Vés al contingut

Laminarials

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de:Laminarial)
Infotaula d'ésser viuLaminarials
LaminarialesModifica el valor a Wikidata

Varec a Freycinet, TasmàniaModifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneChromista
SubregneHarosa
FílumOchrophyta
ClassePhaeophyceae
OrdreLaminarialesModifica el valor a Wikidata
Mig.,1909
Famílies

Leslaminarials(Laminariales), conegudes com avarec,són un ordre de grans algues del tipus algues brunes dins la classePhaeophyceae.A pesar de la seva aparença de gran planta marina, no pertanyen al regne de les plantes i algues verdes (Plantae), sinó que es classifiquen en el regneProtista.Es coneixen al voltant de 30 gèneres.

Aquestes algues creixen formantboscos submarins.Necessiten aigües riques en nutrients i temperatures d'uns 20 °C. Aquests boscos ofereixen protecció a algunes criatures marines i aliments a altres. Destaquen per la seva alta taxa de creixement. Els gèneresMacrocystisiNereocystistenen un creixement molt ràpid (mig metre al dia) i finalment arriben a fer de 30 a 80 m.

Morfologia

[modifica]

En la majoria de les espècies, el talús consisteix en estructures planes en forma de fulla denominades làmines, les quals s'originen a partir d'estructures allargades en forma de tall denominadesestimes,mentre que lesrizoidesfixen l'alga al substrat de l'oceà. En la base de les làmines de les espècies americanes es formen unes vesícules de gas (nematocists) que mantenen aquesta a prop de la superfície, per exemple enNereocystis lueteana.

Creixement i reproducció

[modifica]

El creixement es produeix en la base del meristema, on les làmines s'uneixen a l'estípit. El creixement pot estar limitat per la pressió dels alguívors, per exemple, els eriçons de mar poden consumir-ne grans àrees. El cicle de vida de les laminarials compren les etapes d'esporòfit diploide i gametòfit haploide. L'etapa haploide comença quan l'organisme madur allibera nombroses espores, que germinen per convertir-se en gametòfits masculins o femenins.

La reproducció sexual dona lloc a l'etapa de l'esporòfit diploide, que desenvoluparà un organisme madur. Un esporòfit diploide madur pot arribar a medi uns 30 metres d'altura.

Usos comercials

[modifica]

La cendra deBongo kelpés rica eniodeiàlcali.Es poden fer servir per a produir sabó i vidre. L'alginat,és un glúcid derivat d'aquestes algues es fa servir en gelats, geleies i pasta de dents com també menjar per a gossos. A les Illes anglonormandes es fa servir com a fertilitzant.

Elkombu(Saccharina japonica) i altres espècies delPacíficsón un ingredient important en la cuina japonesa.[1]

ElWakameés una de les algues cultivades al Japó més consumides.[2]

Galeria fotogràfica

[modifica]

Espècies destacades

[modifica]

Espècies deLaminariaa les Illes Britàniques;

Espècies deLaminariaa tot el món:[3]

Altres espècies dinsLaminariales

Referències

[modifica]
  1. Kazuko, Emi:Japanese Cooking,p. 78, Hermes House, 2002, p. 78.ISBN 0-681-32327-2
  2. Coniglio,Davide;Bianco,Mariachiara;Ventura,Giovanni;Calvano,Cosima D.;Losito,Ilario «Lipidomics of the Edible Brown Alga Wakame (Undaria pinnatifida) by Liquid Chromatography Coupled to Electrospray Ionization and Tandem Mass Spectrometry» (en anglès).Molecules,26, 15, 24-07-2021, pàg. 4480.DOI:10.3390/molecules26154480.ISSN:1420-3049.PMC:PMC8348742.PMID:34361633.
  3. Laminariales[Enllaç no actiu]

Vegeu també

[modifica]