Vés al contingut

Estratonicea

Infotaula de geografia físicaEstratonicea
Imatge
TipusCiutat antigaijaciment arqueològicModifica el valor a Wikidata
EpònimEstratonice (esposa de Seleuc I Nicàtor)Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaProvíncia de Muğla (Turquia)Modifica el valor a Wikidata
Map
37° 18′ 47″ N, 28° 03′ 51″ E/ 37.3131°N,28.0642°E/37.3131; 28.0642
Dades i xifres
Candidat a Patrimoni de la Humanitat
Data2015
Identificador6041
Activitat
FundadorAntíoc I SoterModifica el valor a Wikidata

Estratonicea(enllatíStratoniceaoStratoniceia,engrec anticΣτρατονίκεια o Στρατονίκη) era una de les principals ciutats deCàriaal sud-oest deMilasai al sud delriu Màrsies.La va fundarAntíoc I Soter(possiblement al lloc de l'antigaIdrias) i li va donar el nom de la seva donaEstratonice,que abans havia estat la dona del seu pareSeleuc I Nicàtor,segons diuEstrabó.Els reis posteriors van embellir molt la ciutat amb esplèndids edificis. Cap a l'any193 aCla ciutat va ser cedida aRodes,diuTitus Livi.

Mitridates VI Eupatorva viure un temps retirat a aquesta ciutat i allí es va casar amb la filla d'un dels seus principals ciutadans, segons explicaApià.Un temps després el generalLabiè,al servei dePàrtia,la va assetjar, i Estratonice va oferir una forta resistència.Augusti elsenat romàvan agrair l'esperit combatiu de la ciutat, segonsTàcit.

Es diu que l'emperadorHadriàva posar la ciutat sota la seva expressa protecció i la va rebatejar Adrianòpolis, explicaEsteve de Bizanciperò aquest nom no es va imposar.Plini el Velll'esmenta com a ciutat lliure. Prop de la ciutat hi havia el temple deZeus Crisaureos,on les ciutats confederades de Cària feien les seves reunions. Estratonice formava part de la confederació perquè tot i que era una ciutat grega i no cària, dins el seu territori hi havia algunes petites ciutats de població cària.

A la ciutat hi va néixerMènip,de malnom Catochas, un destacat orador.

És la modernaEskihisar,una vila del districte deYatağana laProvíncia de Muğla(Turquia). Queden algunes restes de l'antiga ciutat, marbres, fragments, columnes, un teatre i prosceni, arcs, peus d'estàtues, i restes de les muralles.[1]

Referències

[modifica]
  1. Smith,William (ed.). «Stratoniceia».Dictionary of Greek and Roman Geography (1854).[Consulta: 5 juliol 2021].