Vés al contingut

Do sostingut menor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Do sostingut menor
Tonalitat relativaMi major
Tonalitat paral·lelaDo sostingut major
Notes
do#, re#, mi, fa#, sol#, la, si, do#

Do sostingut menor(tambéDo#men la notació europea iC#men la notació americana) és latonalitatque té l'escala majora partir de lanotado sostingut. Així, la seva escala està constituïda per les notes do#, re#, mi, fa#, sol#, la i si. La sevaarmaduraté quatresostinguts(do, re, fa, sol). El seurelatiu majorés la tonalitat demi major,i la tonalitat homònima ésdo sostingut major.

Delseglexviiinomés es coneixen dues simfonies escrites en aquesta tonalitat: una és de Joseph Martin Kraus, però sembla que va trobar dificultat en aquesta tonalitat, ja que la va reescriure després en do menor. Fins i tot en els dos segles següents les simfonies en do sostingut menor són rares. Dos exemples notables són laSimfonia núm. 5deMahleri laSimfonia núm. 7deProkófiev.

Aquesta tonalitat es dona més en la literatura per a piano.Domenico Scarlattiva escriure només dues sonates per a teclat en do sostingut menor: les K. 246 i 247.Haydnno va compondre obres en aquesta tonalitat iMozartnomés en va escriure una. Però a partir d'obres com la sonataClar de llunadeBeethoven,la tonalitat era més usada en les composicions.