Vés al contingut

FreeBSD

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
FreeBSD
Modifica el valor a Wikidata

Captura de l'escriptori de FreeBSD.Modifica el valor a Wikidata
Basat enBSDi386BSDModifica el valor a Wikidata
Versió inicial1r novembre 1993Modifica el valor a Wikidata
Versió estable14.1 / 4 juny 2024;fa 2 mesos(2024-06-04)
LlicènciaBSD
Característiques tècniques
Plataformax86,x86_64,SPARC,DEC Alpha,PowerPC,ARM,MIPSiRISC-VModifica el valor a Wikidata
Tipus denucliMonolític
Gestor de paquetsPkgcore(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Equip
Desenvolupador(s)Projecte FreeBSD
Més informació
Lloc webfreebsd.org(anglès)Modifica el valor a Wikidata
Seguiment d'errorsSeguiment d'errorsModifica el valor a Wikidata
Id.DistroWatchfreebsdModifica el valor a Wikidata
Id.SubredditfreebsdModifica el valor a Wikidata
Id. FramalibrefreebsdModifica el valor a Wikidata
Guia d'usuariGuia d'usuariModifica el valor a Wikidata

FreeBSDés unsistema operatiulliurede la famíliaUNIXoriginàriament desenvolupat per AT&T UNIX i descendent deBerkeley Software Distributiona través de les branques 386BSD i 4.4BSD. Es pot executar a processadors compatibles amb el joc d'instruccions x86 d'Intel,DEC Alpha, UltraSPARC deSun Microsystems,l'Itanium,l'AMD64i elsPowerPC.El suport per a les arquitectures ARM i MIPS està en desenvolupament.

FreeBSD es desenvolupa com un sistema operatiu complet. Elnucli,els programes d'usuari i elscontroladors de dispositiuses desenvolupen a un sistema de controlCVScomú. Aquest fet és un contrast ambGNU/Linux,on un grup s'ocupa del nucli i la resta d'aplicacions són gestionades per les distribucions, que empaqueten la resta de components. Com a sistema operatiu, FreeBSD té la reputació de ser estable i molt robust.

Col·lecció de ports

[modifica]

La col·lecció de ports proporciona una manera senzilla i consistent per instal·lar programari portat a FreeBSD. Utilitza fitxers Makefile per baixar el codi font d'internet, compilar, instal·lar i actualitzar la base de dades de paquets. Qualsevol dependència amb altres aplicacions o llibreries és gestionada de forma totalment automàtica.

El 6 de novembre de 2005, la base de dades de paquets estava formada per 13.590 components.

Compatibilitat amb GNU/Linux

[modifica]

FreeBSD incorpora compatibilitat binària amb molts sistemes operatius UNIX, incloent GNU. D'aquesta manera es permet que programari GNU/Linux que només es distribueix en format binari es pugui executar a FreeBSD. Encara que hi ha moltes aplicacions que s'executen sense problemes amb la compatibilitat amb GNU/Linux, cal tenir en compte que la compatibilitat no és completa al 100%, fet que pot provocar algunes incidències puntuals.

Llicència

[modifica]

Igual que els seus sistemes operatius germans,OpenBSDiNetBSD,el codi de FreeBSD té una llicència de tipus BSD, que permet que qualsevol pugui utilitzar i redistribuir el codi com vulgui, sempre que no elimini la nota de dret de còpia i el text de la llicència BSD. Cal destacar que aquest fet no prohibeix redistribuir el codi amb altres llicències.

Llançaments de FreeBSD

[modifica]


Referències

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]