Vés al contingut

Imperi Mede

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaImperi Mede

Localització
lang=caModifica el valor a Wikidata Map
40° N, 50° E/ 40°N,50°E/40; 50
CapitalEcbàtanaModifica el valor a Wikidata
Població humana
Llengua utilitzadaMedian(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
ReligiózoroastrismeimitraismeModifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Dades històriques
Dissolució550 aCModifica el valor a Wikidata
SegüentIraq ajamitaModifica el valor a Wikidata
Organització política
Forma de governmonarquiaModifica el valor a Wikidata
• Cap d'estatCir II el GranModifica el valor a Wikidata

L'imperi Medeo tambéMèdia(en grecΜηδία,enpersa anticMāda) fou la regió poblada pelsmedes,avui dia a l'Irana l'Altiplà Iraniàentre lamar Càspiaal nord, i els rius deMesopotàmiaa l'oest entre els segles VIII i VI aC. A l'est s'estenia fins aBactrianaiÀriao Ariana. És esmentada a les tauletescuneïformescom a Mada. A l'imperi Persa(successor de l'imperi Mede) va formar unasatrapia.Després de la conquesta d'Alexandre el Granva quedar dividia en dues satrapies, laMèdia Atropatenei laMatianaconeguda també com a Mèdia Magna. La primera va restar independent i la segona va passar alsselèucidesvers el312 aC.

Geografia econòmica i humana

[modifica]

Els medes eren un poble indoeuropeu que es va establir a l'altiplà iranià que va agafar el nom deMèdia.Inicialment format per tribus lliures almenys parcialment tributàries d'Assíria,que es van independitzar i unificar sota un rei. Són esmentats commadaia laBíblia(Madaiés el fill deJàfetalGènesi). Segons Heròdot es dividien en sistribus:buses(busae),paretacens(paraetaceni),estrucats(struchates),arizantins(arizantini),budis(budii) imags(magi); però sembla tenir una certa confusió amb elspersesiescites.Els mags eren una classesacerdotalmés que una tribu. La seva religió i sistema va passar després als perses.

L'agricultura era possible solament en les zones orientals i occidentals d'aquesta immens altiplà. La part central es presentava com un desert salat quasi privat de vegetació, on l'agricultura estava restringida als escassos oasis. Les zones occidental i oriental estaven unides al litoral meridional del marCaspiper una estreta franja de terra fèrtil, tota coberta de boscos i quasi inaccessible.

La regió occidental de l'Iran (Mèdia i Pèrsia) es trobava sota la directa influència de l'antiga civilització de l'Àsiaoccidental, mentre que la població que habitava les regions septentrionals i orientals es trobava lligada més estretament amb els pobles de l'Àsia central i de l'Índia nord-occidental.

A finals del segon mil·lenni va aparèixer una tribu de llengua iraniana que en el segle IX aC és citada en les font escrites amb el nom de medes. La població de la zona més desenvolupada del nord-oest de l'Iran no era encara de llengua iraniana.

Per les dades que ens subministren les inscripcions assíries i l'historiador grecHeròdot,la societat meda dels seglesviiiiviies presenta en un moment de descomposició dels llaços gentilicis, amb un règim de vida basat en l'agricultura i la ramaderia, ensems que els oficis artesanals anaven assolint un incipient desenvolupament.

Els medes havien après a treballar elcoure,elbronze,l'ori l'electró.Les inscripcions assíries ens narren expedicions fetes pels assiris contra els medes en les quals un gran contingent de medes, especialitzats en oficis artesanals, foren reduïts a l'esclavitud i col·locats al servei de l'Estat assiri.

Seria la necessitat de defensar-se contra els assiris la que implicaria l'establiment d'una confederació de les tribus medes.[1]

Els sobirans eren els reis dels medes i governaven també sobre altres prínceps i senyors de les regions de la rodalia.

La capital de la Mèdia en conjunt i de la Mèdia Magna fouEcbàtana(Hamadan). A part de la ciutat de la capital eren ciutats importantsRhagaei Heracleia.

Com a districtes del país s'esmenten:Sagàrtiapoblada pels sagartis (sagartii) a les muntanyesZagros;Coromitreneal sud d'Ecbàtana;Elimais(Elymais) al nord de l'anterior; el país delstàpirs(taryri i taphyrrhi) a la part propera aPàrtia;Rhagianaa la comarca de Rhagae;Sigriane;Daritis;iSiromèdia(Syromedia).

Heròdotparla de sis tribusmedes,algunes de noms similars a tribusescites.Aquestes tribus foren:

  • Elsbusae(iranià antic = indígena)
  • Elsparataceni(de les muntanyes de Paratacene)
  • Elsestruci
  • Elsarizanti(derivat de arya = noble i de zantu = clan)
  • Elsbudi
  • Elsmagi

Els descriu com a similars als perses en vestimenta i costums, i practicaven en general la religiózoroastrianaque s'havia imposat a les formes locals.

La llengua dels medes era similar a la dels perses i altres iranians segonsEstrabó.Els medes i perses es podien comprendre entre ells.

País dels medes

[modifica]

Les primeres referències que tenim dels pobles mede i persa es deuen a les fonts assíries.Salmanassar IIImenciona una campanya empresa aParsuao Parsuah, el país dels perses, l'any 16 del seu regnat (845-844) aC. Vuit anys més tard entrà en el país dels madai, els medes. Aquesta és la primera referència escrita de la segona migració de les tribus indoeuropees que entrarien en relació amb les cultures de l'Antic Orient.

Dos d'aquests grups aconseguirien segles després l'hegemonia de tot l'Orient Mitjà;els medes i els perses. Els medes habitaven en el nord-oest de l'altiplà de l'Iran,mentre que els perses estaven situats més al sud.

En aquesta època i després, els escites i els medes estaven barrejats; aquests darrers eren el poble dirigent i estaven dividits en un gran nombre de petits dominis locals. Taules cuneïformes d'Assíria donen vers el800 aCel nom de 28 caps medes (només un amb nom iranià) i vers el700 aCdonen 26 noms (dels quals 5 són noms iranians).

Sargon IId'Assíria els va dominar vers el 715-713 aCa la regió de l'Elburz.Un dels caps medes eraDeiocesque fou governador d'un districte i fou enviat a l'exili a Hamat aSíria,i que Heròdot diu que fou l'origen de la dinastia dels medes.

Els medes van restar subjectes a Assíria i es van revoltar algunes vegades. Vers el673 aCuna rebel·lió de tres caps va triomfar per un temps. Es coneixen fortaleses assíries a la zona de les muntanyesZagros,a Bit Parnakki, Bit Kari i Kar Sharrukin.

Imperi

[modifica]

Segons Heròdot el primer rei unificador dels medes fou Deioces fill de Fraortes, rei vers el 700 aC (727 aC-675 aC). Un cap mede amb aquest nom (Daiukku) és esmentat a les taules neoassíries al vuitè any del regnat deSargon II(vers 721 aC-705 aC), en què es diu que era un governant (eaknu) deManna,que governava amb independència un districte entre el regne de Manna iAssíria,districte que podria ser la vall de Zarrundad. Segons Heròdot va intentar unificar les tribus medes cada una de les quals vivia en una ciutat o conjunt de ciutats. De primer governava només sobre la seva tribu i es va guanyar una bona reputació com a jutge i governant, però al·legant que el càrrec li portava conflictes va renunciar; llavors el desgovern va prevaldre i els medes es van reunir a la ciutat d'Ecbàtana,que vol dir lloc d'assemblea, per elegir un rei i van nomenar Deioces que va regnar uns vint-i-tres anys. El relat d'Heròdot ve de llegendes i fonts orals i cal agafar-lo amb cura.

El va succeir el seu fill Fraortes, que va estendre el seu domini per Pèrsia (sud de l'Iran) i va començar a conquerir altres nacions d'Àsia. Va governar 22 anys (vers 675 aC-653 aC) i va morir en combat contra els assiris. Vers el 653 aC els escites es van apoderar de la Mèdia i van governar 28 anys sobre el poble mede (segons Heròdot), i Fraortes potser va perdre territoris o tot el regne.

Vers el 625 aC el seu fill Ciaxares (rei vers 625 aC-584 aC) va lluitar contra el rei anomenat Madyes l'escita, que va morir en la lluita, i els escites van emigrar cap alCaucasi lamar Negra.La dominació escita es va acabar i Ciaxares va arribar al govern, va reorganitzar l'exèrcit i es va aliar amb Nabopolasar que es va revoltar per la mateixa època contra Assíria. Una derrota dels assiris i del seu vassall, el rei de Manna, vers el616 aCfou aprofitada segurament per Ciaxares per conquerir Manna vers el615 aC.L'any següent va ocupar la província assíria d'Arrapakhe (modernaKirkuk) i tot seguitTarbis(al nord deNiniveh) iAssur.

El612 aCels medes i babilonis aliats van ocuparNínive,capital dels assiris, i van posar fi a l'imperi Assiri.Els assiris es van retirar aHarani els medes llavors es van apoderar deMesopotàmiadel nord i el610 aCvan participar en la conquesta d'aquesta ciutat, que després fou reconquerida pels assiris però expulsats un altre cop cap aKarkemish.La frontera entre Mèdia i Babilònia es va establir al sud d'Haran i Assur. Seguidament es va ocuparUrartu,entre vers el605 aCi vers el590 aC.Després els medes van arribar fins a l'Àsia Menor i van topar amb elregne de Lídia.La guerra amb Lídia va durar cinc anys i la batalla decisiva es va lliurar al sisè any, a la riba del riuHalisel28 de maigdel585 aC.Un cop iniciada la batalla, es va produir uneclipsi.Els medes, espantats, van signar un armistici i després un tractat de pau amb el reiAliates IIde Lídia, que va establir el riu Halis com a frontera. Molt poc després de l'acord de pau va morir Ciaxares i el va succeir el seu fill Astiages (584aC-550 aC).

La filla de Ciaxares, Mandana fou la dona del príncep d'Anzhan Cambises, i per tant avi deCir II el gran.El559 aCva morir a la seva capitalPasàrgadael príncep Cambises d'Anshan i el seu fill Cir el va succeir i es va rebel·lar contra el seu avi proclamant-se independent. Vers el550 aCAstiages es va decidir a atacar el seu net, però després d'obtenir dues victòries, el seu exèrcit fou derrotat per Cir prop de Pasàrgada i l'exèrcit mede es va retirar. Tot seguit Cir va ocuparEcbàtana;l'exèrcit mede es va amotinar i va fer presoner el rei Astíages i el va lliurar a Cir que va aconseguir tot el poder de l'imperi vers el550 aCi va establir la dinastiaaquemènida.[2]Astíages potser fou assassinat per un noble al servei de Cir.

Els nous sobirans van conservar el rang dels medes. Ecbàtana es va mantenir com a capital però només per l'estiu, i els nobles medes van exercir altes funcions de govern i a l'exèrcit. Encara hi va haver alguna rebel·lió que tractava de restaurar el poder dels medes, que no van reeixir.

Satrapia de la Pèrsia Aquemènida

[modifica]

Dins l'imperi Persa el país dels medes fou dividit en dues satrapies: Mèdia del sud (la gran Mèdia) amb Ecbàtana, que fou la satrapia XI; i Mèdia del nord, que fou la satrapia XVIII (o Matiana) amb els Zagros i l'Assíria més enllà del Tigris. D'aquesta darrera satrapia van formar part els alarodis o alarodians, és a dir els descendents del uraurtians, i també els saspirians.

Satrapies macedòniques-selèucides

[modifica]

Mèdia fou ocupada perAlexandreel330 aCi donada al generalAtròpat;a la mort d'Alexandre es va dividir entre la part nord (Atropatene) per Atropat i la part sud que va anar a un general Macedoni anomenat Peithon.

La Mèdia del sud va acabar en mans deSeleucmentre que el nord va esdevenir el regne de MèdiaAtropateneamb capital aGazaka.

La Mèdia del sud va continuar en mans dels selèucides. El221 aCel sàtrapaMolóva voler independitzar-se i es va proclamar rei auxiliat pel seu germàAlexandre,sàtrapa de Pèrsia, però foren derrotats perAntíoc el Gran.Un altre sàtrapa,Timarc,va seguir el mateix camí contraDemetri Iperò fou derrotat. Vers el150 aCla Mèdia va caure en mans dels parts. La seva història en aquesta època és gairebé desconeguda. La ciutat de Rhagae es va dir en aquesta època Arsàcia i fou el principal centre religiós de l'imperi.

Desaparició de la Mèdia

[modifica]

Vers el226va passar alssassànidesque el331també van ocupar l'Atropatene. En aquest temps els perses i medes ja s'havien barrejat totalment i formaven un sol poble. Durant els califats delsomeiesi elsabbàssidesla Mèdia pròpiament dita es va dirDjibal[3]i l'Atropatene es va dirAzerbaidjan.

Llista de reis de Mèdia (imperi Mede)

[modifica]

Ctèsiesdona el nom de nou reis medes començant perArbaces de Mèdiaque segons ell va destruirNíniveel880 aC,però això no està d'acord amb el que se sap per altres fonts.Josefusels vincula al bíblicMadaifill deJàfet.Heròdot,PolibiiPlini el vellels esmenten com a Mantiani, Martiani, Matiani, Matieni, i al país com aMatiana.

Referències

[modifica]
  1. Historia del MundoTom núm. 2, pàg. 106, Salvat Editores S.A (Dipòsit legal B. 36.601.1969)
  2. Briant,Pierre.From Cyrus to Alexander: A History of the Persian Empire(en anglès). Eisenbrauns, 2002, p. 31.ISBN 978-1-57506-120-7.
  3. Lockhart,L. «D̲j̲ibāl». A:The Encyclopedia of Islam.vol.2: C-G. BRILL, 1991, p. 534.ISBN 90-04-07026-5.