Vés al contingut

Hazarajat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaHazarajat
Fotomuntatge

Localització
Map
34° 48′ N, 67° 48′ E/ 34.8°N,67.8°E/34.8; 67.8

Hazarajat
Bandera de la nació hazara (sector turcofil)
Bandera del Partit Hizb-i-Wahdat

HazarajatoHazaristan(hindko/urduہزارہ,paixtuهزاره) és una regió del centre de l'Afganistanhabitada pelshazares.La capital ésBamian.Els famososbudesdestruïts pelstalibans(encara en queden les restes) eren a aquesta regió.

Història

[modifica]

El seglexixera independent i estava governada per caps locals amb els seus propis exèrcits de vegades fins de dos mil homes. Els caps principals eren Mir Yazdan Bakhsh de Behsud, Mir Sadik Beg de Sarjangala, i els caps de Jaghori, Sangi Takht i Miran. Fou durant aquest segle que van començar a pagar tribut a l'emir de l'Afganistan a canvi del lliure comerç.[1]

El1880va arribar al tron afganèsAbd al-Rahmanque aviat va decidir sotmetre la regió. Després de dos anys de resistència i de massacres que van afectar la meitat de la població,Hazarajatfou sotmesa el1893.Els hazares van esdeveniresclaus(milers d'hazares foren venuts com esclaus) i molts van fugir del país. L'esclavitud no fou abolida fins al1923.

Durant anys els hazares van viure en posició subordinada a l'Afganistan, ja alseglexxi no fou fins als anys seixanta que es van organitzar políticament, formant-se tres grans grups:

  • Els islamistes, precedent del que seria després el partitHizb-e-Wahdat,entre els líders dels quals cal esmentar quatre generals: Husain Ali, Khudaidad Hazara, Akbar Qasimi i Muhammad Asif.
  • Els conservadors nacionalistes, tendència que fou liquidada pels comunistes entre1978i1979.
  • Els comunistes i socialistes, entre ells destacats personatges del règim comunista com Abdul Karim Mesaq (Ministre de Finances el 1978, membre de la facciókhalqdel partit comunista),Sultan Ali Keshtmand,ministre nombroses vegades i el1981-1988primer ministre, membre de la faccióParcham) i altres. Els elements propers al maoisme i posicions radicals foren eliminats pels comunistes entre1978i 1982.[2]

El març de1979va esclatar una rebel·lió a Hazarajat esperonada per agents iranians (els hazares sónxiïtescom els iranians) va permetre a la població apoderar-se d'alguns pobles. L'1 de maigde1979es va revoltar la ciutat deBamianperò l'intent fou aplanat, si bé la ciutat va quedar assetjada de fet pels rebels que es van apoderar de tota la comarca menys la ciutat mateix.

Els hazares deKabules van revoltar el23 de junyde1979sense èxit. Centenars de hazares foren detinguts per evitar posteriors revoltes.

El setembre de1979una assemblea de signataris de Hazarajat reunida aPanjaw,va portar a la creació de laShura e Itifaq(Consell de la Unió) per administrar el Hazarajat, ambSayed Ali Behishticom a dirigent. La Shura establí la seva pròpia administració, reclutantsoldats,cobrant impostos, emetent cartes d'identitat i passaports, i establint fins i tot oficines a l'exterior (PakistaniIran).

El país fou dividit en 8 districtes militars i 36 districtes civils. La majoria dels dirigents capacitats de la Shura eren intel·lectuals i terratinents; però el clergat aviat va agafar el control, va eliminar els terratinents (molts dels quals foren executats) i als intel·lectuals (també alguns foren executats). El control del país va quedar en mans de sacerdots partidaris de l'imanKhomeinide l'Iran.

Els hazares de Kabul es van revoltar altra vegada el febrer de1980,el que demostra que la repressió dels comunistes no fou tan massiva com els hazares deien. Es va dir insurrecció de She e Hoot i es va estendre a diversos districtes, però finalment fou controlada.

Van començar a sorgir grups islamistes:

  • Harakat-e-islami (fundat a Iran el1979) de Muhammad Asif Mohsini
  • Sazman-e-Mujahidin-e-Mustazafin (Organització dels Guerrers dels Desposseïts) fundada a Iran el1979.
  • Sazman-e-Nasr (Victòria i Organització) fundada a Bamian el1979.
  • Sepah-e-Pasdaran (Cos de Guàrdies Revolucionaris) de Muhammad Akbari, fundada a Iran el1981.
  • Hizbullah, del xeic Buzoki, fundada a Iran el1981

El president del govern d'Hazarajat (Shura e Itifaq), Sayed Ali Behishti, fou expulsat el1983del seu quarter general a Waras (província deGhor) sota pressió del Sazman-e-Nasr i del Sepah-e-Pasdaran; la nova direcció del país no considerava les diferències ètniques sinó les religioses.

Per discutir el futur del país una gran assemblea es va reunir a Panjaw, a la província de Bamian, el1988,i va acordar la creació d'un partit nacional islàmic, elHizb-i-Wahdat,sota la direcció de Abdul Ali Mazari.[3][4]

Després de la retirada soviètica el15 de febrerde1989i l'establiment de la política de reconciliació nacional de Najibullah, els partits islàmics van crear un govern interí de l'Afganistan (AIG) però els hazares xiïtes no hi van voler participar si no se'ls atorgava almenys el 20% de representació, i en van quedar exclosos.

Els grups islàmics afganesos van prendre el poder aKabulel1992.El nou presidentRabbaniva ordenar l'eliminació dels punts forts dels hazares el7 de junyde1992i dotzenes d'hazares van morir en les lluites.

El líder hazara,Mazari,es va aliar llavors aHekmatiyar,líder delHizb-i-islami,que era el rival de Rabbani, al que es va enfrontar en una sagnant lluita pel poder.

El1994Rabbani des del govern, va acusar als hazara d'haver causat l'epidèmia decòleraa Kabul i va atacar Hazarajat sense massa èxit, repetint l'atac el1995.Alguns líders xiïtes, i entre ells també hazares, es van aliar a Rabbani; l'hazara més destacat que s'hi va aliar fou Moshini, dirigent del Harakat-e-islami.

En un clima d'enfrontament obert entre Rabbani i el Hizb-i-Wahdat, amb lluites militars a Kabul i altres llocs, el líder hazara Mazari va demanar la cooperació del lídertalibà[Mullah Omar]. Aquest va cridar a Mazari a una reunió al seu feu de Gulbagh, però una vegada allí va agafar a Mazari i els seus acompanyants com presoners i els va traslladar a Charasyab, prop de Kabul, on foren assassinats (12 de marçde1995).

A Mazari el va succeirMuhammed Karim Kalili,que va reorganitzar la direcció del partit i va iniciar una ofensiva que en pocs mesos va expulsar d'Hazarajat a les forces governamentals del president Rabbani (estiu de1995). Rabbani va fugir al nord, al territori poblat pelstadjiks,davant els talibans que es van fer amos de quasi tot el país.

Des de llavors elstalibansgairebé no varen poder entrar a Hazarajat fora dels llocs principals i van restar independents. El 1999 van arribar a ocupar Bamian durant un temps. Els combats van produir alts nivells de destrucció i milers de refugiats.

Després de l'ocupació americana la situació real no ha canviat amb els hazara com a posseïdors efectius del poder al territori però reconeixent al govern de Kabul.

Referències

[modifica]
  1. Charles Allen,Soldier-Sahibs: The Men who made the North-West Frontier,London: Abacus, 2001. pp. 193-195.ISBN 0-349-11456-0
  2. Orígens i història del HazarayatAlessandro Monsutti, Encyclopaedia Iranica.
  3. MQM has nothing to do with target killings
  4. Hizb I Wahdata globalsecurity.org

Bibliografia

[modifica]