Vés al contingut

Morera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Morera (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuMorera
MorusModifica el valor a Wikidata

morera blancaModifica el valor a Wikidata
Dades
Font demoraimulberry wood(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitdrupaModifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRosales
FamíliaMoraceae
GènereMorusModifica el valor a Wikidata
L.,1753
Tipus taxonòmicMorus nigraModifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EpònimMoreaModifica el valor a Wikidata

Lesmoreres(Morus) són ungèneredeplantesangiospermesde lafamíliade lesmoràcies(Moraceae). Sónarbresnatius d'Àsia i Amèrica, tot i que avui dia també se'n troben varietats conreades a Europa i Àfrica.[1]

Descripció

[modifica]

Sónarbrescaducifolisde grandària petita a mitjana, de creixement ràpid quan són joves, però més lents a mesura que arriben a la maduresa, no solen sobrepassar els 15 m. Poden sermonoicsodioics.Lesfullessón alternes, ovals, senceres o lobulades (en els arbres joves, més lobulades que en els adults) i de marges dentats. De color verd brillant i llustroses pel feix, més clares pel revés. Fa petites flors que creixen formantespiguesatapeïdes i allargades. Després de lafloració(maig o juny), sorgeixen els fruits composts, formats per petitesdrupesestretament agrupades, entre 2-3 cm de llarg, anomenadesmoresi de color blanc a vermellós. Elsfruitssón comestibles, els deMorus nigraiMorus rubrasón els de més bon gust, mentre que els deMorus albasolen ser insulsos.

Com totes lesmoràcies,aquests arbres contenen una substància anomenadalàtexen els vasos lactífers.

Taxonomia

[modifica]

Aquest gènere va ser publicat per primer cop l'any 1753 al segon volum de l'obraSpecies PlantarumdeCarl von Linné(1707-1778).[2][3]

Espècies

[modifica]

Dins del gènereMoruses reconeixen les 17 espècies següents:[1]

Usos

[modifica]

Les moreres, especialment l'espècieMorus alba,es conreen per les seves fulles, únic aliment delscucs de seda,els capolls dels quals s'utilitzen per a fabricar seda. Tant l'arbre com el teixit procedeixen de l'Àsia i van ser desconeguts a Occident fins que, al seglevi,els monjosnestoriansvan establir laruta de la Seda.

A part del seu ús com a arbres de cultiu, s'utilitzen com a ornamentals en jardins, passejos i carrers.

Referències

[modifica]
  1. 1,01,1«Morus» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 17 desembre 2023].
  2. «Morus L.» (en anglès). International Plant Names Index, The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. [Consulta: 17 desembre 2023].
  3. Linné, 1753,p. 986.
  4. «morus alba».Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana.TERMCAT,Centre de Terminologia. [Consulta: 18 desembre 2023].
  5. «morus nigra».Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana.TERMCAT,Centre de Terminologia. [Consulta: 18 desembre 2023].

Bibliografia

[modifica]