Vés al contingut

El despertar dels zombis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEl despertar dels zombis
Dawn of the Dead
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióGeorge A. Romero
Protagonistes
Producció
GuióGeorge A. Romero
Música
FotografiaMichael Gornick
Muntatge
  • Dario Argento
  • George A. Romero
DistribuïdorUnited Film Distribution Company
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena1978
Durada
  • 118 minuts(Itàlia)
  • 127 minuts(Estats Units)
  • 139 minuts(extended cut)
Idioma originalAnglès
RodatgePittsburghiFiladèlfiaModifica el valor a Wikidata
Coloren colorien blanc i negreModifica el valor a Wikidata
Format4:3Modifica el valor a Wikidata
Pressupost1.5 milions de dòlars[1]
Recaptació66.000.000 $ (mundial)
5.100.000 $ (Estats Units d'Amèrica)Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de terror,cinema de ciència-ficció,cinema d'acció,cinema de zombisicinema postapocalípticModifica el valor a Wikidata
Temaescenari post-apocalíptic,mort vivent en una obra fictícia,desastreiFi del MónModifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióPennsilvàniaModifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1970Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhomepageofthedead.comModifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0077402The Movie Database: 923Filmaffinity: 163733Allocine: 2062Rottentomatoes: m/1005339-dawn_of_the_deadAllmovie: v12579TCM: 72398Metacritic: movie/dawn-of-the-dead-1979TV.com: movies/dawn-of-the-dead-1978Modifica els identificadors a Wikidata

Sèrie:Sèrie La nit dels morts viventsModifica el valor a Wikidata

El despertar dels zombis(Dawn of the Dead) és una pel·lícula americano-italianagoredirigida perGeorge Romero,estrenada l'any 1978. És la segona pel·lícula de la saga de zombies d'aquest director, després deLa nit dels morts vivents,de la qual no és ben bé una continuació, sinó una represa que allarga el punt de partida. És igualment el primer opus d'una saga derivada, que continua ambl'Infern dels zombiesde Lucio Fulci. Ha estat doblada al català.[2]

El món està trastocat per la proliferació dels morts-vivents, i res no sembla poder-ho contenir. Mentre regna el caos per tot arreu, un grup de quatre persones es refugia en uncentre comercialque bloqueja amb la finalitat de protegir-se dels zombies i aconseguir recursos del centre.

Zombieés en principi conegut com la cimera del gore: els cervells exploten, la sang brolla, les entranyes s'escampen. Això ha valgut a la pel·lícula de ser tan admirada com denigrada. Però Zombie és també unpamfletpolític, i sobretot una càrrega contra lasocietat de consum,representada pel centre comercial en el qual els herois, igual que elszombies,imiten la seva vida passada.

Argument

[modifica]

En el món sencer, els morts han tornat a la vida i ataquen els vius. Un cop mossegats, aquests es transformen al seu torn enzombies.Les autoritats intenten contenir l'epidèmia. L'única manera d'eliminar un zombie és tirar-li una pilota al cap.

Fran es desperta després d'una curta pausa en l'estudi de televisió on treballa. El caos hi regna. Els equips enviats per reparar les estacions desapareixen uns darrere els altres, cosa que provoca la còlera de l'equip contra la direcció. A més, el personal xiula el convidat, un oficial que anuncia mesures radicals i autoritàries per lluitar contra els morts vivents. Steve, pilot de l'helicòpter de l'estudi i amiga de Fran, proposa a aquesta última fugir robant l'aparell.

En el mateix moment, una unitat delSWATpren un immoble ocupat essencialment perafroamericansiportorriquenys,que rebutgen, com exigeix la llei, destruir els cossos dels seus parents. La intervenció acaba malament: policies i civils moren perquè un dels membres de les forces de l'ordre, obertament racista, no es controla. Després d'haver eliminat els zombies que estaven amagats en el soterrani, Peter troba un dels seus col·legues, Roger. Aquest, amic de Steve que ha de fugir amb ell, proposa a Peter d'unir-s'hi. El grup dels quatre fugitius abandona doncs la ciutat per trobar un refugi.

Després d'haver assistit des del cel a escenes de massacre per la Guàrdia nacional, i escapat per poc a zombies quan omplien el dipòsit, el grup es posa sobre la teulada d'uncentre comercial.El seu objectiu és en principi reavituallar-se, cosa que arriben a fer, deixant Fran sola, sense armes, i que va de poc de no ser morta per un zombie. És la raó per la qual és reticent quan els seus companys li proposen d'instal·lar-se en elCentre comercial.Es deixa convèncer finalment.

La instal·lació i la cohabitació no es fan sense problemes. Fran ha d'imposar-se als homes, que prenen decisions sense ella, sobretot després que han descobert que està embarassada. Cal eliminar els zombies que erren com autòmates, record inconscient dels seus antics costums, en el centre comercial. Cal a continuació bloquejar les portes, amb camions cisternes. En aquesta operació, Roger, a qui la caça de zombies fa perdre tota prudència, es mossegat.

El petit grup s'aprofita, durant algun temps, del centre comercial. Fran sembla poc satisfeta d'aquesta vida dedicada només alconsum.Aprèn a conduir el helicòpter. Poc després, Peter ha d'abatre Roger, que s'ha transformat en zombie. Els tres sobrevivents continuen fins que una tropa de bikers penetren en el centre per saquejar-lo, obrint les sortides als morts vivents. Steve no suporta aquesta invasió en el que considera la seva propietat. Dispara els bikers. L'intercanvi de trets que segueix serà el final d'alguns d'ells, devorats pels zombies, però també la de Steve, que es transforma en zombie.

Fran decideix fugir en helicòpter. Peter decideix esperar els zombies i tirar-se una pilota al cap, però canvia de parer i agafa la jove. En l'última escena, Fran comprova que li queda poc carburant.[3]

Repartiment

[modifica]
  • David Emge: Stephen
  • Ken Foree: Peter
  • Scott H. Reiniger: Roger
  • Gaylen Ross: Francine
  • David Crawford: el doctor Foster
  • David Early: Mr Berman
  • Richard France: el doctor Milliard Rausch
  • Howard Smith: el comentador TV
  • Daniel Dietrich: Givens
  • Fred Baker: el comandant de les forces de policia
  • James A. Baffico: Wooley
  • Rod Stouffer: Roy Tucker, un jove oficial sobre una teulada
  • Jesse Del Gre: el vell sacerdot
  • Clayton McKinnon: un oficial en el pis del projecte
  • John Rice: un oficial en el pis del projecte
  • Ted Bank: un oficial a la central de la policia
  • Patrick McCloskey: un oficial a la central de la policia
  • Randy Kovitz: un oficial a la central de la policia
  • Joseph Pilato: un oficial a la central de la policia
  • Pasquale Buba: un atracador en moto

Elaboració i fonts

[modifica]

Del guió a la producció

[modifica]

La idea d'una continuació ala Nit dels morts viventspessigollejava Romero des de l'estrena de la pel·lícula. Treballant aJack's Wifeté la idea del punt de sortida deEl despertar dels zombies,a saber la multiplicació dels morts vivents, i el centre comercial servint de refugi a un petit grup de sobrevivents.[4]Es llança a altres projectes,La nit dels bojos viventsiMartin,esperant poder reunir la suma necessària per produir la seva nova pel·lícula de zombies. Determinat a mantenir-se independent, s'associa amb el productor Richard P. Rubinstein al si de la societat Laurel Production. És gràcies a una col·laboració ambDario Argentoque Romero pot llançar el projecte, per un pressupost d'un milió i meitat de dòlars.[4]

El rodatge

[modifica]

Creació dels maquillatges i dels efectes especials

[modifica]

Tom Savini, proper al director, no havia pogut participar en el rodatge dela nit dels morts-vivantsperquè era al Vietnam com reporter de guerra.[5]A ell li confia la realització dels maquillatges i efectes especials deEl despertar dels zombies.

Aquest recurs a un especialista permet uns efectes més realistes que enLa nit dels morts vivents,on el blanc i negre dissimulava l'amateurisme dels procediments.[5]Segons certs crítics no obstant això, el maquillatge, sobretot el vermell ataronjat de la sang i el blau pàl·lid dels cadàvers, crearia una distància recordant els colors del centre comercial.[5]Els efectes especials donarien una dimensió "de còmic" a la pel·lícula.[6]La voluntat de burla de Romero és evident, però segons Tom Savini, aquest no era l'objectiu dels efectes especials. En el moment del rodatge, la sang, els litres de líquid comprats a la societat 3M, era realista, vermella, i la pell de les zombies grisa. Però l'equip no hi havia testat el resultat a la pel·lícula. Una vegada desenvolupada Savini s'ha adonat de l'efecte cridaner i irrealista, no desitjat.[7]

En el rodatge, Savini innova en matèria d'efectes especials gore. Per donar-li més violència, fa per exemple filmar al revés l'escena on un matxet s'enfonsa en el cap d'un mort vivent, cosa que dona més impacte a un truc clàssic - la fulla de l'arma segueix el contorn del crani.[5]

Muntatge i música: diverses pel·lícules

[modifica]

El contracte de coproducció entre Romero i Argento preveu que els drets de la pel·lícula tornen a Laurel Producció pels països anglosaxons i el conjunt del continent americà, a la societat de Argento per tot arreu en un altre lloc.[4]Això inclou eldirector's cuti la música.

Per això existeixen tres versions de la pel·lícula: el muntatge original, previ a la difusió, el més llarg, efectuat pel realitzador per una projecció test, correntment anomenat « Director's cut »; un segon muntatge americà escurçat a demanda dels distribuïdors, efectuat també per Romero; i el muntatge europeu, efectuat perDario Argento.[8]L'ambient dels diferents muntatges és veritablement molt diferent. En particular, la versió europea resulta més violenta (efecte reforçat per la música de Goblin), la versió americana més desfasada, fins i tot humorística (com sovint en Romero).

La música és igualment diferent, la de la versió europea és del grup Goblin.

Premis

[modifica]
  • Nominació al premi al millor maquillatge per Tom Savini, per l'Acadèmia de cinema de ciència-ficció, fantàstic i de terror l'any 1980.
  • Golden Screen l'any 1980.

Referències

[modifica]
  1. «Dawn of the Dead».
  2. esadir.cat.El despertar dels zombis.esadir.cat.
  3. «Dawn of the Dead». ‘‘The New York Times'’.
  4. 4,04,14,2Rouyer 1997,p. 63-64
  5. 5,05,15,25,3Plantilla:Chapitre
  6. Rouyer 1997,p. 188
  7. Tom Savini, cité dansRouyer 2007
  8. Humphries 2008,p. 83