Vés al contingut

Monte San Giorgio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaMonte San Giorgio
(it)Monte San GiorgioModifica el valor a Wikidata
Imatge
TipusMuntanyaModifica el valor a Wikidata
Part deFrontera entre Itàlia i SuïssaModifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropaModifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaTicino (Suïssa)Modifica el valor a Wikidata
Map
45° 55′ N, 8° 57′ E/ 45.92°N,8.95°E/45.92; 8.95
SerraladaCatena Piambello-Campo dei Fiori-Nudo(it)TradueixModifica el valor a Wikidata
Format per
Dades i xifres
Altitud1.097 mModifica el valor a Wikidata
Prominència758 mModifica el valor a Wikidata
Isolament3,38 kmModifica el valor a Wikidata
Patrimoni de la Humanitat
jaciment de fòssils del mont San Giorgio
TipusPatrimoni natural→ Europa-Amèrica del Nord
Data2003 (27a Sessió),Criteris PH:(viii)Modifica el valor a Wikidata
Extensió lloc Patrimoni de la Humanitat2010Modifica el valor a Wikidata
Identificador1090
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmontesangiorgio.chModifica el valor a Wikidata

Elmont San Giorgioés unamuntanyaboscosa de forma piramidal alcantó de TicinodeSuïssa.S'eleva fins a una alçada de 1.097 m. Està envoltat per dos braços del llac Ceresio (llac de Lugano,a 271 metres d'altitud), a la frontera ambItàlia.

Història

[modifica]

Segons la llegenda, unermità,sant Manfred, hauria viscut al cim del mont San Giorgio. Aquesta persona, nascuda de família noble, va viure al seglexiii.D'aquest sant, se'n conserva el cos en una església a prop, i se li van atribuir alguns miracles. Les pintures d'aquesta església evoquen talsmiracles.

Lloc

[modifica]

Al voltant del mont San Giorgio es van classificar dos llocs, l'un per les autoritats suïsses, pels seus paisatges, i un altre de menor extensió, per laUNESCO,a causa de la presència de fòssils delTriàsic.

Per les autoritats delTicino,el Pla de Desenvolupament Cantonal (PDC) identificà aquest territori com una Àrea de paisatge protegit (ZPP). El lloc també es troba classificat per laUNESCOcom a lloc natural delPatrimoni de la Humanitat.[1]Aquesta classificació, que va ser feta el2003,es basa en els fòssils que daten delTriàsic(230 a 245 milions d'anys) i que se'n troben a la cara nord.

El2010,el vessant italià també va ser inclòs en la llista del Patrimoni de la Humanitat.

Geologia

[modifica]

Lalitografiadel mont San Giorgio està formada per diferents capes de roques que es divideixen en dos grups diferents, el sòcol cristal·lí i la cobertura sedimentària. Desplaçant-nos cap al cim de la muntanya, trobem formacions rocoses més tardanes.

El sòcol cristal·lí es compon d'unaroca metamòrfica,que es remunta al períodeprecarbonífer.Es compon degneisd'origen sedimentari (paragneis) i magmàtic (ortogneis). Aquesta unitat no és visible, ja que només aflora en nivells prou baixos.

El períodeTriàsicestà marcat per l'aparició de nombroses fractures al supercontinentPangea.Entre el continent africà al sud i el continent euroasiàtic al nord, es va formar una conca que es va inundar formant el mar anomenatTetis.La conca del Tetis va continuar augmentant fins que va assolir la màxima extensió durant elJuràssic.Això explica el canvi en les seqüències del mont San Giorgio de les roques volcàniques delmagma(del sòcol).

Les roques amb fòssils afloraren aSuïssa,al mont San Giorgio, i també a la zona italiana immediatament adjacent a la regió deBesan.

En el Triàsic mitjà, amb unclima subtropical,es va desenvolupar una llacuna d'un centenar de metres de profunditat, protegida i separada del mar per un escull.

La muntanya ha conservat en els seus estrats mineralitzats milers de fòssils que van ser descoberts en el seglexix.La investigació de les universitats deZúriciMilàha demostrat que aquest era un lloc d'una riquesa bastant excepcional.

Fins ara, se n'han trobat més de 10.000 exemplars, entre aquests 30 espècies derèptils(en la seva majoria marins; alguns n'assoleixen una longitud de sis metres), 80 espècies de peixos i 100 espècies d'invertebrats(incloent-hi insectes molt rars), i molts microorganismes fòssils. Són fòssils que reflecteixen la vida marina i terrestre del lloc perquè la llacuna estava propera a la terra.

Alguns són únics i se'ls van assignar noms que recorden llocs, com Serpiano, Meriden o Ceresio:Daonellaserpianensis,Serpianosaurus mirigiolensis,Tanystropheus meridensis,Ceresiosaurus,etc.

Se'n poden admirar algunes de les més interessants mostres al Museu de Meriden.

Referències

[modifica]
  1. Centre,UNESCO World Heritage. «Monte San Giorgio» (en anglès). [Consulta: 18 febrer 2021].