Vés al contingut

Entramat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'entramatés un mètode deconstruccióen el qual l'estructura de càrregade l'obra és un esquelet defusta,sovint deroureo pi per la seva resistència a la intempèrie, sense parets mestres.[1]

Els trams interns s'omplen de materials diversos, segons la disponibilitat i els costums locals: teixit devímetestucat deguix,d'argila,de bonyiga i palla i més tard tambémaons.Per a una mateixa capacitat portadora, el fustam compensa la feblesa de l'argamassai permet construir parets menys gruixudes i amb menys maons que les que es fan només de maons.

L'entramat de fusta tradicional

[modifica]
Entramat despullat aEckelrade(Països Baixos)

L'edifici de fusta tradicional es fa a partir d'un esquelet de quadrats de roure o de pi fixats per unions encadellades que, de tant en tant, completa unabigaobliqua per assegurar la rigidesa del conjunt. Sovint es posa sobre una base de pedres per a protegir el fustam contra el podriment. De vegades s'insereixen més peces obliqües de les necessàries estructuralment per raons desimetriao decoratives. Amb entramat de fusta s'han realitzat gran varietat d'edificis, des dels més senzills als més prestigiosos: cases de poble o de ciutat, masies, graners, escoles, esglésies, castells, ajuntaments...

Del mas de camperol, el temple maçònic cap a l'ajuntament prestigiós

Orígens i futur

[modifica]
Casa d'opus graticiumaljaciment arqueològicromà d'Herculàdelseglei
Una casarococói una delrenaixementaEinbeck(Alemanya)
La fundació Amalia Sieveking aSankt Georg,una reinterpretació romàntica de la tècnica per l'arquitecteAlexis de Chateauneuf(1839)

S'han trobat restes d'edificis amb entramat de fusta de més d'uns 8500 anys aÇatal HüyükaTurquiai de menys antigues, de les civilitzacions deMicenesi de l'antiga Roma.A l'inventari de les tècniques de construcció deVitruvila tècnica és llistada com aopus graticium.AAnglaterraiEscòciales restes més antigues localitzades daten del neolític. Els edificis més significatius amb entramat de fusta es troben principalment aEuropaoccidental i central, en especial els que van des de l'edat mitjanafins a la fi del seglexviii.Per contra, a la concamediterrànian'hi ha molt pocs.

Aquest mètode de construcció es va fer en paral·lel a la construcció amb pedra natural i maons, dos materials considerats més segurs en cas d'incendi, però més cars i més difícils de tractar. L'ús de l'entramat de fusta va tenir un gran èxit fins a l'aparició delmortersa base de ciment, ja que anteriorment elsconglomerantseren massa febles per prescindir d'aquesta estructura. Tot i així, diverses grans catàstrofes, com per exemple elgran incendi de Londres(1666), van fer que certes autoritats prohibissin la fusta com a material de construcció principal. A més, des del seglexix,ladesforestacióva fer que la fusta s'encarís molt i, per contra, la industrialització començava a oferir materials alternatius, alguns de nous i d'altres de tradicionals, però molt menys cars, com el maó. Tots aquests factors van contribuir a l'ocàs de l'entramat. La invenció delcimentva obrir noves perspectives. Els arquitectes van preferir les estructures d'aceri al segle XX les estructures deformigó armatamb els quals poden aconseguir alçades molt superiors. Durant la segona meitat del seglexix,però, elromanticismea l'Alemanyai el movimentTudorRevival ArchitecturealRegne Unitvan oferir un renaixement a l'entramat de fusta que li va permetre sobreviure.

Des de la fi del segle XX torna a estar de moda gràcies a la tendència d'utilitzar materials renovables. Cal afegir, que la fusta té una capacitat d'aïllamentsenseponts tèrmicsmolt superior a la de l'acer i del formigó. Els projectes amb bigues defusta laminada encoladapermeten construir grans arcades. També la inseguretat en cas d'incendi s'ha relativitzat: en la majoria dels casos, en un incendi l'estructura de fusta manté la seva rigidesa molt més temps que l'acer, que es fon, o que el formigó armat, que es trenca ràpidament en condicions de temperatura extrema, i, per tant, permet més de temps per a l'evacuació.[3][4]

Variants locals

[modifica]

Alemanya

[modifica]

Alemanya és coneguda per la seva abundància en cases, masos i edificis públics, sovint decorats molt ricament ambpolicromiaipa d'or.Els centres històrics de ciutats comEinbeck,al nord, oDinkelsbühl,al sud, són fets quasi totalment d'entramat de fusta. S'ha creat un itinerariturístic,elcircuit alemany de l'entramat de fusta(Deutsche Fachwerkstraße), que connecta desenes ciutats i pobles interessants del sud al nord del país.

Andorra

[modifica]

Bèlgica

[modifica]

Avui, la majoria de les construccions es troben a lesprovínciesdeLieja,LimburgiLuxemburg.[5]A les ciutats era costum construir la planta baixa de pedra natural i la resta de fusta. Una altra variant és una façana principal en pedra i les façanes menys visibles amb entramat de fusta, considerat menys noble. Els museus a l'aire lliure deBokrijki delFourneau Saint-Michelen tenen una col·lecció important, tot i que se'n troben tot arreu a les ciutats i pobles. Contràriament a altres països, no hi ha gaire conjunts complets.

França

[modifica]

La tècnica va aplicar-se majoritàriament aNormandia,Bretanya,Borgonya,XampanyaiAlsàcia-Lorena.L'estil de Normandia va influir l'arquitectura anglesa. A les ciutats deRoueniTroyeses troben encara conjunts de cases ben conservats tot i haver patit importants destruccions durant les dues guerres mundials. La ciutat deRichewihrestà empremtada de les seves cases d'entramat de fusta molt riques.

Polònia

[modifica]

A l'antigaPrússiaseptentrional, araPolònia,era una tècnica molt corrent. El motpolonès"mur pruski" significa, traduït, "paret prussiana" i es considera com una cosa típica alemanya. Després de laSegona Guerra Mundial,el sentiment anti-alemany va fer que moltes cases s'estuquessin per a amagar l'entramat.

Regne Unit

[modifica]

Construccions modernes

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. «Entramat».Gran Diccionari de la Llengua Catalana.Barcelona:Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Lueger,Fachwanda:Lexikon der gesamten Technik,Stuttgart und Leipzig, Editorial Deutsche Verlags-Anstalt, 1904, tom 3, pàgines 533 i ss.
  3. Estructures Resistència al foc: elements de Fusta(pdf). Barcelona: Col·legi d'aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers d'edificadió de Barcelona (Apabcn), setembre 2019 (Apunts tècnicsnúm. 06).Arxivat2021-08-20 aWayback Machine.
  4. Fountain,Henry «Towers of Steel? Look Again» (en anglès).The New York Times,23-09-2013, pàg. 6.ISSN:0362-4331.
  5. David Houbrechts, Le logis en pan-de-bois dans les villes du bassin de la Meuse moyenne (1450-1650),Dossier de la Commission Royale des monuments, sites et fouilles,Liège, Commission Royale des monuments, sites et fouilles, 2008, 314 pàgines,ISBN 978-2-8056-0000-5(en català: Les cases d’entramat de fusta a les ciutats de la conca del Mosa mitjà (1450-1650)

Vegeu també

[modifica]