Vés al contingut

Marisc

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Mariscada

Mariscofruit de marés qualsevol animal marí invertebrat i proveït d'exoesquelet,i particularmentcrustacisimol·luscs(bivalves,cefalòpodesigastròpodes) comestibles.[1]Són un ingredient principal de lacuina catalanai ladieta mediterràniaen general.[2]Són part de plats combinats com lapaella[3]o lafideuà[4],però també es presenten com un plat en si, la mariscada, reservada usualment per a celebracions.

Entre els més coneguts hi hacalamars,cloïsses,escopinyeso tellines,gambes,llagostes,musclos[5]o clòtxines,ostres,polpso pops,sípiesopeus de cabra.[6]

Des de les èpoques més primerenques de la humanitat els mariscs han participat en lesgastronomiesaportant una font d'alimentació important, açò és degut al fet que són fàcils de pescar donada la seua falta de velocitat i potència. És freqüent veure les cestilles amb les quals s'atrapen els mariscs alsriusillacs.

En les civilitzacions de l'antic Egipteel símbol d'un peix va reunir a bastants persones; se sap avui dia que els mariscs que representaven els egipcis en els seusjeroglíficses prenien crus o bullits. Elsjueuss'abstenen de provar qualsevol varietat demol·lusca causa de la regla que estableix elkashrut.

Consum adequat

[modifica]
Kiremitte karides,gambas al ajillo(gambes amb alls), al'estil turc:Igualment amb alls i mantega però amb l'addicio de pebrots verds i vermells i una mica de xampinyons.

Per a determinar si el marisc està en bon estat per a l'alimentació s'han de realitzar les següents comprovacions:[7]

  • Els ulls i les antenes delscrustacishan de ser brillants i alçats. Mouen antenes i potes i deixen de fer-ho quan perden frescor.
  • Mariscs amb conquilles bivalves (dues conquilles) que estiguen sense processar han de ser tancats o han de tancar-se en toca'ls.
  • Quan es detecta olor d'amoníac,quan la closca és enfosquida o quan la carn és tova i té tonalitat verdes o groguenques s'ha de rebutjar.

Igualment s'ha de tenir en consideració que és fals i solament unmite urbàl'ús del suc delllimócom desinfectant per a poder menjar mariscs crus lliure debacteris.

Referències

[modifica]
  1. «Marisc».Gran Enciclopèdia Catalana.Barcelona:Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Corpus de la Cuina Catalana, 2006,p. 458-460.
  3. Corpus de la Cuina Catalana, 2006,p. 305.
  4. Corpus de la Cuina Catalana, 2006,p. 229-230.
  5. Gilbert,Trinitat «Marisc, també ‘low cost’».Ara,17-08-2016.
  6. López Montes,Maria «marisc».Normalització Lingüística.Diputació de València,s.d,pàg. 1.[Enllaç no actiu]
  7. Todó Vila,Pilar;Porta Guiu,Lourdes. «Peix i marisc frescos?». A:Guia pràctica per al consum de peix i marisc.Barcelona: Generalitat de Catalunya -Agència Catalana de Seguretat Alimentària,2007, p. 24-28.

Bibliografia

[modifica]