Vés al contingut

Etimologia popular

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
L'escut oficial de Calaf reflecteix una etimologia popular

Unaetimologia popular,en sentit bàsic, es refereix a establir l'origen d'una paraula basant-se en les creences i opinions de gent no especialitzada en la ciènciaetimològica.

Les etimologies populars acostumen a ser falses etimologies però sovint queden recollides oficialment. Per exemple l'escut deCalafderiva d'una etimologia popular:CA (gos)quan en realitat deriva de la paraulaàrabCalatque vol dir "castell". Un altre exemple ésmelmeladaque sembla derivar de lamel,un dels ingredients principals abans de la difusió delsucre,però que deriva deMarmelo,el nomportuguèsdelcodony,que ha donat derivats fidels a l'origen portuguès en la major part dels idiomesmarmaladeenanglèsmermeladaencastellà,marmeladeenfrancès,marmeladaenèuscar.etc. Algunes etimologies són totalment inversemblants i són més aviat plasenteries com la que fa derivarorxatade "Tens or, xata", o el cognomGranullasde les paraules deJaume I:Gran ull has (tens un gran ull) adreçada a un vigilant que seria l'origen del cognom.

Les etimologies populars existeixen en la major part de les llengües, fins en els ideogrames xinesos: el que significacrisi(wēijī) que popularment es creu que es compon de dues parts que signifiquenperillioportunitatquan en realitat el segon, "jī", no significaoportunitat.

Enlingüística històrical'etimologia popular es refereix, en un significat més tècnic a la variació (en pronunciació, transliteració, etc.) d'una paraula al llarg del temps.[1]

Font i influència de les etimologies falses

[modifica]

Són diverses les raons que expliquen l'existència d'etimologies populars. Algunes són interpretacions raonables de proves que resulten falses. En molts casos l'origen d'una paraula està en una llengua que els parlants actuals desconeixen. Els especialistes sovint proposen diversos orígens plausibles per a una paraula que amb el temps es van aclarint o no.

Notes

[modifica]
  1. Sihler,Andrew L.Language History: an introduction.John Benjamins, 2000, p. 86–88.

Referències

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]