Vés al contingut

Estrets turcs

ElBòsfor(vermell) i elsDardanels(groc) són coneguts abastament com a Estrets Turcs.

ElsEstrets Turcs(enturcTürk Boğazları) són els dosestretsa la part nord-occidental deTurquia:ElBòsfori elsDardanels,que connecten laMar de Màrmaraamb laMar Negraen un costat i el braçEgeude laMar Mediterràniaen l'altre. ElBòsfor(Boğaziçioİstanbul Boğazı,"Estret d'Istanbul" ), de 30 km de llarg per només 700 metres d'ample, connecta el Mar de Màrmara amb el Mar Negre al nord. Transcorre a través de la ciutat d'Istanbul,la qual cosa la fa una ciutat situada en dos continents. És creuat per dos ponts penjants (elPont del Bòsfori elPont de Fatih Sultan Mehmet), i per un túnel ferroviari anomenatMarmaray(en funcionament des de l'octubre de 2013). ElsDardanels(enturcÇanakkale Boğazı,"Estret de Çanakkale" ), de 68 km de llarg i 1.2 km d'ample, connecta el Mar de Màrmara amb la Mediterrània al sud-oest, prop de la ciutat deÇanakkale.ElsDardanelsvan ser coneguts històricament com aHel·lespont,i foren l'escenari de laBatalla de Gal·lípoli (1915)durant laPrimera Guerra Mundial.

La qüestió dels estrets[modifica]

Els Estrets han estat de cabdal importància estratègica marítima des que va tenir lloc laGuerra de Troiaprop de l'entrada de l'Egeu. En els dies de declivi de l'Imperi Otomàla "Qüestió dels Estrets" implicà els diplomàtics d'Europa i l'Imperi Otomà.

Segons els termes de laConvenció dels Estrets de Londresconclosa el 13 de juliol de 1841, entre les grans potències d'Europa-Rússia,elRegne Unit,França,ÀustriaiPrussia- la "norma antiga" de l'Imperi Otomàfou restablerta, i es tancaren així els estrets a tots elsvaixells de guerraen general, excloent-hi els dels aliats delsoldàdurant el temps de guerra. Així es beneficiava el podernaval britànicen contra del rus, donat que a aquest li faltava l'accés directe per a la sevaarmadaa la Mediterrània.[1]

El tractat és un d'una sèrie de tractats sobre l'accés al Bòsfor, la Mar de Màrmara i elsDardanels.Es va prendre deltractat secret de 1833(Unkiar Skelessi), en el qual l'Imperi Otomà garantia l'ús exclusiu dels Estrets per als vaixells de les "Potències de la Mar Negra" (p. ex.: Imperi Otomà i Imperi Rus) en cas d'una guerra general.

El tractat modern que controla relacions és elTractat de Montreuxde 1936, que encara està en vigor. Dona aTurquiael control sobre els vaixells de guerra que ingressen als estrets, però garanteix el pas lliure de vaixells civils en temps de pau.

Referències[modifica]

  1. Christos L. Rozakis.The Turkish Straits.Martinus Nijhoff Publishers, 1987, p. 24–25.

Vegeu també[modifica]