Granadura
Lagranadura[1]és un conjunt degrans(graen singular),[2][3][4]és a dir, un conjunt d'objectes petits de forma esfèrica amb una perforació que es poden unir per formarcollarets,braçalets,rosaris,etc., o també enganxar sobre larobaomobles.Poden trobar-se'n de diversos materials, com arafusta,ivori,coral,llavors,os,banya,nacre,perles,atzabeja,pedres precioses,metall,plàstic,ceràmica,vidre(vidre de Murano,vidre txec ocristall de Bohèmia,vidreSwarovski…), etc. Alpaleolíticja s'usaven com aamulets(i encara són usades en alguns llocs), ja que pensaven que posseïen propietats màgiques. Des de l'antiguitat també són usats com adecoració.En ser fàcils de traslladar, van ser usats també comdiners.
Alguns descobriments arqueològics suggereixen que ja s'utilitzaven a l'antigaMesopotàmia,i també a l'Índia,en forma de collarets de grans d'or.AEgipteels nobles regalaven collarets amb granadura de pedres precioses de colors, i també de vidre o ceràmica. Els noblesmongolsi els cortesans de l'Imperi Romà d'Orientportaven collarets de perles. Els indígenes de l'Amèrica del Nordi algunestribusafricanes utilitzaven collarets de granadura petita. Elsastequesn'utilitzaven com a part de les seves vestimentesmaxtil,sobre les quals es col·locava un mantell (que els més rics adornaven ambplomessobre granets daurats).
La granadura pot ser de diferents materials, colors, formes i qualitats. Dins de la immensa quantitat de materials que es podrien emprar per crear grans, s'està imposant el vidre, per la qual cosa els grans se solen anomenar genèricament també grans de vidre (també granets de vidre), encara que no siguin d'aquest material. En destaquem de diversos tipus: vidre austríac,cristall de Bohèmiao vidre txec i elvidre veneciàode Murano.A part d'aquests tipus, també s'estan imposant els vidres fabricats a l'Àsia.Entre tots cal destacar un tipus de vidreaustríac,que per la seva qualitat, brillantor i varietat de formes i colors té nom propi: el vidreSwarovski.
Referències
[modifica]- ↑«granadura».Gran Diccionari de la Llengua Catalana.Barcelona:Grup Enciclopèdia Catalana.
- ↑Entrada per "gra", accepció 4,delDiccionari Alcover-Moll.
- ↑«gra».Diccionari de la llengua catalana de l'IEC.Institut d'Estudis Catalans., vegeu l'accepció 2-1.
- ↑«gra».Gran Diccionari de la Llengua Catalana.Barcelona:Grup Enciclopèdia Catalana.