Vés al contingut

Missa en si menor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalMissa en si menor

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalmissaModifica el valor a Wikidata
TonalitatSi menorModifica el valor a Wikidata
CompositorJohann Sebastian BachModifica el valor a Wikidata
Basat enKyrie-Gloria Mass BWV 232 I (early version)(en)Tradueix(Johann Sebastian Bach)Modifica el valor a Wikidata
Movimentmúsica barrocaModifica el valor a Wikidata
CatalogacióBWV232Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: ef5ff09e-0bf0-4ea1-bbfa-a7e670a0a12dIMSLP: Mass_in_B_minor,_BWV_232_(Bach,_Johann_Sebastian)Modifica el valor a Wikidata
Agnus Dei, fragment de la missa en si menor.

Missa en si menoroGran Missaés unamissacomposta pel compositoralemanyJohann Sebastian Bach,catalogada comBWV232.En el llegat deCarl Philipp Emanuel Bachapareix comGran Missa Catòlica.

Segons els investigadors, bona part de les seves 25 peces són «paròdies» (material original del mateix autor reutilitzat en una obra nova).Friedrich Smend(1893-1980), prestigiós estudiós de Bach, exposa que no es tracta d'una obra homogènia sinó d'una reunió accidental de quatre obres completes destinades al servei religiós luterà i consignades per Bach en un recull. Segons el directorNikolaus Harnoncourt,[1]la quarta partOsanna, Bendictus, Agnus Dei et dona nobis pacemno tindria un lloc en el servei religiós luterà pel fet de ser música acompanyant la distribució de la comunió i inapropiada per la seva riquesa i pompositat instrumental (amb doble cor, timbals i trompetes). Tant Harnoncourt comGeorg von Dadelsenpensen que, per la successió exacta dels seus moviments i per la seva distribució i tonalitat, no pot interpretar-se d'altra manera que com una obra sencera.

La cronologia d'aquesta obra i les dates de la seva primera execució no estan del tot clares, però Smend proposa l'any1724per l'acabament delSanctuscom a obra independent i executada per primera vegada el Nadal d'aquell any;1733per la composició de laMissa(que constaria delKyrieiGloria) i executada el 21 d'abril de 1733 amb motiu de l'elecció del noupríncep electordesprés de la mort d'August II el Fort;i cap a1749la composició delSymbolum Nicenum(Credo); des d'aquell any continuà la seva ampliació de l'obra amb l'escriptura delSanctus,composició i escriptura dels restants moviment des d'Hosannafins alDona nobis pacemi enquadernació conjunta de totes les partitures.

En els últims anys de la seva vida, Bach va ampliar els moviments que havia escrit fins a completar la missa. Es coneix poca cosa respecte a les execucions de l'obra dirigides pel mateix Bach, però si que es té per gairebé cert que mai la va executar completament.

Bach va acabar la partitura de laMissa en si menoral voltant dels anys1747a1749,just a l'època en què va escriure les seves grans obres,L'art de la fugai L'Ofrena Musical.La utilització per a aquesta partitura de treballs ja compostos (Sanctus) i l'addició, per fer-ne una missa completa, de l'adaptació d'altres composicions adequades poden fàcilment explicar-se pel fet que Bach estava desitjós de deixar per a la posteritat, a banda de les Passions i les seves altres grans obres cícliques, una gran missa llatina.

També és curiós, com aluteràortodoxque era, que la missa fos supraconfessional al mateix temps que catòlica. La raó la podem trobar en la dedicatòria de l'obra al reiAugust III de Polònia,que era catòlic.

En la lectura del testament de Bach, el manuscrit original va anar a parar a mans de Carl Philipp Emanuel Bach i adquirit més tard perNägeli.La primera interpretació pública va ser l'any 1834/1835 per laBerliner Singakademiedirigida perRundhagen;el primer projecte d'edició data de 1816 per part de l'editor Wesley.

Referències[modifica]

  1. Explicacions de Harnoncourt a l'interior del cd amb la missa, gravada per Teldec Classics de l'any 1994

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]