Vés al contingut

Hagenia abyssinica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Hagenia)
Infotaula d'ésser viuHagenia abyssinicaModifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN117894181Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRosales
FamíliaRosaceae
GènereHagenia
EspècieHagenia abyssinicaModifica el valor a Wikidata
Willd.
Nomenclatura
BasiònimBanksia abyssinicaModifica el valor a Wikidata

Hagenia abyssinicaés unaespèciedeplanta amb florsiplanta nativade la regióafromontanadel centre i est d'Àfrica.També té unadistribució disjuntaa les altes muntanyes d'Àfrica oriental des delSudaniEtiòpiaal nord fins aKenya,Uganda,Ruanda,Burundi,República Democràtica del Congo,iTanzània,aMalawiiZàmbiaal sud.

El gènereHageniaésmonotípiciHagenia abyssinican'és l'única espècie. El gènere més emparentat és el gènere afromontàLeucosidea.

Descripció

[modifica]

És un arbre de fins a 20 m d'alt amb l'escorça gruixuda i que es desprèn. Les fulles són compostes, amb 7- 13 folíols, i en total fan fins a 40 cm de llargada. Les flors s'arrangen en una panícula de 30-60 cm de llargada.

Normalment es troba a altituds d'entre 2000-3000 m, en llocs amb unapluviometriaanual d'entre 1000-1500 mm. Es pot trobar en boscos mesclat amb plantes dels gèneresPodocarpus,Afrocarpusi amb el ginebreJuniperus procera.Sovint es troba en ellímit arboride la seva regió.

Ús medicinal

[modifica]

Kosso,koussoocussoés un medicament fet de les panicles de les flors pistil·lades d'Hagenia.En el moment de la publicació de l'onzena edició d'Encyclopaedia Britannica(1911), aquesta drogqa s'importava a Europa. El seu principi actiu és lakoussinao kosina C31H33O10.Es consideravaantihelmínticper a la tènia del porcTaenia solium.

Kosso, en amhàric, és també el nom de la tènia humanaTaenia saginata.

Notes

[modifica]

Notes

[modifica]


  • Eriksson, T., Hibbs, M. S., Yoder, A. D., Delwiche, C. F., & Donoghue, M. J. (2003). The Phylogeny of Rosoideae (Rosaceae) Based on Sequences of the Internal Transcribed Spacers (ITS) of Nuclear Ribosomal DNA and the TRNL/F Region of Chloroplast DNA.International Journal of Plant Science164(2): 197–211(PDF version)Arxivat2007-07-10 aWayback Machine..
  • Aquest article incorpora text d'una publicació que es troba endomini públic:Chisholm,Hugh.Encyclopædia Britannica (edició de 1911)(en anglès). 11a ed. Cambridge University Press, 1911.

Enllaços externs

[modifica]