Vés al contingut

Fenícia

Infotaula de geografia físicaFenícia
(phn-phnx)𐤊𐤍𐤏𐤍Modifica el valor a Wikidata
TipusEstat desaparegutiestilModifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentÀsiaModifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata Map
34° 07′ 00″ N, 35° 39′ 00″ E/ 34.11667°N,35.65°E/34.11667; 35.65
Dades i xifres
TravessaSíria,IsraeliTurquiaModifica el valor a Wikidata
Activitat
Creació2500 aCModifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició64 aCModifica el valor a Wikidata
Territori de Fenícia durant la seva expansió colonial.

Feníciafou una civilització mediterràniatalassocràtica,de parlasemitaque es va originar alLlevant,concretament alLíban,incloent també regions de l'actualRepública de Síriai el nord dePalestina,[1]a l'oest delCreixent Fèrtil.Els investigadors coincideixen en centrar-la a les zones costaneres del Líban incloent parts del que avui dia és el nord d'Israeli l'oest deSíriaarribant fins al nord aArwad,però hi ha certa disputa sobre la distància fins al sud, amb una frontera suggerida (la zona que ésAscaló).[2][1]Les seves colònies van arribar després al Mediterrani occidental, comCartagoalnord d'Àfrica,i fins i tot a l'oceà Atlàntic,comCadisa Espanya. Aquestacivilitzacióes va estendre arreu de la Mediterrània entre el 1500 aC i el 300 aC.

El mot Fenícia (delgrec antic:Φοινίκη,Phoiníkē) s'emprava originalment per a referir-se a les principals exportacions de la regió, les teles tenyides ambporpra de Tira partit del mol·luscMurexi referit a les principals ciutats portuàries deCanaan;no corresponen precisament a la cultura fenícia en el seu conjunt, com s'hauria entès en el grec antic. La seva civilització es va organitzar enciutats estat,similars a les de l'antiga Grècia,[3]centrades en el modern Líban, de les quals les ciutats més notables forenTir,Sidó,Arwad,Beirut,BiblosiCartago.[4]Cada ciutat estat era una unitat políticament independent i no hi ha proves arqueològiques que demostrin que els fenicis es veien a si mateixos com una única nacionalitat.[5]Pel que fa a l'arqueologia,el llenguatge, l'estil de vida i la religió, no hi havia gaire cosa per diferenciar els fenicis d'una manera marcada dels altres residents del Llevant.[6]

Cap al 1050 aC es va utilitzar unalfabet feniciper a l'escriptura delfenici.[7]Es va convertir en un dels sistemes d'escriptura més utilitzats, difosos pels comerciants fenicis a tot el món mediterrani, on va evolucionar i va ser assimilat per moltes altres cultures.[8]L'alfabet fenici va donar lloc a l'alfabet grec,que al seu torn va donar lloc a l'alfabet llatí.

Poble fenici

[modifica]
Sarcòfag fenici dePalerm(seglevaC)

Elsfeniciseren un poblesemitasorgit de les migracions dels semites des deMesopotàmia.Fenícia,la seva terra, era una antiga regió delPròxim Orient,bressol de la civilització feniciopúnica, que s'estenia al llarg del llevant mediterrani, a la costa oriental delmar Mediterrani.El seu territori comprenia des de la desembocadura delriu Orontesal nord, fins a la badia deHaifaal sud, comprenent àrees dels actualsIsrael i Palestina,SíriaiLíban,una regió anomenada antigamentCanaan,amb la denominació se l'engloba molt sovint en les fonts. La població d'aquest país, d'origen semita, era una branca delscananeus,i foren anomenatsfenicis.El nom ètnic que es donaven els fenicis a ells mateixos era𐤊𐤍𐤏𐤍𐤉,Kenaʿan,‘canaaneus’, o𐤁𐤍 𐤊𐤍𐤏𐤍,bin Kenaʿan,‘fills de Canaan’, i coincideix amb el poble cananeu esmentat en laBíblia.Elsgrecsels van anomenarΦοίνικες,Phoínikes,‘vermells, púrpures’, molt probablement pels apreciats tints de color porpra amb què comerciaven. Dephoínikes,va derivar el terme «fenici», que s'aplica més aviat als descendents delscananeusque habitaven a la franja costanera des de Dor (actualIsraeliPalestina) fins a Arades o Arwad (actualSíria), entre el 1200 aC i la conquesta musulmana. No obstant això, el termephoínikspot fàcilment ser una etimologia popular derivada de l'etnònimpōnīm,gentilici de Put. Aquest terme denominava estrictament la regió costanera deCanaan,i molts dels poblesfenicisho utilitzaven com a sinònim. Depōnīmderivarien també les formes llatinespoenusipunicus.

La cultura fenícia és una civilització antiga que no va deixar fermes petjades físiques de la seva existència. El seu lloc geogràfic en la història és l'actual República Libanesa, i el creixement desproporcionat de les ciutats, així com els freqüents enfrontaments bèl·lics del passat, han dificultat la troballa de restes que revelin la seva cultura material. No obstant això, a diferència d'altres, va deixar un important llegat cultural a les civilitzacions posteriors, com ara crear un important vincle entre les civilitzacions de lamar Mediterrània,els principis comercials i l'alfabet fenici.

Economia

[modifica]

Lesciutats estatindependents es dedicaven alcomerç,i enviaren vaixells mercants per tota laMediterràniaper fundar colònies comercials a les costes, des de l'Àsia Menorfins a lapenínsula Ibèrica.La fama dels fenicis com a comerciants, de vegades no gaire honrats, arribà a ser proverbial.

Tir era famosa per la porpra, i Sidó pel vidre, que segons Plini havien descobert accidentalment, però potser n'havien importat el secret d'Egipte. En general, també treballaven ellli,elcotói altres teixits. També eren famosos els perfums fenicis.

Comerç i navegació

[modifica]
Mapa de les principals rutes comercials utilitzades pels fenicis

El comerç era la seva activitat principal. Consistia inicialment en l'intercanvi en forma de bescanvi dels productes elaborats aFeníciaper les mercaderies disponibles en altres llocs (bé altres productes manufacturats, especialment de les civilitzacions més desenvolupades, o bé matèries primeres, commineralsmetàl·lics,coureiestany,ometallspreciosos, especialment dels pobles més primitius d'Occident). Posteriorment, la invenció de lamonedava permetre relacions comercials més sofisticades.

La necessitat del transport a llargues distàncies va estimular la construcció naval i la millora de les tècniques de navegació.

Van ser els gransmercadersde l'edat antiga.La geografia de les seves costes, que propiciava la instal·lació de ports, i lafustadels seusboscosels brindaven els elements bàsics per construirvaixellsi organitzar companyies de navegació. Una d'aquestes va ser contractada pelrei persaDarios I el GranalseglevaC.En certa manera, van aconseguir establir unatalassocràciao "govern dels mars" que els permetia controlar comercialment laMediterrània.

Els viatgersfenicisvan establir nexes perdurables entre la Mediterrània oriental i l'occidental, no sols comercials, també culturals.

Colònies

[modifica]
Mapa de les principals colònies fenícies i gregues.

Les primeres colònies es van establir segurament aXipre(Pafosi Paleopafos al sud-oest iGolgosal sud-est,Cition,Lapathosi probablement d'altres). De la fundació de colònies a Grècia i a les illes gregues, hi ha nombrosos relats però poques proves reals. Colònies són esmentades aCilícia,Lícia,Cària,l'illa de Rodes,Bitínia,Creta,Tasos,Beòcia,Eubea,Terai la majoria de lesCíclades.

ASicília,van establir-hi nombroses colònies, però en foren rebutjats progressivament per l'establiment de colònies gregues i finalment reduïdes a la costa nord-oest. A Itàlia mateix, no consten colònies però sí a les illes comMelita(Malta),Pantel·leriai d'altres, i aSardenya.Al sud de la península Ibèrica, van fundarGades,aTartessos,capçalera d'una sèrie d'establiments menors; al llevant peninsular, van fundar una colònia aEivissa;i al nord d'Àfrica les colònies foren nombroses i per damunt de totesCartago(la més antiga fou Útica, que fou la primera colònia de la zona). També és possible que n'hi hagués colònies a la costa atlàntica del Marroc, i que haguessin arribat a les illesCassitèrides(Scilly) i a lamar Bàltica.

Les colònies foren abandonades a la meitat del seglevi,probablement quan les ciutats fenícies van quedar sota dominipersa,i després administrades perCartago,la més poderosa de les colònies, fundada prop de l'actual ciutat deTunis,a la costanord d'Àfricacap a l'any814 aC.

En el segleiiiaC, la seua influència en la regió mediterrània va provocar un conflicte d'interessos amb elsromans.Romai Cartago van lliurar tres llargues guerres pel control de les rutes marítimes i terrestres cap al nord d'Àfrica i Àsia Menor: són les anomenadesguerres púniques.

L'any218 aC,el general cartaginèsHanníbalva eixir de la península Ibèrica amb un granexèrcit,que incloïaelefantsentrenats per a laguerra,va creuar elsAlpsi va envairItàlia.Hanníbal va derrotar l'exèrcit romà i va estar a punt de guanyar la guerra. Mentrestant, però, el general romàPubli Corneli Escipióatacava lesposicions cartagineses a la península Ibèricai al nord d'Àfrica, la qual cosa va obligar Hanníbal a tornar enrere per a defensar-les. L'any202 aC,Hanníbal fou derrotat en laBatalla de Zama,al nord d'Àfrica.

La pressió de Roma sobre els cartaginesos no va cessar fins que, l'any146 aC,els romans conqueriren i destruïren per complet Cartago.

Història

[modifica]
Cap d'home cartaginès, alMuseu del Louvre

Poblada des de principis del III mil·lenni aC persemitescananeus, la Fenícia històrica s'estenia sobre una estreta franja costanera de 40 km, des de la muntanya Carmel fins aUgarit(uns 300 km). El seu sòl muntanyós i poc apte per a l'agricultura (encara que es van esforçar per treure'n profit) va orientar els seus habitants cap a les activitats marítimes. Amb més raó la mar se li va imposar a aquest poble, en quedar dividit en petites ciutats estat separades per espolons rocosos, atès que el cabotatge era millor que les vies terrestres per al contacte entre les ciutats, que s'escalonaven des d'AcreiTir,perSidóiBiblos,fins aAradesiUgarit.Fenícia, en ser un estret pas entre el mar i el desert deSíria,en contacte al sud, a través deCanaani delSinaíambEgipte,i al nord, a través de l'Eufrates,ambMesopotàmiai l'Àsia Menor,estava destinada a ser una rica cruïlla comercial, cobejada pels grans imperis veïns.

Als seglesxivixiiiaC hi va haver un període de dominació egípcia per recuperar després les ciutats la seva independència. Quan van arribar els israelites a Canaan, elscananeus,de la mateixa ètnia que els fenicis, van formar una confederació dirigida pel rei d'Hazor,que fou derrotada; Hazor fou conquerida i destruïda i el territori dels confederats va passar als israelites.

Els israelites van derrotar la confederació cananea d'Hazor i es van començar a apoderar de Canaan. Es van acostar a Sidó, però no van arribar a aquesta ciutat, i així els cananeus fenicis i els cananeus palestins van quedar separats per la religió i per l'evolució de la llengua. Els israelites no van poder amb Sidó, però els filisteus van derrotar el Regne de Sidó i també van sotmetre els israelites a tribut fins al temps del reiDavid.L'hegemonia va passar de Sidó a Tir i es va produir l'expansió dels fenicis per la Mediterrània amb fundació de colònies aXipre,Grècia,a les illes, a la costa africana i a la costa d'Ibèria.

Elrei Salomóva cedir a Tir un districte deGalileaque tenia 20 ciutats. Tir fou aliada de Salomó, a qui va ajudar en les seves expedicions comercials i contra elsedomites.

Més tard, Tir apareix en guerra amb Israel alsegleviiiaC.Al segleviiaC, es va produir l'expansió d'Assíriaa la zona. Als assiris van succeir els babilonis, i després els perses. Vers el587 aC,els babilonis van ocuparSidói desprésTir,però el resultat final de la campanya és dubtós.

A partir de la segona meitat delsegleviaC,les ciutats fenícies foren dependents de Pèrsia, i Fenícia ambPalestinaiXipreformava lasatrapiaV de l'imperi deDarios.Les flotes fenícies van participar al costat dels perses en nombroses guerres, com la que els va enfrontar amb els grecs.

El352 aCSidó es considerava oprimida pel sàtrapa persa i en una assemblea aTrípolies va decidir la revolta de les ciutats fenícies. La residència reial persa a Sidó fou destruïda. Els fenicis es van aliar aNectabeu Id'Egipte.El rei de SidóTennesva pactar amb els perses a esquena dels seus aliats de Fenícia i els perses van entrar a Sidó i es diu que 40.000 persones van morir llavors per les represàlies perses i el rei Tennes es creu que es va suïcidar.

El333 aC,van arribar els macedonis d'Alexandre el Gran.Arados, el rei de la qual era Gerostratos, se li van rendir, i van seguirBiblosi Sidó.Tir,que no es va sotmetre, fou assetjada i conquerida, finalment repoblada amb caris. Després de la Batalla d'Arbela,Fenícia, Síria iCilíciavan formar una única satrapia. Després de la mort d'Alexandre,Ptolemeud'Egipte es va assegurar la possessió de la zona, però el315 aCels egipcis foren expulsats perAntígon(excepte de Tir); després del301 aC,les ciutats van oscil·lar en la seva submissió alsPtolemeusi alsselèucidesfins que els darrers es van imposar avançat el segleiiiaC, després de la Batalla deRafah(217 aC).

Les ciutats de Fenícia es van oposar inicialment aTigranes II d'Armènia,però finalment van reconèixer aquest rei, excepte Acre (Ptolemais). Quan Tigranes estava a punt de conquerir la ciutat, Tigranes va haver de renunciar a Síria després de ser derrotat pels romans. El64 aC,Síria, incloent-hi Fenícia, fou declarada província romana, però algunes ciutats sota els seus reis van ser-ne estats clients.

Marc Antoniva cedir la regió a Egipte fins al riuEleutheros,però Tir i Sidó van romandre independents. El31 aC,va tornar a la provincià de Síria i August va annexionar Tir i Sidó el20 aC.

Fenícia va quedar restablerta com a entitat política vers el294,quan la província de Síria fou dividia en les d'Augusta EufratesaoEufratense,Celesíriai Fenícia.

Al segleiv,la província fou dividida en Fenícia iFenícia Libanesa.

Referències

[modifica]
  1. 1,01,1Paolo Xella, 2017, Phoenician Inscriptions in Palestine, in U. Hübner and H. Niehr (eds.), Sprachen in Palästina im 2. und 1. Jahrtausend v. Chr., ADPV 43, Wiesbaden 2017, 153-169; “En primer lloc, cal dir que en lloc de parlar de" Fenicis a Palestina ", és molt més correcte parlar de" fenicis del sud ". És a dir, simplement hem de donar-li la volta a la nostra perspectiva moderna i infundada, condicionada per la política actual. En particular, pel que fa a regions com la Galilea Alta o la Plana de Sharon, no es tracta de" desconeguts "que s'instal·len a l'estranger i decideixen viure més enllà de les fronteres del seu país. En canvi, es tracta de persones que hi són i se senten d'allí. Com Manfred Weippert va recalcar fa anys, es refereix al fet que “Phönizier in dem Bereich, den wir heute ‘Palästina' nennen, und gerade auch in Galiläa, dem natürlichen Hinterland von Tyrus, ein wichtiges Bevölkerungselement waren”. [Traducció: els fenicis en allò que ara anomenem "Palestina", i especialment a Galilea, l'interior natural de Tir, eren un element important de la població]”
  2. Woolmer,Martin.A Short History of The Phoenicians.I.B.Tauris, 2017.ISBN 978-1780766171[Consulta: 27 febrer 2018].
  3. Aubet, 2001,p. 17.
  4. «Phoenicia».[Consulta: 9 agost 2017].
  5. Josephine Quinn.In Search of the Phoenicians.Princeton University Press, 11 desembre 2017, p. 201, 203.ISBN 978-1-4008-8911-2.«My starting point was that we have no good evidence for the ancient people that we call Phoenician identifying themselves as a single people or acting as a stable collective. I do not conclude from this absence of evidence that the Phoenicians did not exist, nor that nobody ever called her- or himself a Phoenician under any circumstances: Phoenician-speakers undoubtedly had a larger repertoire of self-classifications than survives in our fragmentary evidence, and it would be surprising if, for instance, they never described themselves as Phoenicians to the Greeks who invented that term; indeed, I have drawn attention to several cases where something very close to that is going on... A distaste even for self-government could also explain a phenomenon I have drawn attention to throughout the book: our “Phoenicians” not only fail to visibly identify as Phoenician, they often omit to identify at all. It is striking in this light that the first surviving visible expression of an explicitly “Phoenician” identity was imposed by the Carthaginians on their subjects as they extended state power to a degree unprecedented among Phoenician-speakers, that it was then adopted by Tyre as a symbol of colonial success, and that it was subsequently exploited by Roman rulers in support of their imperial activities.»
  6. Josephine Quinn.In Search of the Phoenicians.Princeton University Press, 11 desembre 2017, p. 24, 204.ISBN 978-1-4008-8911-2.«My answer to the question Moscati posed in 1963 is that nothing did in fact unite the Phoenicians in their own eyes or those of their neighbors, and that his Phoenician people, or civilization, or nation, is not actually a real historical object, but rather a product of the scholarly and political ideologies I have discussed in this chapter. Such modern ideas about the ancient Phoenicians are thoroughly interwoven with ideas about the modern nation-state. That does not in itself, of course, mean that they cannot also be true. But the picture presented by our ancient sources is very different... In the end, it is modern nationalism that has created the Phoenicians, along with much else of our modern idea of the ancient Mediterranean.»
  7. Markoe (2000) p. 111
  8. Fischer,Steven Roger.A history of writing.Reaktion Books, 2004, p. 90.

Vegeu també

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Aubet,Maria Eugenia.The Phoenicians and the West: Politics, Colonies and Trade.Cambridge University Pres, 2001.ISBN 978-0-521-79543-2.Vegeu aquesta revisió de Roger Wright,Universitat de Liverpool.
  • Aubet, M. E.: Tiro y las colonias fenicias de Occidente, Barcelona, 1987.
  • Belmonte Avilés, Juan Antonio: Cuatro estudios sobre los dominios territoriales de las ciudades-estado fenicias, Bellaterra.
  • Blázquez, José María: Historia de Oriente antiguo. Madrid: Cátedra, 1992.
  • Corzo, Ramón: Los fenicios, señores del mar. Madrid: Información y Revistas, 1988.
  • Frankenstein, Susan: Arqueología del colonialismo: el impacto fenicio y griego en el sur. Barcelona: Grijalbo - Mondadori, 1997.
  • García y Bellido, Antonio: Fenicios y cartagineses en Occidente. Madrid, 1942.

Enllaços externs

[modifica]