Vés al contingut

Flamen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióFlamen
Tipus d'ocupació
sacerdot de l'Antiga RomaModifica el valor a Wikidata
Retrat d'un flamen (segleii).Museu del Louvre.

Flamen(flaminesenllatíplural) eren els sacerdots dedicats al culte d'un deu concret. Al nom de Flamen s'hi afegia el de la deïtat corresponent, per exemple elFlamen Dialis,elFlamen Martialis,o elFlamen Quirinales.Plutarcdiu que els dos primers, elDialisi elMartialis,els va instituir el mateixRòmul,Però sembla que aquests tres sacerdots els va crearNuma Pompiliquan va fer la reforma de la religió romana. N'eren quinze, els tres m´s antics, anomenatflamines majores,eren escollits pelpontífex màximi eren semprepatricis,i els altres dotze,minores,per laplebs.Les dones dels flamen es deienFlamínica,que també vestien d'una manera especial i tenien establertes certes limitacions en els seus actes. Els municipis també tenien els seus flamines.[1]

Tipus de flamines[1]

[modifica]

El déu corresponent al que cada grup de flamines consagraven la seva vida quedava recollit en el mot que acompanyava el títol:

  • Flamen Dialis,el que tenia el rang més alt dins la jerarquia i era l'encarregat del culte deJúpiter.
  • Flamen martialis,encarregat del culte deMart
  • Flamen quirinalis,dedicat al culte deQuirí

ElsFlamines minoreseren dotze sacerdots escollits per la plebs i s'encarregaven del culte de divinitats menors:

  • Flamen Carmentalis,aCarmenta.
  • Flamen Cerialis,aCeres.
  • Flamen FalaceroFalacrem,aFàlacre,un antic déu itàlic que representava el cel.[2]
  • Flamen FloralisoFloralemque,aFlora.
  • Flamen FurrialisoFurinalem,aFurrina.
  • Flamen PalatualisoPalatualem,aPalatua,la deessa protectora del turóPalatí.
  • Flamen PomonalisoPomonalem,aPomona.
  • Flamen Portunalis,aPortunus,déu de les portes i de les claus.
  • Flamen VolcanalisoVolcanalis,aVulcà.
  • Flamen Volturnalis,aVolturnus.

i dues altres divinitats no identificades pels historiadors.

Elecció i atribucions

[modifica]

Elsflaminesportaven una gorra cònica en cuir blanc anomenadaàpex,i gaudien d'un gran prestigi. Eren els encarregats de conservar a casa seva la flama sagrada, símbol de la seva funció.

SegonsAulus Gel·li,els flamen eren escollits pelscomicis curiats,probablement a partir de laLex Domitia de sacerdotiisde l'any103 aCja que anteriorment no es feia així. Se sap que prenien part com a tals alsComitia Calata,convocats pelrei de Romaper solemnitzar certs actes religiosos, però no es creu que els nomenessin en aquell acte. El seu nomenament es deiacaptii la seva presa de possessióinaugurabantur,i estava a càrrec delpontífex màximdel que depenien. L'ofici era vitalici però podia ser obligat a renunciar (flaminio abire) per prestar un servei a l'estat, per accidents, o per altres causes. Portaven un vestit especial ambapex,laenai corona de llorer.

El flamen de més rang era elDialisi l'inferior elPomonalis.ElDialisgaudia de molts privilegis i honors però també de moltes limitacions, ja que no podia estar fora de la ciutat ni una sola nit ni dormir fora del propi llit més de tres nits i per tant no podia governar províncies per exemple, ni tampoc sercònsolo exercir magistratures que necessitaven la sortida de Roma.

Quan els emperadors es van divinitzar es van nomenar flamines per vigilar el seu culte en cada província i van sorgir els flamensaugustales,els flamenstiberii caesaris,flamensD. Juli,o més genèricament elsflamen divorium omnium.

Origen del nom

[modifica]

Dues teories s'enfronten per explicar l'origen del nom:

  • la primera diu que el motllatíflamenve defilamenen referència al fil de llana que tenien sobre la seva gorra blanca.
  • l'altra teoria diu queflamenvol dir bufar sobre el foc de l'altar, ja que els flamines sempre sacrificadors i guardians del foc sagrat.[1]

Georges Dumézil,en les seves obres sobre la cultura indoeuropea, suggereix un origen molt més antic que aquestes etimologies que combinen paraules llatines. Ell relaciona la paraulaflamineamb la paraula sànscritabramanque designa un membre de la casta sacerdotal hindú, i veu en flamine/braman una designació sacerdotal que es remunta els orígens de la cultura indoeuropea.

Referències

[modifica]
  1. 1,01,11,2Smith,William (ed.). «Flamen».A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890).[Consulta: 4 maig 2022].
  2. Marc Terenci Varró.De lingua latinavol. 84, VII, 45

Enllaços externs

[modifica]