Vés al contingut

Luca Valerio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaLuca Valerio

Portada del seu llibre publicat a Roma el 1604Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1553(Gregorià)Modifica el valor a Wikidata
Nàpols (Itàlia)Modifica el valor a Wikidata
Mort17 gener 1618Modifica el valor a Wikidata(64/65 anys)
RomaModifica el valor a Wikidata
ResidènciaRoma
ReligióCatolicismeModifica el valor a Wikidata
FormacióCollegio Romano
Es coneix perCentre de gravetat
Activitat
OcupacióMatemàtiques
OrganitzacióCollegio Greco
Universitat de Roma La Sapienza
Membre de
Influències
Influències en
Orde religiósCompanyia de JesúsModifica el valor a Wikidata

Luca Valeriova ser unmatemàticitaliàa començaments del seglexvii,conegut sobretot pel seu treball sobre elcentre de gravetatdels sòlids.

Vida

[modifica]

Luca Valerio va néixer a Nàpols el 1552[1]fill de Giovanni Valeri de Ferrara i de Giovanna Rodomano d'origen grec. Va passar la seva infància a l'illa de Corfúon la família de la seva mare eren membres de la noblesa, en un ambient, doncs, grec.

Va estudiar alCollegio Romanode Roma on va tenir com a professor aClavius.En obtenir la seva titulació va romandre a Roma on donà classes de retòrica i de grec alCollegio Grecoi també classes privades. Entre els seus alumnes privats es compta Ippolito Aldobrandini (qui anys després seria el papaCliment VIII). El 1590, durant un viatge a Pisa, va conèixerGalileo Galileiamb qui establirà una cordial relació epistolar que durarà fins al 1616 en que s'interromprà bruscament pel des-encontre que s'explica més avall.

A partir de 1591, comença a donar classes a laUniversitat de Roma La Sapienza,primer de retòrica i de filosofia, i a partir de 1600 de matemàtiques. El 1611 obté un càrrec a la Biblioteca Vaticana, que compatibilitza amb el de professor a la Universitat. El 1612 s'incorpora com a membre de l'Accademia dei Lincei.

El 1616, en decretar-se pel Vaticà la falsedat de les teories heliocèntriques de Galileu, demana la seva baixa voluntària de l'Accademia dei Lincei que li és refusada i és acusat de traïdor pels altres membres de l'acadèmia, trencant-se definitivament la seva relació amb Galileu.[2]

Obra

[modifica]

La seva obra principal ésDe centro gravitatis solidorum(Roma, 1603) en la que, seguint els mètodes d'Arquimedes,determina els volums i elscentres de gravetatdelssòlids de revoluciói dels seus segments. En fer aquests càlculs, inicia el camí que portarà alcàlcul infinitesimal,ja que comença a introduir el concepte delímit.

També va publicar altres dos llibres:

  • 1582Subtilium indagationum seu quadratura circuli et aliorum curvilineorumque va atraure força l'interès de Galileu i,
  • 1606Quadratura parabolae

Referències

[modifica]
  1. Baldini i Napolitanidiuen que el 1553.
  2. Freedberg,pàgines 132 i següents.

Bibliografia

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]
  • O'Connor,John J.;Robertson,Edmund F. «Luca Valerio» (en anglès).MacTutor History of Mathematics archive.School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.(anglès)
  • Stromholm,PerValerio (or Valeri), LucaComplete Dictionary of Scientific Biography. 2008. Encyclopedia.com. 18 Dec. 2013 <http://www.encyclopedia.com>.