Vés al contingut

Muiñeira

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de gènere musicalMuiñeira
OrigenEspanyaModifica el valor a Wikidata
Part deSpanish folk dance(en)Tradueiximúsica tradicional gallegaModifica el valor a Wikidata

Lamuiñeira(nomgallec,literalment 'molinera') és unadansa tradicionalpopular deGalíciai zones limítrofes deLleóiAstúries,que es canta i balla acompanyada de lagaita,eltamborí(redobrante), lapandereta(pandeireta), eltambor,elpandero(pandeiro), elbombo,elcharrasco(instrument de percussió gallec) i, de vegades, lespetxines(cunchasovieiras). Habitualment es canta; el ritme és en compàs de 6/8, tot i que algunes vegades és de 3/8.[1]

No n'hi ha referències documentals inequívoques anteriors alseglexvi.En l'actualitat és unadansaque es balla habitualment sobre música instrumental de compàs en 6/8 com lasardana.Es diu que el nom demuiñeirave del fet que aquesta dansa es ballava fora i dins delsmolins(en gallecmuíños) mentre s'esperava la molta.

L'aturuxoés un crit que s'utilitza a les festes per donar ànims als ballarins. Sol ser fort, agut i prolongat. Se sol argumentar que l'aturuxorepresenta el crit de guerra que proferien els antics poblesceltesde Galícia previ a les seves batalles.

L'aturuxo,juntament amb el representatiu ritme percudit de lamuiñeira,és una possible herència de les bandes militars delssueus;si fos així, lamuiñeirano necessàriament tindria els orígens en les danses populars gallegues que ballaven les famílies al voltant dels molins esperant la molta.

Referències

[modifica]