Vés al contingut

Nàpols

Per a altres significats, vegeu «Nàpols (desambiguació)».
Plantilla:Infotaula geografia políticaNàpols
Napoli(it)Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
40° 50′ 09″ N, 14° 14′ 55″ E/ 40.8358°N,14.2486°E/40.8358; 14.2486
EstatItàlia

RegióCampània

Ciutat metropolitanaCiutat metropolitana de NàpolsModifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població913.462(2023)Modifica el valor a Wikidata(7.674,86hab./km²)
Idioma oficialitaliàModifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície119,02 km²Modifica el valor a Wikidata
Banyat pergolf de NàpolsModifica el valor a Wikidata
Altitud17 mModifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Anterior
Esdeveniment clau
PatrociniGener de BeneventModifica el valor a Wikidata
Organització política
• AlcaldeModifica el valor a WikidataGaetano Manfredi(2021–)Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuConsell Comunal de NàpolsCircumscripció: cap valor,(Escó: 40)Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal80121, 80122, 80123, 80124, 80125, 80126, 80127, 80128, 80129, 80131, 80132, 80133, 80134, 80135, 80136, 80137, 80138, 80139, 80141, 80142, 80143, 80144, 80145, 80146 i 80147Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic081Modifica el valor a Wikidata
Identificador ISTAT063049Modifica el valor a Wikidata
Codi del cadastre d'ItàliaF839Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webcomune.napoli.itModifica el valor a Wikidata
Instagram: comunedinapoliModifica el valor a Wikidata

Nàpols(enitaliàNapoli, ennapolitàNapule) és la ciutat més poblada delsudd'Itàliai la ciutat amb més densitat de població del país. Nàpols és la capital de laciutat metropolitana de Nàpolsi de la regió de laCampània.La ciutat supera el milió d'habitants (anomenatsnapolitans, -nes), i els quatre milions si considerem la sevaàrea metropolitana.Està situada a mitjan camí entre elVesuvii una altra àrea volcànica, elsCampi Flegrei.

Nàpols té una gran riquesahistòrica,artística,culturaligastronòmica.Elnapolitàés una llengua romànica ben diferenciada de l'italià.

Toponímia[modifica]

El nom actual de Nàpols prové delgrecneapolis,'ciutat nova'.

Història[modifica]

Tots els escriptors antics la presenten com a ciutat grega icolòniadeCumes(Cumae). Seymnus Chius diu que fou fundada per la predicció d'un oracle;Estrabódiu que fou colònia de Cumes, però que també rebé un grup de colons deCalcisiAtenesi algunes de les illes properes i que per això es deia «Nova ciutat» (Neàpolis). Eustatius, nadiu de la ciutat, també parla del seu origen calcídid, però probablement es refereix al fet que Cumes era colònia calcídica. A la rodalia hi havia una ciutat ditaPalaepolis(Vella ciutat) i abans Partènope (Parthenope), cosa que indicaria que era un establiment anterior, però en tot cas les relacions entre ciutats no són clares iPalaepolisno és esmentada per cap autor grec.

Philargyriusesmenta l'historiadorLutacicom a font d'una història segons la qual Cumes hauria fundat una colònia que després s'abandonà per la circumstància d'un eclipsi vist com a mal auguri, i que un oracle ordenà de reconstruir la ciutat i donar-li el nom denova ciutat(i per tant la vella ciutat n'hauria agafat el nom en relació a la nova, i no al revés).Palaepolisés esmentada perEsteve de Bizanciamb el nom de Parthenope, com a ciutat d'Opícia (Campània) i per Estrabó com a colònia ròdia. La situació dePalaepolisno és indicada, però no era lluny de Neàpolis.

Lividiu que la ciutat vella va subsistir, fou sobrepassada per la riquesa de la nova, però no va desaparèixer.

Les dues ciutats van caure sota domini dels samnites, com tota la Campània.Palaepolisatacà algun cop els campanis, aliats de Roma, i Roma lideclarà la guerra.La ciutat admeté 2.000 soldats de Nola i 4.000 samnites. El cònsol Publilius Philo ocupà una posició entrePalaepolisiNeapolisi tallà les comunicacions entre ambdues i amb els samnites.Palaepolisse sotmeté a Roma al cap d'un any per decisió dels caps locals Charilaus i Nymphius, i Neàpolisfou capturada més tard[1]i foren admeses en la pau en termes favorables i les seves llibertats garantides per tractat.

Després d'aixòPalaepolisdesaparegué de la història i Neàpolis no parà de créixer. Nominalment Neàpolis fou unafoederata civitas,però en la pràctica estava sota domini romà. El tracte que rebia la ciutat era tan bo que quan totes les ciutats d'Itàlia obtingueren la ciutadania romana, després de molta lluita, Neàpolis no la volia acceptar.

El280 aCquanPirross'acostà a Neàpolis, la ciutat no trencà la seva lleialtat i Pirros s'hagué de retirar; i en laSegona Guerra Púnica,tot i que el seu territori fou assolat, la ciutat romangué en mans dels romans i continuà sent-los una fidel aliada. A partir de l'obtenció de la ciutadania, amb la llei Júlia, esdevingué una ciutat municipal ordinària, però no per això va perdre importància ni prosperitat.

La seva població continuava sent totalment grega. Això afavorí que els romans rics la triessin com a residència secundària o per fer-hi estudiar els fills. El82 aCla guerra civil entreGai MariiSul·lacomportà una matança a la ciutat per un exèrcit de Sul·la, que hi havia entrat a traïció; però se'n recuperà aviat. Sota l'imperi mantingué un bon nivell de prosperitat i hi apareixen inscripcions amb el títol de colònia, que no se sap de segur quan obtingué, si bé segonsPetronifou en temps deClaudio deTitus,o dels Antonins.[2]

Eren possessió de Neàpolis les illesCapreae(Capri) iAenaria(Ischia), però la segona li fou arrabassada no se sap ben bé quan, probablement en el moment de la submissió, i Capri se l'annexionà l'imperi en temps d'Augusta canvi del retorn d'Aenaria.

Fou a Nàpols, alCastel dell'Ovo(ocastell de l'Ou), onRòmul Augústul,l'últimemperadorde l'Imperi romà d'Occident,fou empresonat després de ser-ne destituït l'any476.

Va passar alsostrogotssense lluita i fou conquerida perBelisari,el536,després d'un llarg setge, i part dels habitants foren executats;Tòtilala reconquerí el542,peròNarsèsno tardà a recuperar-la, i des de llavors fou seu d'un dux romà d'Orient depenent de l'exarca deRavenna.Encara era una ciutat important al segleviii,quan esdevingué de fet ducat independent, posició que conservà fins a la conquestanormandael1140.

Els seus edificis, museus i, fins i tot, el seu idioma estan marcats per tots els períodes de la història, des de la fundació grega fins a l'actualitat.

Imatge romàntica delCastel dell'Ovodes de la platja
ElCastel Nuovo,amb l'arc de triomf d'Alfons el Magnànim
El Palau Reial i laPiazza Plebiscito

Frederic II Hohenstaufenfundà laUniversitat de Nàpolsel1224.El1266,el papaCliment IVva assignar Nàpols i el Regne de Sicília aCarles d'Anjou,que en desplaçà la capital dePalerma Nàpols. El1284,el regne es dividí en dos, i s'atorgaren tots dos el nom deRegne de Sicília.Les dues parts eren separades fins al1816,any en què formaren el Regne de lesDues Sicílies.Estiguésota dominacióde lacorona catalanoaragonesaa partir delsetge de 1437 - 1442;el2 de junyde1442Alfons el Magnànimguanyà tots els seus enemics: laRepública de Florència,laRepública de Venècia,elPapat,i els partidarisangevinsa Nàpols.[3]Carles Vl'heretà el1516(en virtut deltractat de Granada,signat el1500entreFerran el CatòliciLluís XII de Françaper repartir-se elRegne de Nàpols) i passà alsHabsburgespanyols,fins al1715,any en què Nàpols passà a seraustríaca,fins al1734.Sota el regnat del monarca Carles deBorbó,rei de les Dues Sicílies (Utriusque Siciliarum), conegut més endavant com aCarles III d'Aragó,aconseguiren la independència.

L'any1799,una revoluciójacobina(amb el suport de l'exèrcitfrancès) originà laRepública Partenopea,que durà ben poc: de gener a juny del mateix any.

A Nàpols trobem elTeatro San Carlo,el teatre d'òperamés antic d'Europa,que tingué una frenètica activitat fins almenys el1861,quan el regne fou conquerit pelsgaribaldinsi lliurat al rei deSardenya.L'octubre del1860,unplebiscitsignificà la fi del Regne de Sicília i el naixement de l'estatitalià.

La inauguració delfunicularalVesuvidonà lloc a la famosa cançóFuniculì Funiculà,una més dins de la llarga tradició de la cançó napolitana. Fora d'Itàlia hi ha moltes cançons napolitanes ben conegudes, com ara'O Sole Mio,Santa LuciaiTorna a Surriento.

El7 d'abrilde1906,el Vesuvi, que s'alça prop de la ciutat, entrà en erupció: destruí Boscotrecase i causà danys seriosos aOttaviano.El1944,fou l'última erupció fins ara d'aquestvolcà,espectacular i devastadora. Les imatges d'aquesta darrera erupció es feren servir en la pel·lículaLa guerra dels mons.

Clima[modifica]

A causa de la proximitat al mar, com la majoria de les ciutats banyades pelmar Tirrèi elMediterrani,el clima de Nàpols en general és suau, amb poca diferència entre l'hivern i l'estiu. A l'hivern la temperatura mitjana és de 8 °C al gener i a l'estiu a prop de 23 °C al juliol. Les precipitacions són d'aproximadament 1.000 mm anuals, i les pluges es concentren al començament del període hivernal. No obstant això, Nàpols és la segona ciutat més assolellada d'Itàlia,després deSalern.

Les característiques principals del relleu són elgolf de Nàpolsi la carena muntanyosa del voltant de la ciutat, en la qual hi ha elVesuvi.

Nàpols gaudeix d'un clima mediterrani amb estius calorosos i secs, excepte en casos excepcionals. La resta de l'any està marcat per curts i violents temporals que poden arribar a llargues tempestes destructives, com ara les del15 de setembredel2001(més de 80 mm) i21 de junydel2009(70 mm en 40 minuts).

Golf de Nàpols[modifica]

El golf de Nàpols des del Castell de Sant'Elmo

Elgolf de Nàpols(Golfo di Napoli,en italià) és a la costa sud-oest d'Itàlia. Al golf hi ha, al nord, la ciutat de Nàpols i la dePozzuoli.Com a llocs destacats trobem l'antiga ciutat romana dePompeiai el volcà Vesuvi, situat a l'est del golf. Al sud, tancant el golf, hi ha la península sorrentina, la principal ciutat del qual ésSorrento.Aquesta península separa el golf de Nàpols delgolf de Salern.Aquest minúscul golf es troba almar Tirrè,que al seu torn pertany alMediterrani.

Demografia[modifica]

Nàpols és la ciutat més gran de la Itàlia meridional i una de les més grans d'Itàlia, amb una població d'1.200.449 habitants. Els darrers anys del seglexxva perdre molta població, però el 2004 la població ha començat a créixer a un ritme del 7,9% anual, la qual cosa la converteix en la metròpoli que més creix d'Europa.Té una població metropolitana de 4,2 milions d'habitants. A diferència de moltes ciutats europees, hi ha pocs immigrants a Nàpols a causa de la pobresa i la inseguretat. El 2004 hi havia 40.413 estrangers a Nàpols, un 1,3% de la població total. Com moltes altres ciutats d'Europa occidental,Itàliaha anat testificant una gran afluència d'europeus de l'Est, molts dels quals són treballadors d'Ucraïna,Polònia,Albània,iRomania.

Govern[modifica]

Gaetano Manfredi,alcalde de Nàpols
Les deumunicipalitàde Nàpols

Fins al2005la ciutat estava dividia en 21circoscrizioni(districtes), però l'ajuntament va decidir reorganitzar l'administració en deumunicipalitàmés homogènies entre si i amb una població mitjana d'uns 100.000 habitants cadascuna. Al seu torn, les municipalitats es componen de dos o més barris (quartieri). La divisió és la següent:

  • Municipalità 1 -San Ferdinando - Chiaia - Posillipo
  • Municipalità 2 -San Giuseppe - Montecalvario - Avvocata - Mercato - Pendino - Porto
  • Municipalità 3 -Stella - San Carlo all'Arena
  • Municipalità 4 -Vicaria - San Lorenzo - Poggioreale - Zona Industriale
  • Municipalità 5 -Vomero - Arenella
  • Municipalità 6 -Ponticelli - Barra - San Giovanni a Teduccio
  • Municipalità 7 -Miano - Secondigliano - San Pietro a Patierno
  • Municipalità 8 -Chiaiano - Piscinola - Scampia
  • Municipalità 9 -Soccavo - Pianura
  • Municipalità 10 -Bagnoli - Fuorigrotta

Un canvi imminent en l'administració urbana serà la implantació de lacittà metropolitana,[4]un òrgan de govern dissenyat per a 9 grans àrees urbanes italianes i que en un principi tindria les funcions de laprovínciade Nàpols i algunes altres de l'ajuntament i de la regió deCampània.L'objectiu és gestionar d'una manera integrada aquestaàrea metropolitana,que inclou els 92 municipis de la província i també alguns d'altres províncies, com ara la ciutat deCaserta.

Transports i comunicacions[modifica]

Continua estant ben comunicada ambSicíliaiPalerm.Nàpols té un importantportal golf homònim damunt lamar Tirrena,que el comunica, per exemple, ambCàller,GènovaiPalerm.Té l'aeroport internacional de Capodichino,i bones comunicacions ferroviàries ambRomaiSalernper l'Estació Central de Nàpols,entre d'altres.

Llocs d'interès[modifica]

Infotaula de geografia físicaCentre històric de Nàpols
Imatge
Centre Històric de Nàpols
TipusEspai urbàModifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaNàpols (Itàlia)Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCentro storico NapoliModifica el valor a Wikidata
Format per
Dades i xifres
SuperfíciePatrimoni de la Humanitat: 1.021 ha
zona tampó: 1.350 haModifica el valor a Wikidata
Patrimoni de la Humanitat
TipusPatrimoni cultural→ Europa-Amèrica del Nord
Data1995 (19a Sessió),Criteris PH:(ii)i(iv)Modifica el valor a Wikidata
Identificador726
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
historical centre of Naples(en)[[File:Noun Project label icon 1116097 cc mirror.svg
Data1995 (19a Sessió)
Identificador726-001

Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
District of Villa Manzo, Santa Maria della Consolazione(en)[[File:Noun Project label icon 1116097 cc mirror.svg
Data1995 (19a Sessió)
Identificador726-002

Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Marechiaro
Data1995 (19a Sessió)
Identificador726-003

Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
District of Casale and Santo Strato(en)[[File:Noun Project label icon 1116097 cc mirror.svg
Data1995 (19a Sessió)
Identificador726-004
Modifica el valor a Wikidata

Nàpols és una ciutat que rep molts turistes, no sols per ella mateixa, sinó perquè d'ací s'arriba a altres punts propers comPompeia,elPalau Reial de Caserta,a les illes deCapri,IschiaiProcidao a lacosta amalfitana.El nombrós patrimoni de la ciutat ha sigut revaloritzat des de la dècada dels noranta, amb activitats com elMaig dels Monumentsi ha aconseguit la seua declaració com a part delPatrimoni de la Humanitatel1995.

Edificis civils[modifica]

  • Castel dell'Ovo(Castell de l'Ou): és part integrant del paisatge del golf de Nàpols. Té aquest nom perquè una llegenda diu queVirgiliva amagar un ou que suporta tota l'estructura i que si s'arriba a trencar provocaria l'esfondrament de tot el castell i la ciutat seria víctima de grans catàstrofes. Està situat a l'illotMegaride,on es fundàPartènope,l'origen de la ciutat. Posteriorment formaria part de la luxosa vil·la deLuci Licini Lúcul;Valentinià IIIla fortificà i anys més tard va hostatjar aRòmul Augústul,últim emperador romà, que morí poc després. Fou arrasada pels mateixos napolitans al seglexper evitar que caiguera en mans delssaracens.Més tard fou reconstruït durant la dominació normanda al1128i la catalanoaragonesa. Actualment és permesa l'entrada al públic.
ElCastel dell'Ovoa l'illot de Megaride
Basílica de Sant Francesc de Paula, a la plaça del Plebiscit

Edificis religiosos[modifica]

Curiositats napolitanes[modifica]

Elgolf de Nàpolsvist des delPosillipo;al final del passeig marítim deChiaiahi ha elCastel dell'Ovo,just a sota del Vesuvi

Cada any,19 de setembre,aniversari de la mort desant Genar,patró de la ciutat, es repeteix des de fa 400 anys laliquacióde la sang del sant, considerat unmiracleper l'Església catòlica.

Gastronomia[modifica]

Nàpols és, per tradició, la ciutat que va donar origen a lapizza.Els napolitans afirmen que la «pizza autèntica» només es pot trobar a la seva ciutat. Lasalsa napolitana(ragù napoletanooragù alla napoletana) és una altra preparació culinària local que es coneix arreu del planeta.

A Nàpols també hi té fama la fabricació degelats.

Napolitans cèlebres[modifica]

Categoria principal:Napolitans

Referències[modifica]

  1. Davis,Gordon. «326 BC: The Fall of Neapolis».The Second Samnite War: Phase 1.Arxivat de l'originalel 24 de desembre 2011. [Consulta: 22 novembre 2011].
  2. Beck,Charles.The Age of Petronius Arbiter(en anglès). Metcalf, 1856, p. 42.
  3. Diccionari d'Història de Catalunya.Barcelona: ed. 62, 1998, p. 25.ISBN 84-297-3521-6.
  4. Affari Regionali e Autonomie Locali - Rassegna stampa - Città metropolitana, duello sui tempiArxivat2007-09-27 aWayback Machine.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]