Ebe Stignani
Biografia | |
---|---|
Naixement | 11 juliol 1903 Nàpols (Itàlia) |
Mort | 5 octubre 1974(71 anys) Imola (Itàlia) |
Activitat | |
Ocupació | cantant d'òpera |
Veu | Mezzosopranoicontralt |
Instrument | Veu |
}}
|
Ebe Stignani(Nàpols,11 de juliolde1903[1][2](algunes fonts citen el seu any de naixement com a 1904[3]-Imola,5 d'octubrede1974), considerada la màximamezzosopranode la seva època aItàlia,la seva carrera es va estendre per més de tres dècades, i es va retirar el1957per a donar pas a la generació deGiulietta SimionatoiFedora Barbieri.[4]
Posseïdora d'una immensa veu de mezzosoprano, va ser la recordada companya de lessopranosGina Cigna,Maria CallasiRenata Tebaldi,entre d'altres. Va debutar en elTeatro San Carlode Nàpols sent convidada a l'any següent perArturo ToscaniniaLa Scalacom a Eboli enDon Carlo.Aquest teatre seria el centre dels seus grans èxits en les heroïnes deVerdii també com a Ortrud deLohengrin,Dalilah,Carmeni Brangania.[2][4]
Carrera
[modifica]Stignani va estudiar música durant cinc anys al Conservatori San Pietro a Majella de Nàpols, incloent piano i composició, així com cant. Se sol dir que la data del seu debut cantant va ser l'any 1925 a l'òpera San Carlode Nàpols, en el paper d'Amneris a lAïdadeVerdi,però hi ha proves que podria haver cantat diversos papers l'any anterior. El 1926,Arturo Toscaninila va convidar a La Scala de Milà per cantar el paper de la princesa Eboli aDon Carlode Verdi, i Milà va continuar sent un escenari principal per a ella durant la resta de la seva carrera. Va cantar tots els principals papers de mezzosoprano italians, però també va abordar Ortrud (Lohengrin) i Brangäne (Tristan und Isolde) deWagneri Dalila (Samson et Dalila) deSaint-Saënsdirigida perVictor de Sabata.
Va aparèixer amb l'Òpera de San Francisco el 1938 i de nou el 1948, però mai al Metropolitan Opera de Nova York. Va fer nombroses gires per Amèrica del Nord els anys posteriors a laSegona Guerra Mundial.La seva primera aparició alCovent Gardende Londres va ser l'any 1937, com a Amneris, i va tornar a Londres diverses vegades, sobretot en el paper d'Adalgisa en col·laboració ambNormadeMaria Callasel 1952 i el 1957. A la segona de les dues representacions de 1957 la tronada i aplaudiments sostinguts després del duetMira O Normava portar al directorJohn Pritcharda repetir aquesta darrera part, aparentment l'única vegada que va cantar un bis en òpera en la seva carrera. També va aparèixer amb freqüència a Amèrica del Sud, inclòs elTeatre Colón de Buenos Aires,i en moltes altres ciutats europees fora d'Itàlia, com ara París, Madrid i Berlín (on va cantar el 1933, 1937 i 1941). Entre els nous papers que va crear durant la seva carrera hi havia Cathos aLes Précieuses ridiculesdeFelice Lattuada(1929) i La Voce aLucreziadeOttorino Respighi(1937).[2]
Fora d'Itàlia va cantar aLondresel1937i el1952com a Adalgisa per laNormadeMaria Callas,aBerlín,París,San Franciscoi en elTeatre ColóndeBuenos Aireson va ser Adalgisa per laNormadeClaudia Muzioel 1927, Gretel, Marfa, Preziosilla i en 1953 Orfeo, Eboli deDon Carloi Amneris per laAidadeRenata Tebaldi.Es va acomiadar del públic porteny el 1954 com a Adalgisa i Santuzza.[2]
Va actuar alGran Teatre del Liceu de Barcelonaal llarg de diverses temporades entre 1947 i 1954 en les òperesNorma,Orfeo ed Euridice,Il Trovatore,La FavoriteiAïda.[5]
Es va retirar dels escenaris el 1958 després d'algunes aparicions a Londres (com a Azucena) i a Dublín (com a Amneris). Després, va viure tranquil·lament jubilada a casa seva a Imola. Es va casar el 1941 i va donar a llum un fill el 1944.
La veu de Stignani era gran i rica en to, encara que de vegades afilada, i uniformement equilibrada en tot el seu rang considerable (que s'estenia des d'un Fa greu fins a un Do agut). Va tenir prou flexibilitat per a ella interpretar papers comL'italiana a Algeri,deRossini,però va ser en parts nobles i dramàtiques on se la va escoltar amb més efecte. Els crítics sovint es referien a la grandesa de les seves actuacions. Tot i que no tenia grans aptituds com a actriu, va aconseguir un poder dramàtic i una caracterització gràcies a la qualitat de la seva veu i tècnica. Coneixia les seves prioritats i parlant amb Lanfranco Rasponi, va dir:
« | < "M'han fet un regal magnífic, i en certa manera sóc com una sacerdotessa, perquè sento que és meva responsabilitat mantenir la flama encesa de la millor manera possible... Sóc Stignani per la meva veu" > | » |
Va ser molt disciplinada en l'elecció dels papers i en el nombre d'aparicions que va fer, es va negar a acceptar tasques que considerava que no eren adequades per a la seva veu, i això, sens dubte, va contribuir a la longevitat de la seva carrera al més alt nivell.
Enregistraments
[modifica]Stignani va gravar una sèrie d'àries d'òpera a finals de la dècada de 1930 i principis de la dècada de 1940 que reflecteixen la varietat de papers del seu repertori, i aquestes s'han reeditat de diferents maneres en CD.
Entre els seus enregistraments d'òperes/oratoris complets es troben:
- Amilcare Ponchielli:La Gioconda,(dirigida perLorenzo Molajoli), enregistrada 1931, Italian Columbia (rol de Laura), ambGiannina Arangi-Lombardi.
- Giuseppe Verdi:Rèquiem,(dirigit perTullio Serafin), enregistrat el 1939, ambMaria Caniglia,Beniamino GigliiEzio Pinza.
- Giuseppe Verdi:La forza del destino,(dirigida perGino Marinuzzi), enregistrada 1941, (rol de Preziosilla) amb Maria Caniglia.
- Giuseppe Verdi:Aïda,(dirigida per Tullio Serafin), enregistrada 1946, (rol d'Amneris) amb Maria Caniglia i Beniamino Gigli.
- Georges Bizet:Carmen,(dirigida perVincenzo Bellezza), enregistrada en viu 1949, (rol de Carmen); [descrit per John Steane com a "veritablement terrible" ], (Gramophone May 2000)] amb Beniamino Gigli.
- Giuseppe Verdi:Aïda(dirigida perAlberto Erede), enregistrada 1952 per English Decca, (rol d'Amneris), ambRenata TebaldiiMario Del Monaco.
- Giuseppe Verdi:Il Trovatore,(dirigida perAntonino Votto), enregistrada en viu el 1953, Teatro alla Scala, Milà, (rol d'Azucena), ambMaria Callas,Gino Penno.
- Gaspare Spontini:La Vestale(dirigida peAntonino Votto), enregistrada en viu el 1954, al Teatro alla Scala, Milà, (rol de La Gran Vestale), amb Maria Callas,Franco Corelli.
- Vincenzo Bellini:Norma,(dirigida per Tullio Serafin), enregistrada el 1954, (rol d'Adalgisa). Aquest va ser el primer dels dos enregistraments d'estudi de Norma de Maria Callas; en aquesta etapa de la seva carrera, Stignani pot semblar excessivament madura com a jove sacerdotessa, però la veu encara és rica i decidida. També hi ha un enregistrament en directe de la celebrada producció de Norma de Covent Garden de 1952, dirigida per Vittorio Gui, de nou amb Callas, i alguns crítics valorats més que l'enregistrament de l'estudi.
El Concurs Stignani
[modifica]El Teatre Municipal d'Imola ha estat restaurat i porta el seu nom.[6]S'hi celebra cada dos anys, al mes d'octubre, el Concurs Stignani, creat per celebrar la mezzosoprano dramàtica més famosa del seu temps, obert a tots els cantants d'òpera o estudiants de cant. Un jurat internacional selecciona tres guanyadors, que obtenen un premi en metàl·lic.[7]
Referències
[modifica]- ↑Shawe-Taylor, Desmond: 'Ebe Stignani', in Grove Music Online; ed. L. Macy (Consultat 20 Abril 2008).
- ↑2,02,12,22,3Landini,Giancarlo. «STIGNANI, Ebe» (en italià). Treccani. [Consulta: 16 maig 2024].
- ↑Obituary in The Times, 11 Oct 1904, p. 16, col. E
- ↑4,04,1«Ebe Stignani Dies in Italy; Mezzo‐Soprano Was 67» (en anglès).The New York Times,07-10-1974.ISSN:0362-4331.
- ↑«Ebe Stignani». Annals dels Gran Teatre del Liceu. [Consulta: 16 maig 2024].
- ↑«1974-2024: 50 anni fa riapriva lo Stignani» (en anglès). Comuni d'Imola, 18-04-2024. [Consulta: 16 maig 2024].
- ↑Hasanagić,Elvira. «Chi Siamo» (en italià). Stignani Competition. [Consulta: 16 maig 2024].
Bibliografia
[modifica]- Rodolfo Celletti:Le grandi voci(Roma (1964): Istituto per la collaborazione culturale).
- Davidson, E. [1971]. "All about Ebe",Opera News, XXXV/21 (1971), p. 28.
- Bruno De Franceschi,iPier Fernando Mondini.[1980].Ebe Stignani: una voce e il suo mondo.(Imola: Grafiche Galeati).
- Lanfranco Rasponi,[1982].The last prima donnas.(New York, Knopf).