Vés al contingut

Esport a Romania

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'esport aRomaniaés una part important de la cultura del país. Romania ha guanyat protagonisme en diversesàrees esportivesen les darreres dècades.

Elfutbold'associació és l'esport més popular de Romania, una nació de 20 milions. El club amb més èxit és elSteaua Bucarest,que va ser el primer equip d'Europa de l'Est a guanyar laCopa d'Europai laSupercopa d'Europael 1986. Romania és una de les quatre seleccions nacionals europees que van participar a la primeraCopa del Mónel 1930. Laselecció nacional de futbol de Romaniaha participat en setCopes del Món de la FIFAi ha tingut la seva carrera amb més èxit durant la dècada de 1990, quan va arribar als quarts de final de laCopa del Mónde la FIFA de 1994, perdent contra Suècia en latanda de penals.Romania va quedar tercera classificada per laFIFAel 1997.[1]

Altres esports populars són l'handbol,elvoleibol,elbàsquet,la unió de rugbi,eltennisi lagimnàstica.[2]Molts atletes romanesos han obtingut un èxit important i han guanyat campionats mundials i europeus en nombrosos esports durant els anys. Romania va participar en elsJocs Olímpicsper primera vegada el 1900 i ha participat en 21 dels 28 jocs d'estiu. Ha estat un dels països amb més èxit alsJocs Olímpics d'Estiu,amb un total de 307 medalles aconseguides al llarg dels anys, de les quals 89 d'or, situant-se en la15aposició general. Gairebé una quarta part de totes les medalles i 25 de les d'or es van guanyar engimnàstica.Els atletes romanesos també han guanyat medalles d'or en altres esports olímpics, com ararem,atletisme,piragüisme,lluita lliure,tir,esgrima,natació,llançament de disc,halterofília,boxaijudo.

Esports d'equip

[modifica]
Cristian Chivu
Gheorghe Hagiretratat el 2010

El futbolés l'esport més popular de Romania. El jugador romanès més conegut internacionalment ésGheorghe Hagi,que va jugar alSteaua București(Romania), alReial Madrid,alFC Barcelona(Espanya) i alGalatasaray(Turquia), entre d'altres. Altres jugadors romanesos famosos són:Nicolae Dobrin,Ilie Balaci,Dudu Georgescu,Florea Dumitrache,Mircea Petescu,Dan Coe,Cornel Dinu,Marcel Răducanu,Mircea Lucescu,Anghel Iordănescu,Ion Dumitru,Rodion Cămătaru,Ladislau Boloni,Silviu Lung,Mircea Rednic,Gheorghe Popescu,Dan Petrescu,Constantin Gâlcă,Miodrag Belodedici,Dorinel Munteanu,Bogdan Stelea,Ioan Lupescu,Ilie Dumitrescu,Viorel Moldovan,Florin Răducioiu,Adrian Ilie,Bogdan Lobonț,Cosmin Contra,Cristian Chivu,Adrian Mutu,Răzvan Raț,Dorin GoianiLucian Sânmărtean.

El 1986, el club de futbol romanès Steaua București es va convertir en el primer club d'Europa de l'Est que va guanyar el prestigiós títol de laEuropaan Champions Cup.Van tornar a la final el 1989, però van perdre contra l'AC Milan.Altres clubs de futbol romanesos importants són elDinamo București,Universitatea Craiova,Rapid București,FC Argeş Piteşti,FC Petrolul Ploieşti,UTA AradiFC Timişoara.Laselecció nacional de futbol de Romaniaha participat en setCopes del Món de la FIFA,i ha tingut la seva carrera més reeixida durant la dècada de 1990, arribant als quarts de final de laCopa Mundial de la FIFA de 1994alsEstats Units,quan la "Generació d'Or" estava en el seu millor moment..

L'estadi National ArenadeBucarestva acollir lafinal de la UEFA Europa League 2012.

Handbol

[modifica]
Cristina Neagués l'única jugadora d'handbol femenina de la història que ha guanyat quatre premis de la IHF World Player of the Year

L'handbolés un dels esports més populars de Romania. L'equip nacional masculí d'handbol de Romaniaha guanyatquatre vegades la Copa del Món d'Handbol IHF (1961, 1964, 1970 i 1974). L'únic altre equip que ha aconseguit aquest rècord és Suècia el 1999 i França el 2011. L'equip nacional femení d'handbol femení de Romaniaha guanyat la Copa del Món d'handbol el 1962.Steaua,DinamoiCSM Bucureștitambé han guanyat diversos títols europeus al llarg dels anys.

Romania ha produït molts grans jugadors d'handbol, com araGheorghe Gruia,Alexandru Dedu,Vasile Stângă,Mircea Costache II,Petre Ivănescu,Cornel Penu,Alexandru Buligan,Marian Dumitru,Cristian GaţuiCristian Zaharia.

Pel que fa a les dones, les millors romaneses són: quatre vegades guanyadorade la Jugadora Mundial de l'Any IHFCristina Neagu,Luminița Dinu,Mariana Tîrcă,Narcisa Lecușanu,Valentina EliseiiCristina Vărzaru.

Voleibol

[modifica]

Romania està representada pels equips nacionals de voleibol masculí i femení, governats per la Federația Română de Volei i que participen en competicions internacionals de voleibol. Tant l'equip masculí com el femení han guanyat diverses medalles en competicions internacionals al llarg dels anys, especialment als anys cinquanta i seixanta. L'equip nacional masculí de voleibol també va guanyar una medalla de bronze als Jocs Olímpics de 1980. Entre els seus resultats destacats més recents s'inclou la Final 4 de la Lliga Europea de Voleibol Masculí del 2010. L'actuació també es va repetir l'any següent.

A nivell de club,Dinamo București,RapidiCSM Bucureștihan guanyat diversos títols europeus.

La ciutat de Bucarest va acollir la Final Four de laLliga de Campions Femenina CEV 2017–18.

Gheorghe Mureșanretratat el 2010.

El bàsquetés un esport molt popular entre els joves romanesos, tot i que els seus resultats, tant passats com actuals, són més modestos que altres esports d'equip romanesos.Gheorghe Mureșanva ser el primer romanès a entrar a l'NBAi es va fer conegut com l'home més alt que ha jugat en aquesta lliga. Altres productes de l'escola de bàsquet romanesa són Mihai Albu, Dragoș Nosievici, Costel Cernat,Constantin Popa,Virgil Stănescu iVlad Moldoveanu.

El 2016, Romania va ser escollida com a amfitrió delEuroBasket FIBA 2017.Romania acollirà laCopa del Món de bàsquet femení sub-17 FIBA 2020ambCluj-Napocacom a ciutat amfitriona entre el 15 i el 23 d'agost de 2020.

Unió de rugbi

[modifica]
Romania jugant a Irlanda aLansdowne Roadel 2005.

La unió de rugbiés un esport d'equip relativament popular que es practica a Romania, amb una tradició de més de 100 anys. Laselecció nacional de rugbi de Romaniaha competit fins ara a totes lescopes del món de rugbi.

Bucharest Wolvesés l'equip que representa Romania a laEuropean Challenge Cup.

Esports individuals

[modifica]

Gimnàstica

[modifica]
Nadia Comăneciés l'única atleta guardonada amb l'Ordre Olímpicadues vegades (1984, 2004).

Romania té una llarga tradició en gimnàstica artística, especialment en la competició femenina.La gimnàsticaés responsable de la majoria de les medalles olímpiques de Romania, or, plata i bronze. La gimnasta romanesa més famosa ésNadia Comăneci,que va ser la primera gimnasta que va obtenir un 10 perfecte als Jocs Olímpics durant elsJocs Olímpics d'estiudel 1976. També va guanyar tres medalles d'or, una de plata i una de bronze, totes a l'edat de catorze anys.[3]El seu èxit va continuar alsJocs Olímpics d'Estiu de 1980,aconseguint dues medalles d'or i dues medalles de plata. Als Jocs Olímpics de 1976,Teodora Ungureanutambé ho va fer molt bé, però no va rebre tanta fama com Nadia. Altres gimnastes famoses són:Daniela Silivaş,Ecaterina Szabo,Lavinia Miloşovici,Gina Gogean,Simona Amânar,Andreea Răducan,Maria Olaru,Cătălina Ponor,Sandra IzbaşaiLarisa Iordache.

Els millors gimnastes masculins romanesos són:Marius UrzicăiMarian Drăgulescu.

La gimnàstica té una llarga tradició a Romania que es remunta en el temps dècades abans del gran èxit de Mont-real. Romania també va tenir èxit als anys cinquanta, quanElena Leușteanuva guanyar una medalla olímpica individual el 1956.

Tennis

[modifica]
Ilie Năstaseva ser ingressat al SalóInternacional de la Fama del Tennisel 1991.
Simona Halepva ser la número 1 de finals d'any el 2017 i el 2018 va guanyar dos títols deGrand Slam

Ilie Năstase,famós tennista romanès, és una altra estrella de l'esport romanès de renom internacional. Va guanyar diversostítols de Grand Slami dotzenes de torneigs més i va ser el primer jugador classificat com a número 1 perATPdel 1973 al 1974; també va ser un jugador de dobles amb èxit.Virginia Ruziciva ser una tennista d'èxit als anys setanta. Ilie Năstase iSimona Halepsón les úniques tennistes romàniques que han aconseguit no. 1, a l'ATP i WTA, respectivament.

Romania va arribar a lafinal de la Copa Davistres vegades (1969, 1971, 1972). Altres jugadors populars de tennis masculí inclouenIon ŢiriaciAndrei Pavel.Pel que fa als jugadors en actiu, els millors romanesos masculins són els dobles,Horia TecăuiFlorin Mergea,que també van aconseguir la primera medalla olímpica de Romania de tennis, una plata el 2016.[4]En tennis femení,Magda Rurac,Virginia Ruzici,Irina SpîrleaiRuxandra Dragomires troben entre les millors jugadores romaneses de tots els temps. Entre els jugadors actius, destaquenSimona Halep,Sorana Cirstea,Mihaela Buzarnescu,Irina BeguiMonica Niculescu.Simona Halep ha guanyat dos títols individuals deGrand Slam:l'Open de Françadel 2018 i elCampionat de Wimbledondel 2019, i va ser el número 1 de final d'any el 2017 i el 2018.

Oină

[modifica]

Oinăés un esport tradicional romanès amb semblances amb elbeisbol.

Boxa

[modifica]

La boxaés popular a Romania, especialment a les emissions de televisió. Entre els famosos boxejadors hi haNicolae Linca,Francisc Vaştag,Mihai Leu,Lucian Bute,Leonard DorofteiiAdrian Diaconu.

Rem i piragüisme

[modifica]
Elisabeta Lipăés la remera més decorada de la història delsJocs Olímpics.

Els remers romanesos han obtingut nombrosos èxits, incloses 35 medalles olímpiques (18 d'or) perremi 34 medalles (10 d'or) per alpiragüisme.Romania és una de les principals nacions de rem. Sovint compta amb moltes victòries cada any en els Campionats Mundials de rem júnior. A l'edat dels menors de 23 anys, Romania sol presentar un equip fort. Sovint medallant en els esdeveniments femenins.

L'equip de rem femení sènior femení és particularment fort. Han estat l'equip infantil del cartell pel que fa al rem femení. Actuen constantment a les vuit dones coxed. Als Jocs Olímpics, van guanyar la parella femenina.

Escacs

[modifica]

Elsescacssón bastant populars entre alguns grups, especialment els jubilats i els matemàtics. El jugador romanès més alt de laFIDEés el gran mestreLiviu-Dieter Nisipeanu.

ActualmentAna Maria Popescuocupa el lloc número 1 mundial de laFIE.

L'esgrima com a esport va ser introduïda a Romania al seglexixper mestres francesos. La primera competició nacional d'esgrima es va celebrar el 1921 i laFederació d'Esgrima de Romaniaes va crear el 1931. La primera esgrimista romanesa a aconseguir el podi en una important competició internacional va serMaria Vicol,que va obtenir una medalla de plata al Campionat del Món Júnior de 1956 aLuxemburg.

Des de llavors, l'esgrima ha portat Romania vuit medalles d'l'equip olímpic-set Olímpics medalles individuals, incloent tres ors:Ion Drîmbă(floret) en els1968 Jocs Olímpics d'EstiuaMèxic,Laura Badea(paper d'alumini) en elsJocs Olímpics de 1996aAtlanta,iMihai Covaliu(sabre) alsJocs Olímpics d'estiudel 2000 aSydney.Els esgrimistes romanesos també van obtenir 13 medalles d'or en elsCampionats Mundials d'esgrimai 13 medalles d'or enels Campionats d'Europa d'esgrima.Sis romanesos participen al Saló de la Fama de laFederació Internacional d'Esgrima:Laura Badea, Mihai Covaliu,Ana Pascu,Petru Kuki,Ioan PopiReka Szabo.Tres atletes romanesos es troben actualment entre els deu esgrimistes més ben classificats:Ana Maria BrânzăiSimona Ghermanenépéefemení iTiberiu Dolniceanuen sabre masculí.

Esports de motor

[modifica]

Transilvania Motor Ringés el primer circuit permanent de Romania i es va obrir el novembre de 2018 a prop deTârgu Mureș.[5][6]

Altres esports

[modifica]

Romania va tenir un èxit significatiu al atletisme al seglexx.Iolanda BalașiLia Manoliusón noms importants de mitjan seglexx.

Eltennis de taulatambé és un esport amb bons resultats a Romania.Angelica Rozeanuva assolir un gran èxit en aquest esport als anys cinquanta.Elizabeta Samaraés tres vegades campiona d'Europa de tennis de taula contemporània.

Jocs Olímpics

[modifica]
Gabriela Szabo,campiona olímpica i mundialde cursa de llarga distànciaiatleta de l'anyi europeai mundial.[7]

Potser una mica sorprenent per a un país de la seva mida, Romania ha estat un dels països amb més èxit en la història delsJocs Olímpics d'Estiu(15è en general) amb un total de 307 medalles aconseguides al llarg dels anys, 89 de les quals són medalles d'or.[8]Romania ha aparegut en 21 dels 28 Jocs Olímpics d'estiu. La nació va debutar alsJocs Olímpics d'Estiu de 1900,va aparèixer de nou tres vegades entre les guerres mundials i ha competit en tots els esdeveniments des delsJocs Olímpics d'Estiu de 1952.

Referències

[modifica]