Vés al contingut

Espai de llibertat, seguretat i justícia de la Unió Europea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Frontera de Tuy entre Espanya i Portugal

L'espai de llibertat, seguretat i justícia(ELSJ)és el nom amb què es designa un conjunt de polítiques i actuacions que laUnió Europeadesplega, essencialment dins, però també fora de les seves fronteres, per aconseguir l'objectiu[1][2]de crear una àrea compartida entre els seusestats membreson s'arribi a un alt grau de cooperació i coordinació política, policial i judicial a escala comunitària que faciliti laseguretat interior,unjustíciaeficaç i una forta protecció de lesllibertats públiquesper als seusciutadans.

Història

[modifica]

La cooperació policial a laUnió Europea,es fa necessària quan el1986es proclama la lliure circulació de les persones i elsestats membresveuen necessari salvaguardar laseguretatdels ciutadans europeus i combatre la internacionalització de ladelinqüència organitzada.En1976ja es comença a abordar el tema creant grups de treball anomenatsgrups Trevi,centrats especialment en elterrorismei en els problemes d'organització i formació de les autoritats policials.[3]

Enl'article Kde l'Tractat de Maastricht(1992), s'esmenta lacooperaciópolicial i duanera fent al·lusió a un "interès comú" de l'establiment d'aquesta cooperació a laUnió Europea.[4]Posteriorment, en elTractat d'Amsterdam(1999) s'amplia aquest concepte i amb això es reforça el marc institucional.[5]

El juny de1985,França,Alemanya,Bèlgica,Luxemburgi elsPaïsos Baixosdecideixen crear entre ells un territori sense frontera conegut com elEspai Schengen(per la ciutat luxemburguesa on es va signar aquest primer acord).[6]Aquesta iniciativa va derivar en un concepte més ampli: l'Acord de Schengende1990,[7]que entrarà en vigor el1995,en el qual s'estableix la supressió de controls fronterers entre elsestats membres,reforçant les mesures de control a la frontera exterior comú. Les dues resolucions es coneixen conjuntament amb el nom dePatrimoni Schengen.[8]

Sabent que era necessària una major implicació en el tema per part delsestats membres,s'elabora un Pla d'Acció (Viena,desembre de1998) amb la finalitat d'aplicar de la millor manera possible les disposicions establertes en elTractat d'Amsterdam.Amb aquest pla d'acció es crea un gran nombre de mesures relatives a lacooperaciópolicial i duanera.

En els mesos posteriors a l'entrada en vigor delTractat d'Amsterdamté lloc la celebració delConsell Europeu de Tampere(octubre de1999). En aquesta reunió, elsestats membreses comprometen a crear un espai dellibertat,seguretatijustíciaa laUnió Europea.

Drets fonamentals i ciutadania

[modifica]

Cooperació judicial i policial

[modifica]

Amb l'objectiu d'aconseguir aquestacooperaciópolicial, s'han creat diferents organismes internacionals per prevenir infraccions i perills per a l'ordre públic.

Cooperació judicial civil

[modifica]

Cooperació judicial penal

[modifica]

A partir de l'acció comuna del29 de novembrede1996adoptada pel Consell sobre la base de l'article K.3 de el Tractat de Maastricht, s'estableix un programa de foment d'iniciatives coordinades relatives a la lluita contra el tràfic d'éssers humans il'explotació sexualdels nens, el qual es va a veure ampliat pelprograma Stop II.

La segona part de el programa es crea amb la finalitat de garantir la continuïtat de el programa Stop, per la Decisió de Consell de28 de junyde2001.En aquesta Decisió s'estableix que aquest programa està destinat a cofinançar els projectes presentats per tota institució, associació i organisme privat o públic dels estats membres, que desenvolupa una activitat d'assistència a les víctimes o lluita contra el tràfic il·lícit.

Eurojust

[modifica]

La Unitat de cooperació judicial de la Unió Europea (Eurojust) amb seu al'Haia(Països Baixos), va ser creada l'any2002per Decisió de Consell de 28 de febrer de2002amb la finalitat de fomentar i millorar la coordinació entre les diferents autoritats competents delsestats membresde laUnió Europea,reforçant la lluita contra les formes greus de delinqüència organitzada transfronterera (terrorisme, tràfic d'éssers humans, narcotràfic...) per tal de portar els delinqüents davant la justícia de forma ràpida i eficaç.

L'Eurojust facilita reunions de coordinació entre autoritats judicials i policials dels diversos estats membres per tal de resoldre temes jurídics i problemes pràctics que es puguin donar.

Cooperació policial

[modifica]

A partir de l'Acció comuna 97/12 / JAI de20 de desembrede1996es crea aquest programa amb la finalitat de prevenir, detectar i combatre elterrorismei ladelinqüència,millorant la cooperació entre les autoritats policials i duaneres. Aquesta primera iniciativa es veu ampliada pelprograma OISIN II.L'objectiu d'aquest consisteix a fomentar el coneixement dels mètodes de treball i els problemes dels diferents serveis repressius dels països membres.

El programa OISIN II es va substituir pelprograma AGIS,creat per la Decisió de Consell de22 de juliolde2002amb l'objectiu de fomentar lacooperaciópolicial i judicial en matèria penal i per donar suport als esforços dels professionals per desenvolupar la política europea en aquest àmbit.

Europol

[modifica]

LaOficina Europea de Policia(Europol) va ser creada el1992.Téla seual'Haia(Països Baixos) i el personal pel qual està compost inclou a representants d'organismes nacionals relacionats amb laJustícia:policia,duanes, serveis deimmigració... El Consell d'Administració d'Europol consta d'un representant de cada país de laUnió Europea.A cadaestat membrees crea unaUnitat Nacional Europol(UNE) òrgan d'enllaç entreEuropoli els serveis nacionals competents. La seva principal funció és la transmissió d'informació entre els dos ens.

L'objectiu d'aquesta agència és facilitar l'intercanvi d'informació, analitzar la intel·ligència i coordinar les operacions entre elsestats membresa fi de prevenir i combatre ladelinqüènciainternacional organitzada. Com que l'Europol no pot efectuar detencions, ajuda recaptant, analitzant i compartint informació. Els seus principals àmbits d'actuació són eltràfic de drogues,les xarxes d'immigració, el trànsit de vehicles, lapornografia infantil,elblanqueig de diners,el tràfic d'éssers humans i elterrorisme.

En la conclusió número 44 de el Consell Europeu de Tampere es reclama la creació d'una "unitat operativa europea de caps de policia amb l'objectiu d'intercanviar en cooperació amb Europol experiència, millors pràctiques i informació sobre les actuals tendències dedelinqüènciatransfronterera, així com de contribuir a la planificació d'accions operatives ". D'aquesta manera es crea el Grup de treball deCaps de Policia,el qual ha pres un considerable nombre d'iniciatives per a activitats relatives, per exemple, a laimmigració il·legal,a el tràfic d'éssers humans, a ladelinqüènciarelacionada amb elabús sexual infantiletc. Amb tot i això, la seva actuació sovint és ineficaç ja que ha tingut nombrosos problemes.

La Europol es troba amb múltiples traves a l'hora de dur a terme la seva actuació diària, ja que elsestats membressón molt reticents a compartir informació. És per això, que aquesta institució no porta a terme la seva tasca amb total objectivitat.

Cepol

[modifica]

L'Escola Europea de Policia amb seu aBramshill(Regne Unit), va ser creada l'any 2000per la Decisió 2000/820 / JAI, encara que posteriorment es deroga aquesta decisió en detriment de la 2005/681 / JAI de Consell.

Creada el 2005 com agència de la Unió Europea (UE) (per Decisió de Consell 2005/681 / JAI de 20 de setembre del 2005), la CEPOL tenia la seva Secretaria a Bramshill (Regne Unit), a uns 70 km de centre deLondres,però, el Regne Unit mitjançant cartes el 12 de desembre de 2012 i el 8 de febrer del 2013, va informar a la CEPOL, que havia decidit unilateralment, que ja no desitjava albergar la seu al seu territori. Per aquest motiu, es va treballar en reubicar la seu de CEPOL, i això es va concloure amb el Reglament (UE) Nº 543/2014, que modifica la Decisió 2005/681 / JAI, i que determina que des de l'1 de gener de 2014, la nova seu de CEPOL es trobarà aBudapest.Aquesta agència contribueix a la formació dels funcionaris policials de rang superior amb la finalitat de fomentar la cooperació transfronterera en la lluita contra la delinqüència i el manteniment de l'ordre i seguretat públics.

Al principi la Cepol no comptava ni ambpersonalitat jurídicani amb unpressupostpropi, i va haver de fer front a moltes dificultats, reconeixent posteriorment aquesta personalitat intrínseca.

Per assolir els seus objectius aquest organisme duu a terme un seguit d'accions, com per exemple, impartir cursos de formació o participar en l'elaboració de programes harmonitzats dirigits a funcionaris policials de rang superior, difondre les millors pràctiques i resultats de lainvestigació,així com crear una xarxa electrònica que serveixi de suport a la Cepol en el compliment de les seves tasques, vetllant per que s'estableixin les mesures de seguretat necessàries.

Asil i immigració

[modifica]

Frontex

[modifica]

Lluita contra el crim

[modifica]

El Programa específic de prevenció i lluita contra la delinqüència (2007-2013) substitueix el programa AGIS i oferia als ciutadans de la Unió Europea un alt grau de seguretat dins d'un espai dellibertat,seguretatijustícia.Pretenia promoure i desenvolupar les millors pràctiques en matèria de protecció de testimonis, en matèria de protecció de les víctimes de delicte així com garantir l'ordre públic. Elpressupostd'aquest programa per a l'any2007-2013ascendia a 602.600.000 d'euros.

Delinqüència organitzada

[modifica]

Terrorisme

[modifica]

En la dimensió exterior d'aquesta política trobem elsAcords SWIFTentre la UE i els Estats Units d'Amèrica relatius a la transferència de dades bancàries.

Control polític i jurisdiccional

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Bindi,Federiga;Angelescu,Irina.The Frontiers of Europe: A Transatlantic Problem?(en anglès). Brookings Institution Press, 2011-08-18, p. 71.ISBN 978-0-8157-2156-7.
  2. «Justicia, libertad y seguridad - EUR-Lex» (en castellà). eur-lex.europa.eu. [Consulta: 27 novembre 2022].
  3. Newburn,Tim;Williamson,Tom;Wright,Alan.Handbook of Criminal Investigation(en anglès). Routledge, 2012-08-21, p. 50.ISBN 978-1-136-30823-9.
  4. Trauner,Florian;Servent,Ariadna Ripoll.Policy change in the Area of Freedom, Security and Justice: How EU institutions matter(en anglès). Routledge, 2014-10-30.ISBN 978-1-317-66045-3.
  5. Eckes,Christina;Konstadinides,Theodore.Crime within the Area of Freedom, Security and Justice: A European Public Order(en anglès). Cambridge University Press, 2011-01-20, p. 77.ISBN 978-1-139-49547-9.
  6. Monar,Jört.The ‘Area of Freedom, Security and Justice’: ‘Schengen’ Europe, Opt-outs, Opt-ins and Associates.Londres: Palgrave Macmillan UK, 2010, p. 279–292.ISBN 978-1-349-36358-2.
  7. Fijnaut,Cyrille.Police Co-operation and the Area of Freedom, Security and Justice(en anglès). Brill Nijhoff, 2016.ISBN 978-90-04-28194-3.
  8. «Legacy of Schengen evaluation within the Council and its future role and responsibilities under the new mechanism». Council Conclusions, 05-12-2014. [Consulta: 27 novembre 2014].