Vés al contingut

Licaònia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaLicaònia

Localització
lang=caModifica el valor a Wikidata Map
40° N, 30° E/ 40°N,30°E/40; 30

Regions històriques d'Anatòlia en els períodes prehel·lènic i hel·lènic

Licaònia(enllatíLycaonia,engrec anticΛυκαονία) va ser una regió de l'Àsia Menor,al sud-est deFrígiai a la part occidental deCapadòcia.Sota domini romà en general va pertànyer a Capadòcia. Els seus habitants s'anomenavenlicaons(poble) olicaonis(gentilici). Apareix mencionada entre elseglevaCi el seglevi.

Límits

[modifica]

Els límits de la regió són imprecisos, però en grans trets teniaPisídiaa l'oest (entre ambdós territoris el país dels Milis, d'origen traci);Galàciaal nord;Capadòciaa l'est; iIsàuria,la part occidental deCilícia,al sud. Aquestes fronteres, però, no eren sempre les mateixes, i en el moment en què Àsia estava sota domini dels romans, unes parts del territori van estar en mans de diversos prínceps asiàtics. Una part important del territori es va incorporar a laprovíncia romana de Capadòcia,[1]iClaudi Ptolemeu[2]diu que Licaònia era una part de Capadòcia. El nom de Licaònia, es va continuar aplicant al país fins a un període tardà, i el geògrafHièrocles(delseglevi) i altres escriptors cristians encara l'anomenen així.[1]

Descripció física

[modifica]

SegonsEstrabó,era un país pla amb altes muntanyes a la part nord i al sud. El nord era un territori fred i desolat, però molt ben adaptat per la pastura d'ovelles. Es diu que el reiAmintes de Galàciaposseïa més de tres-cents ramats. La seva llana no era gaire fina, però donava un benefici considerable als propietaris. Al país també hi havia una bona població d'ases salvatges. El seu principal producte mineral era la sal, que impregnava el sòl fins a una profunditat considerable, i per això, el país tenia poca aigua potable, que s'obtenia de pous molt profunds, i en algunes parts es venia a un preu elevat. Els rierols que baixen de les muntanyes no són importants, però acostumen a desembocar en llacs. El més important és el llac salatTatta,situat al nord-est del país.[3][1]

Ciutats

[modifica]

Les principals ciutats erenIconi,Derbeo Clàudia Derbe,Laranda(actualKaraman,que va pertànyer abans al regne deCommagena),Laodicea Combusta(Ladik) iListra(Ilistra). Altres ciutats conegudes menys importants erenBarata,Hyde, Antioquiana, Dalisandus,Parlais,Tryaeum,Savatrao Soatra, Vasata,CoropassusiAricanda(la ciutat dels milis). Listra i Parlais van sercolònies romanesdes començament de la nostra era i Iconi ho va ser en temps d'Hadrià.[1]

Història

[modifica]

La invasió frígia de l'Àsia Menor desTràciava substituir a la població local que, això no obstant, per uns segles va conservar la seva llengua (els frigis parlaven unallengua indoeuropea), segons es desprèn delsFets dels Apòstols.[4]Se sap que els licaons eren un poble bel·licós i resistent, que vivia sobretot del pillatge.

Licaònia va pertànyer a Pèrsia des de la segona meitat delsegleviaC.Cir II el Granva sotmetre la regió i la va integrar a lasatrapia III,més enllà de la deKatpatuka(Capadòcia).

Va caure en poder d'Alexandre el Granl'any334 aC,i a la seva mort va passar successivament aPerdicas d'Orèstia(regent d'Àsia) el322 aC,aAntígon(321 aC,rei des del306 aC) iSeleuc I Nicàtoral301 aC.Va formar part de l'Imperi Selèucidafins al189 aC,si bé del244 aCal228 aCestava integrada al regne de Cilícia que s'havia creat per aAntíoc Hierax(244-227 aC). Cap a l'any228 aCva caure en mans del rei dePèrgam,però potser el223 aCels selèucides la van reconquerir i la van conservar fins a labatalla de Magnèsia del Sipilosl'any190 aC,perdent-la en els següents mesos, i quedant incorporada a Pèrgam per la pau otractat d'Apamea(de l'any188 aC.Aproximadament el158 aCuna part (al nord) va ser incorporada a latetrarquiadeGalàcia.

Incorporat elregne de Pèrgama Roma, Licaònia va formar part de la província d'Àsiaencara que una part (l'orient) es va transferir a Capadòcia, i va formar l'onzena estratègia o districte. L'any64 aCGneu Pompeuva reorganitzar l'administració després de lesGuerres Mitridàtiques,i Licaònia va quedar repartida, amb la part nord definitivament incorporada a Galàcia, la part est a Capadòcia i la resta a la província de Cilícia.

Al començament delsegleiiTrajàla va separar de Cilícia i la va unir a la província de Capadòcia. El284,a la reorganització deDioclecià,va quedar dins la província de Pisídia, però l'any371es va convertir en una província separada amb capital a Iconi (moderna Konya). Encara era província separada en temps de l'emperador romà d'OrientJustinià I.[1]

Referències

[modifica]
  1. 1,01,11,21,31,4Smith,William (ed.). «Lycaonia».Dictionary of Greek and Roman Geography (1854).[Consulta: 27 agost 2022].
  2. Claudi Ptolemeu.Geographia,V, 6, 16
  3. Estrabó.Geografia,XII, 5, 6, 8
  4. Fets dels Apòstols, 14, 11