Vés al contingut

Hipòstrat Soter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaHipòstrat Soter

Tetradracme d'HipòstratModifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementsegleIaCModifica el valor a Wikidata
Mortp.50 aCModifica el valor a Wikidata
Tàxila (Pakistan)Modifica el valor a Wikidata
MonarcaRegne Indogrec
65 aC – 55 aCModifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupaciósobiràModifica el valor a Wikidata
PeríodePeríode hel·lenísticModifica el valor a Wikidata
Família
PareApol·lòdot IIModifica el valor a Wikidata

Hipòstrat Soter(grec antic:Ἱππόστρατος Σωτήρ,'el Salvador') fou un reiindogrecque va governar a la part central i nord-occidental delPanjabiPushkalavati.Osmund Bopearachchiel data vers 65 a 55 aC, mentre que R.C. Senior suggereix 60 a 50 aC.

Segons Bopearachchi, Hipòstrat va arribar al poder com a successor d'Apol·lòdot IIa la part occidental del seu regne mentre el dèbil reiDionís Soterpujava al tron a la part oriental. Senior considera que els regnats d'Apol·lòdot II i d'Hipòstrat se superposen poc o molt i en aquest cas Hipòstrat hauria governat un regne que estava a l'oest del domini d'Apol·lòdot II.

Igual que Apol·lòdot II, Hipòstrat es va fer dir Soter ('Salvador') tal com apareix a totes les seves monedes; en algunes monedes assoleix el títol deBasileos Megas,"Gran Rei", que hauria heretat d'Apol·lòdot II. Senior pensa que Hipòstrat va estendre el seu regne a la mort d'Apol·lòdot. Les relacions entre aquestos dos reis no estan aclarides per manca de fonts però el cert és que Hipòstrat no va utilitzar el símbol d'AtenaAlcidemos, que fou comuna a tots els altres reis relacionats amb Apol·lòdot; els dos reis només compareixen un monograma.

La quantitat i qualitat de les monedes d'Hipòstrat assenyalen un rei bastant poderós. Hipòstrat semble que hauria combatut generalment amb èxit contra els invasors indoescites dirigits pel seu reiAzes I,però fou finalment derrotat i va esdevenir el darrer rei grec delPanjaboccidental.

Monedes

[modifica]

Hipòstrat va emetre monedes de planta on apareix amb diadema a la cara del davant i amb tres revers: el primer un rei a cavall (tipus més comú usat també per anteriors reis comAntímac IIiFiloxè Anicet;el segon el rei a cavall però fent amb les mans el signe de benedicció (un tipus similar a un de rar d'Apol·lòdot II); i el tercer una deessa, potserTique.

A les monedes de bronze apareixen la serp monstruosa (com la deTèlef) i una deessa; Apol·lo i el trípode de sacrifici; i Zeus-Mithra assegut i un cavall (recorda el model d'Hermeu),

Part de les seves monedes foren regravades per Azes I.

Referències

[modifica]
  • "The Greeks in Bactria and India"W.W. Tarn, Cambridge University Press

Enllaços externs

[modifica]