Vés al contingut

Fainé

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Isidre Fainé».
Infotaula menjarFainé
Característiques
País d'origenItàliaiFrançaModifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusbliniModifica el valor a Wikidata
Ingredients principalscigró,farina de cigró,oli d'olivaiaiguaModifica el valor a Wikidata

Lafainé(lígur:fainâ,italià:farinata) és un plat típic de laprovíncia de Sàsseren particular aSàsseri al'Algueri a la zona deCarloforte,originat durant la dominaciógenovesa.Formes semblants amb noms diferents se poden trobar també aToscana,PiemontiSicília.És fet a força defarina de cigrons,aigua,oli d'oliva,sal i pebre. cuita en un plat de forn de coure estanyat en un forn de llenya. Se pot menjar plana, ben calenta o en les variants amb formatgegorgonzola,ceba,salsitxa sarda,albergínia,carabasseta,anxoves,carxofes,etc. S'hi pot també afegirpebre.Hi ha també una variant que es fa amb farina de blat, farina de cigrons, sal, aigua, oli i pebre que es diu fainá de Savona.

Orígens

[modifica]

El plat és originari deGènova,i molt típic deLigúriaiToscana(PisaiLiorna) (Itàlia). A Itàlia se la hi coneix com afarinata, cecina o coca di ceci.Després es va escampar la seva preparació cap alPiemonti els immigrants italians van viatjar amb els seus costums fins a les pizzeries delRío de la Plata,a Buenos Aires i a Montevideo, on sol consumir-se acompanyant lapizza.

Soccaa Niça

També se l'hi serveix amb formatgemozzarella,orenga,allijulivertentre moltes variants pròpies de cada establiment gastronòmic. Al nord d'Àfrica, alMarroc,la col·lectivitatsefardíanomenacalentitaun plat igual a la fainé genovesa. La calentita és el plat nacional deGibraltar,on va ser adoptada al seglexviiper causa de la presència d'una nombrosa comunitat genovesa a la ciutadella, o per ventura amb els lligams comercials amb laBarbaria,on es menja un plat molt similar amb el nom de karantita.[1]ANiçase la coneix com asoccai com afainéaSàsser(Sardenya), on és plat típic.[2]

La fainá a Buenos Aires

[modifica]
La fainá sota d'una porció de pizza.

La fainé, portada per immigrants genovesos a la primeria del seglexx,és un plat característic de lagastronomia de l'Argentina. A Buenos Aires, es ven a diverses pizzeries tradicionals. És molt comú menjar-la acompanyada d'una porció de pizza («Pizza a caballo»).

El fainá a Uruguai

[modifica]

A Uruguai,faináés una paraula masculina. La història del fainá a Uruguai es remunta a 1915, quan els Guido, dos germans piemontesos van arribar aMontevideo,portant en les seves maletes la recepta tradicional de lafarinata,coneguda col·loquialment com a fainá. Els principals molins ofereixen al comprador envasos de farina de cigró ja preparada per a l'elaboració casolana i ràpida del fainá. La pizza, el fainá i elchivitosón les tres menges de tipusfast foodnacionals que formen part de lagastronomia de l'Uruguai.El 27 d'agost se celebra el dia del fainá.[3]

Recepta

[modifica]

La fainá té diverses formes de preparar-se i una infinitat de receptes. Les més comunes parlen d'unir els ingredients, deixar-los reposar i després cuinar-los en un forn a més de 180 graus entre 30 i 45 minuts. La recepta bàsica de fainá consisteix a barrejar 1/4 en pes de farina de cigrons i 3/4 en pes d'aigua, sal i pebre a gust, la qual cosa reïx en una massa gairebé líquida a la qual s'afegeix oli i després és enfornada fins que se solidifica.

Referències

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]