Vés al contingut

Dia festiu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Undia festiuo dia de festa és un dia que hom no treballa perquè cal commemorar un esdeveniment o perquè és diumenge.[1]Es distingeixen dels dies naturals o tots els dies del mes i delsdies hàbils[2][3]també anomenat dia de feina, dia feiner, faener o obrer.[4]És un dia oficialment reconegut per al repòs i el lleure excepte per als serveis d'emergència i altres professions amb servei continu. Generalment és un dia fix a la setmana: eldiumenge(en països de tradició cristiana),dissabte(tradició jueva) odivendres(tradició musulmana) i es recorda lacreaciódel món, on Déu es descansà després de crear el món. De fet aquest dia es considera en les respectives tradicions com el jorn ideal per anar a la reunió de fidels, per exemple lamissacristiana del diumenge. A l'època romana els dies festius es publicaven en els anomenatsfasti.

A part dels descansos setmanals són també dies festius cada país o regió per exemple la diada del patró, de la declaració d'independència, de records de batalles històriques i similars. En aquests dies, ultra permetre de no anar a treballar, es solen organitzar segons el casfestivitatssolemnes,desfilades militars,cerimòniesreligioses o civils,manifestacions,vies catalanes….

Els dies festius són reconeguts dins la legislació laboral com a remunerats. Els empleats que han de treballar (serveis mèdics, turístics, seguretat…) reben una compensació. Hi ha diesfestius nacionals, regionals, municipalsque es fixen per decret. Cada sector o empresa pot decidir d'atorgar dies de festa suplementaris. No s'ha de confondre els dies festius amb lesvacances.2019[cal citació]

Festius a l'Estat espanyol

[modifica]

Els dies festius laborables a l'Estat espanyol estan limitats a 14 per any, dos podent ser locals. Tenen caràcter retribuït i no recuperable. Perquè es respecten elsfestius estatals,el govern pot traslladar als dilluns següents les festes estatals d'entre setmana.[5]Són establits per la Direcció General del Treball, que depèn del Ministeri de Treball i Assumptes Socials.[6][7]

Festius a Catalunya Nord i a Andorra

[modifica]

AAndorra,la legislació andorrana fixa14 diesde festa laboral de caràcter nacional, alhora que permet al Comú de cada parròquia d'establir 4 festes locals suplementàries. Destaquen com a festes pròpies andorranes el Dia de la Constitució (aprovada el 1993) i el dia de la patrona d'Andorra, Nostra Senyora de Meritxell.

ACatalunya Nords'aplica la legislació francesa, en concret el Codi de Treball, que estableix11 diesfestius a tot França. A més de la FestaNacionalfrancesa del 14 de juliol, destaquen dos altres dies festius que corresponen a l'acabament de les dues guerres mundials: l'Armistici de 1918 i la Victòria dels Aliats de 1945.

Referències

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Pérez de Lama,Ernesto (dir.).Manual del Estado Español 1999.Madrid: LAMA, 1998.ISBN 84-930048-0-4.

Vegeu també

[modifica]