Democràcia popular
Lademocràcia popularés un tipus derègim polític.L'expressió institucional que té són els autodenominatsestats socialistesque van existir durant el seglexx,encara que alguns han durat fins al seglexxi.En el nom oficial de l'Estat hi acostuma a haver l'expressióRepública PopularoRepública Democràtica(que pot considerar-se com unaforma de govern). Les democràcies populars, a diferència d'altres règims contemporanis noliberalsque també proclamen serdemocràtics,solen basar el seu discurslegitimadoren la construcció d'unasocietat socialistasegons les característiques peculiars de cada país, respectant sempre els principis de l'internacionalismeproletari.
Aquests règims han estat variats, encara que segons els crítics, han tingut un pluralisme limitat o pràcticamentinexistent.A vegades només s'hi permet l'existència d'un únicpartit polític;altres vegades poden coexistir-ne dos, un d'urbà i un altre agrari que són units per l'Estat i no competeixen entre ells. En una gran part dels casos hi ha hagut diversos partits polítics de diferent ideologia units sota un Front Nacional o Popular, com ara elFront Nacional d'Alemanya Democràtica.Així i tot, es desenvolupa un procés electiu des de la base, en què els habitants es reuneixen en consells per a designar els seus representants. Elsmitjans de comunicaciósón propietat de l'Estat, del partit o d'organitzacions que hi estan vinculades —sindicats, federacions d'estudiants—, fet que els crítics d'aquest sistema associen amb la falta dellibertat de premsa.Igualment, els opositors assenyalen que els organismes de seguretat estatal es dediquen a la vigilància política dels ciutadans que en formen part.
La utilització de la paraulademocràciaper part d'aquests règims, com ara a la República Democràtica Alemanya, s'ha considerat un abús, ja que s'anomena democràcia a allò que el politòlegRobert Dahldenominapoliarquia.No obstant això, segons els partidaris d'aquest règim, hi ha democràcia en diversos sentits: la pertinença plena a la comunitat política és universal, no està intervinguda percriteris censataris;hi ha mecanismes orgànics de participació política intervinguts pel partit, i l'Estat es defineix per un programa de polítiques públiques: educació i cultura, sanitat, esports, etcètera, també orientades a aquesta participació universal.
Origen del terme
[modifica]El terme «democràcia popular» es va atorgar als règims que van sorgir a l'Europa de l'Est després de laSegona Guerra Mundial.La definició la va donar laInternacional Comunista.Segons els documents del XXII Congrés del PCUS, una democràcia popular reflecteix «la peculiaritat del desenvolupament de la revolució socialista en circumstàncies en què l'imperialisme s'afebleix i la correlació de forces es modifica a favor del socialisme».
En la democràcia popular hi han trobat el seu reflex les particularitats històriques i nacionals de diversos països. La democràcia popular és definida com una variant de ladictadura del proletariaten la qual les classes s'alien sota la direcció delproletariatcom a classe dominant en pro del desenvolupament del socialisme. Per a representar les diferents classes socials hi ha sistemes, habitualment, de diversos partits (no només hi ha el partit comunista, com a l'URSS). Elpartit de classe marxista-leninistaté el paper d'avantguarda de la societat, i això es plasma en les constitucions.
En algunes democràcies populars, encara que no hi hagillibertat de premsani d'associació, sí que hi haeleccionsperiòdiques a tots els òrgans de l'Estat, que pretenen representar les intencions i aspiracions de la població. Per això es desenvolupa un procés electiu des de la base, des del barri o la comunitat. Els habitants d'una comunitat es reuneixen en un consell de veïns per designar les persones que podran ocupar diferents càrrecs de govern en les instàncies municipal, provincial i nacional.
No obstant això, per als partidaris de lesdemocràcies liberalsoccidentals,el nom dedemocràcia popularnomés és una manera d'anomenar benèvolament allò que consideren un règimtotalitariidictatorialque, segons argumenten, impedeix per llei la crítica al règim, exclou les eleccions lliures, practicaexecucions extrajudicials,empresonadissidentsi, en general, ocupa les escales més baixes pel que fa al respecte de les llibertats civils i elsdrets humans.
Ús del terme durant el segle XXI
[modifica]L'ús del terme «República Popular» (que ve delrus:народная республика) també s'ha fet servir en laGuerra civil a l'est d'Ucraïna,com a denominació dels ens administratius que gestionen les zones rebels, com ara laRepública Popular de Donetski laRepública Popular de Lugansk.Aquestesrepúbliques popularsno tenen reconeixement internacional i la concepció política de l'estat no es correspon amb la que s'ha descrit, encara que facin servir aquesta terminologia pròpia de poblacions ex-soviètiques.
Vegeu també
[modifica]Referències
[modifica]Aquest article té bibliografia, però no se sapquina referència verifica cada part. Podeumillorar aquest articleassignant cadascuna d'aquestes obresa frases o paràgrafs concrets. |
- Dahl, Robert:On democracy,New Haven, Yale Nota Bene, 2000
- Linz, Juan:Totalitarian and Authoritarian Regimes,Rienner, 2000