Vés al contingut

Cowboy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una clàssica imatge d'un grup de cowboys en un quadre deCharles Marion Russell.

Uncowboy,o en femení,cowgirl(en catalàvaquerovaquera,vaquerísovaquerissa) és l'encarregat de les tasques relacionades amb la ramaderia i que fa la seva tasca acavall,a l'oest delsEstats Units,i a la província d'AlbertaalCanadà.Aquesta figura va adquirir transcendència en la segona meitat del seglexixamb l'aparició de les rutes ramaderes des deTexascap al nord delsEstats Unitsdesprés de laGuerra civil americana,quan el transport dels animals per terra requeria genets de gran destresa i resistència.

En anglès, el cowboy també es pot dirbuckaroo(amb l'accent a la síl·laba final), que és una deformació de la paraula castellanavaquer,i també hi ha el termewrangleren anglès. La figura delcowboyals estats del nord deMèxic,com araChihuahua,SonoraiCoahuila de Zaragoza,normalment es diuvaqueroperò també ha entrat en ús la paraula anglesa, mentre que en altres parts de Mèxic, aquesta figura emblemàtica es diucharro,o encararanchero.

El cowboy és un dels personatges arquetípics i més definitoris delFar Westnord-americà.El terme també podria ser un terme usat per descriure a algú que era poc civilitzat o que actua de forma compulsiva.

Equivalents arreu de les Amèriques

[modifica]

La figura del cowboy, és a dir, el vaquer que treballa a cavall, té el seu equivalent a diferents països Llatinoamericans on hi ha hagut grans extensions de terreny obert i ha pogut arrelar aquesta professió. Alguns exemples són:

* elcharro,vaquero orancheroaMèxic

Paniolo (Hawaii)

[modifica]
Carregant bestiar aKailua-Kona,a principis del segle XX
Fotografia d'un paniolo hawaià

El vaquerhawaià,elpaniolo,també és un descendent directe del vaquer de Califòrnia i Mèxic. Els experts en etimologia hawaiana creuen que "Paniolo" és una pronunciació hawaiana d' "español" (lallengua hawaianano té el so "s", i totes lessíl·labesi les paraules han d'acabar en vocal). El paniolo, com els vaquers de la part continental d'Amèrica del Nord, va aprendre les seves habilitats amb els "vaquers" mexicans.[1]Altres teories de l'origen de les paraules suggereixen quePanioloderiva depañuelo(castellà per a mocador) o pot-ser d'una paraula en llengua hawaiana que significa "aguantar-se fermament i balancejar-se amb gràcia".[2]

El capitàGeorge Vancouverva portar bestiar boví i oví el 1793 com a regal aKamehameha I,monarca del regne hawaià. Durant 10 anys, Kamehameha va prohibir matar el bestiar i va imposar la pena de mort a qualsevol que violés el seu edicte. Com a resultat, les bésties es van multiplicar sorprenentment i van provocar estralls a tot el camp. Al regnat deKamehameha IIIla quantitat de bestiar salvatge es va convertir en un problema, per la qual cosa el 1832 va enviar un emissari a Califòrnia, aleshores encara part de Mèxic. Va quedar impressionat amb la destresa dels vaquers i en va convidar tres a Hawaii per ensenyar als hawaians com treballar el bestiar.[2]

Els primers cavalls van arribar a Hawaii el 1803. Al 1837 John Parker, un marí de Nova Anglaterra que es va establir a les illes, va rebre el permís de Kamehameha III per arrendar terres reials a prop de Mauna Kea, on va construir un ranxo.[2]

L'estil hawaià de la ramaderia incloïa inicialment la captura de bestiar salvatge hawaià conduint-lo a fosses excavades al terra del bosc. Un cop domesticats els animals una mica per la fam i la set, se'ls treia mitjançant una rampa abrupta i eren lligats per les banyes a les banyes d'unboumés vell que sabia on es trobava el corral amb menjar i aigua. La indústria va créixer lentament sota el regnat del fill de Kamehameha Liholiho (Kamehameha II).

Encara avui, el vestit tradicional del paniolo, així com alguns estils de vestimenta formal hawaiana, reflecteixen el patrimoni espanyol del vaquer hawaià.[3]La tradicional sella hawaiana, elnoho lio,[4]i moltes altres eines dels vaquers tenen un aspecte distintament mexicà / espanyol i moltes famílies ramaderes hawaianes encara porten el nom dels vaquers que es van casar amb dones hawaianes i van convertir Hawaii en casa seva.

Referències

[modifica]
  1. Slatta, RW (1996).La Enciclopèdia Cowboy.W. W. Norton & Company. pàg. 275.ISBN 0-393-31473-1.
  2. 2,02,12,2Edinger-Marshall,Susan «[https: //journals.uair.arizona.edu/index.php / rangelands / article / download / 11481/10754 Hawai'i: The California Connection]».Rangelands,22, 5, octubre 2000, pàg. 15–16 [Consulta: 21 març 2017].
  3. Jason Genegabus. Fotos de Ken Ige. «Paniolo Maneres: El fet de muntar és un estil de vida que arriba als 170 anys a Hawaii».Bulletin Star Honolulu,17-03-2003. Arxivat de l'17/03 / features / story1.html originalel 2008-07-26. [Consulta: 1r octubre 2019].
  4. Rose Kahele. Fotos d'Ann Cecil. «Camí del Noho Lio», juny – juliol 2006.