Vés al contingut

Dinastia severa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Dinastia Severa)
Infotaula d'organitzacióDinastia severa
Dades
TipusdinastiaModifica el valor a Wikidata
Història
ReemplaçaDinastia AntoninaModifica el valor a Wikidata
Reemplaçat perAnarquia militarModifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Part deEgipte grecoromà
Era de l'Egipte romàModifica el valor a Wikidata

Ladinastia severaodinastia dels Seversva ser unadinastiaque va governar l'Imperi Romàentre el193i el235.La dinastia va ser fundada pel general romàSeptimi Sever,que va arribar al poder durant les guerres civils, que s'estengueren entre els anys 193 i 197, el primer dels quals és conegut com l'Any dels cinc emperadors.[1]Va ser la darrera dinastia delprincipat,fundat perAugusti va precedir laCrisi del segleiii.[2]

El govern dels membres d'aquesta dinastia anirà precedit per una greu crisi política i militar. El 31 de desembre de l'any 192,Còmmode,l'últim representant de ladinastia Antonina,morirà estrangulat a mans d'un atleta per ordre del Prefecte del Pretori,Quint Emili Let.[3]L'home escollit pels pretorians i els senadors serà elPubli Helvi Pèrtinax,Prefecte de la ciutaten aquell moment. El seu govern, però, no arribarà ni a tres mesos (1 de gener - 28 de març de l'any 193), abans de ser ell mateix assassinat per laGuàrdia Pretoriana,descontents amb les noves mesures disciplinàries que els volia imposar. Mort Pèrtinax, es proposà pel tron el seu sogre,Flavi Sulpicià.Però finalment va recaure enMarc Didi Salvi Julià,que havia promès un generós donatiu alspretorians.Escoltat per ells, es van dirigir al Senat on la decisió dels militars va ser ratificada. Al cap de pocs dies del seu ascens al tron se succeeixen dos cops d'estat, un a Síria de la mà deGai Pescenni Nígeri l'altre aPannònia,on les tropes havien proclamat emperador aSeptimi Sever.Tot i queMarc Didi Salvi Juliàintentarà resistir a Roma, el Senat acabarà votant la seva deposició i l'1 de juny del 193 serà assassinat per un soldat al palau imperial delPalatí.

El succeí el seu fillCaracal·la,que signà el212l'Edicte de Caracal·la,un dels documents amb més transcendència de lahistòria de Romai possiblement de l'antiguitat, ja que principalment estenia el dret deciutadania romanaa totes les persones lliures de l'imperi. La dinastia severa va intentar en va reduir les despeses de l'exèrcit i augmentà la pressió fiscal. L'últim Sever morí assassinat per les legions delRin.El control de la dinastia sobre l'imperi es va veure interromput pels regnats conjunts deMacríi el seu fillDiadumenià.Les dones de la dinastia, incloses Júlia Domna, la mare de Caracalla i Geta, i les seves nebodes Júlia Soemias i Júlia Mamaea, les mares respectivament d'Elagabal i Severus Alexandre, i la seva pròpia mare, Júlia Maesa, van ser totes poderoses augustes i instrumentals per assegurar el seu posicions imperials dels fills. Encara que Septimi Sever va restablir la pau després de la convulsió de finals del segle II, la dinastia es va veure pertorbada per les relacions familiars altament inestables i la constant agitació política,[4]en especial, la discòrdia entre Caracalla i Geta i la tensió entre Elagàbal iAlexandre Severs'afegeixen a l'agitació.[5]

Referències

[modifica]
  1. Omissi,Adrastos.Emperors and Usurpers in the Later Roman Empire(en anglès). Oxford University Press, 2018, p. 13.ISBN Adrastos Omissi.
  2. López Barja de Quiroga,Pedro;Lomas Salmonte,Francisco Javier.Historia de Roma(en castellà). Madrid: Akal, 2004, p. 396-400.ISBN 84-460-1225-1.
  3. Le Gall,Joël.El Imperio Romano. El alto imperio, desde la batalla de Actium hasta la muerte de Severo Alejandro (31 A.C.-235 D.C.)(en castellà). Madrid: Akal, 1995, p. 444.
  4. «Severan Dynasty · Arch for Septimius Severus · Piranesi in Rome». [Consulta: 8 abril 2022].
  5. Scott,Andrew.Change and discontinuity within the Severan dynasty: the case of Macrinus(en anglès), maig 2008.