: 22 gener 2023].
  16. Alcover,Antoni M.;Moll,Francesc de B. «vetlleria». A:Diccionari català-valencià-balear.Palma: Moll, 1930-1962.ISBN 8427300255.
  17. Alzina,Catalina;Alzina,Mª dels Àngels;Gómez-Quintero,Elionor;Morey,Bel;Riera,Mª Esperança.Vetleries: vivències i cançons d'un poble. Capdepera.Ajuntament de Capdepera, 2007.
  18. «Vetlleries d'Amics de la Llata».Cap Vermell.[Consulta: 22 gener 2023].
  19. «Vetlleria a l'escola de Música». Arxivat de l'originalel 2016-03-03.