Vés al contingut

Nebulosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nebulosa de Nord-amèrica

Lesnebulosessón aglutinacions degasipols interestel·lar.Estan formades fonamentalment d'hidrogen,l'element químic més abundant en l'univers, i quantitats molt petites d'altres substàncies. Tenen una importància cosmològica notable perquè són el lloc del qual neixen les estrelles per fenòmens decondensaciói agregació de matèria, encara que en altres ocasions es tracta de les restes d'una estrella que ha mort.[1][2][3]

Les nebuloses es localitzen en els discos de lesgalàxies espiralsi en qualsevol zona de lesgalàxies irregulars,però no s'acostumen a trobar engalàxies el·líptiques,car amb prou feines tenen fenòmens de formació estel·lar i estan dominades per estrelles molt velles.

Fins a principis del seglexx,el termenebulosas'aplicava a tots els objectes celestes d'aparença difosa, que amb elstelescopisde l'època, no podien ser resolts en estels individuals. Amb la utilització de les tècniques de l'espectroscòpiaes va trobar que moltes eren de naturalesa eminentment gasosa, a d'altres situades més enllà de la nostra galàxia, se les va anomenar com a nebuloses extragalàctiques. Més endavant es va descobrir que aquestes "nebuloses" extragalàctiques eren altres galàxies[4]Per aquesta raó, de vegades, lesgalàxies(conjunt de milers de milions d'estrelles, gas i pols units per la gravetat) són anomenades impròpiamentnebuloses;es tracta d'una herència de l'astronomia del seglexix,que ha deixat el seu rastre en el llenguatge astronòmic contemporani.

Tipus de nebulosa

[modifica]

Atenent a la seva aparença, les nebuloses es poden dividir en dos tipus, lesfosquesi les brillants. Les fosques apareixen al cel com taques negres irregulars que tapen la llum dels estels que hi hagi al darrere. Per contra, en canvi, les nebuloses brillants presenten una superfície lleugerament lluminosa, que pot ser provocada per l'emissió de llum pròpia o per la reflexió de la llum dels estels propers.[5]

Les nebuloses fosques són núvols moleculars força densos, contenen prop de la meitat de tota la matèria interestel·lar. Aquests núvols és on es formen els nous estels a partir del col·lapse gravitatori d'algunes de les seves parts.[5]

Les nebuloses brillants són núvols relativament densos, si els comparem amb elmedi interestel·lardifús. Se'n diferencien diferents classes:[5]

Nebuloses d'emissió

[modifica]
Detall de la nebulosa Con, d'una imatge presa peltelescopi espacial Hubble

Unanebulosa d'emissióés un núvol de gas ionitzat, és a dir,plasmaque emet llum de diferents colors. Les fonts més comunes d'ionització són els fotons d'alta energia emesos per unaestrellacalenta propera. Entre altres tipus de nebuloses d'emissió, hi haregió HII,on s'està produint la formació estel·lar i joves estrelles massives són les fonts de fotons ionitzats; i lesnebuloses planetàries,on el cor calent d'una estrella moribunda ionitza les capes exteriors que ha expulsat.

El color de la nebulosa depèn de la seva composició química i de la quantitat d'ionització. La majoria de les nebuloses d'emissió són vermelles a causa del predomini d'hidrogenen el gas interestel·lar, i la seva relativament baixa necessitat d'energia per la ionització. Si la quantitat d'energia és més gran, altres elements poden ionitzar, fent possible nebuloses verdes i blaves. Examinant l'espectre electromagnèticde les nebuloses, els astrònoms en dedueixen el contingut químic. La majoria de les nebuloses d'emissió tenen el 90% d'hidrogen, i la restaheli,oxigen,nitrogen,i altres elements.

Algunes de les nebuloses d'emissió visibles més importants de l'hemisferi nordsón:NGC 7000i NGC 6960/6992 a la constel·lació delCigne.Ben visibles són a l'hemisferi sud:la nebulosa de la LlacunaM8 / NGC 6523 a laconstel·lació del Sagitarii lanebulosa OrióM42.[6]Més lluny, a l'hemisferi sud, està la brillantnebulosa CarinaNGC 3372.

Nebuloses planetàries

[modifica]
Aquesta animació accelerada mostra el col·lapse d'unagegant vermellaamb l'ejecció de material formant l'embolcall de la nebulosa planetària i la formació d'unanana blanca.

Unanebulosa planetàriaés unanebulosa d'emissióformada per gas incandescent iplasmaionitzat en expansió expulsat durant la fase debranca asimptòtica de les gegants,és a dir, un objecte astronòmic gasós format a partir de l'expulsió de les capes externes d'unaestrellade massa baixa o intermèdia durant l'etapa final de la seva vida.[7]Aquest nom es va originar amb el seu primer descobriment en el seglexviii,[8][9]a causa del fet que, observades amb petitstelescopis òptics,semblaven similars alsplanetes gegantsdel sistema solar.[10]L'estrella inicial, que queda a la part central de la nebulosa, es converteix en unanana blanca,que al final s'acaba refredant fins a perdre la seva energia tèrmica residual. El límit superior en massa per a passar per aquesta etapa de l'evolució estel·lar és de 8 masses solars. Les estrelles de major massa tenen una evolució totalment diferent: exploten com unasupernovade tipus II i es col·lapsen, la qual cosa forma unaestrella de neutronso unforat negre.Són un fenomen de vida relativament curta, ja que només duren unes poques desenes de milers d'anys en comparació amb la vida típica de les estrelles, de diversos milers de milions d'anys.[11]

Nebuloses de reflexió

[modifica]
Nebulosa de reflexió dins lesPlèiades(M45)

Lesnebulosesde reflexiósónnúvols de polsque simplement reflecteixen la llum d'una o diversesestrellesveïnes.

Aquestes estrelles no són prou calentes per a provocar la ionització dels gasos, com en el cas de lesnebuloses d'emissió,però són prou lluminoses per a permetre la dispersió suficient per a fer la pols visible.

Edwin Hubbleel1922va fer la distinció entre aquests dos tipus de nebuloses.

Les nebuloses de reflexió són normalment blaves, perquè la dispersió és més eficaç per a la llum blava que per a la vermella (és el mateix procediment de dispersió que ens dona elscels blausi les postes de sol vermelles).

Les nebuloses de reflexió i les nebuloses d'emissió són molt sovint vistes juntes, com per exemple lanebulosa d'Oriói poden ser ajuntades en un sol tipus: lesnebuloses difuses.

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Universitat d'AlacantLos secretos del cielo en el invierno y las nebulosas en la Universidad de Alicante», 14-12-2016. [Consulta: 13 novembre 2018].
  2. Gran Enciclopèdia Catalana.Volum 10. Reimpressió d'octubre de 1992. Barcelona: Gran Enciclopèdia Catalana, 1992, p. 101.ISBN 84-7739-004-5.
  3. Ridpath,Ian;Woodruff,Jonh.Firefly Astronomy Dictionary.Firefly Books Ltd., 2003, p. 154.ISBN 1-55297-837-0.
  4. .Vicent J. Martínez. «Nebuloses». Revista Mètode, 19-02-2013. [Consulta: 17 juliol 2021].
  5. 5,05,15,2«Nebula» (en anglès).Encyclopædia Britannica.[Consulta: 17 juliol 2021].
  6. "Messier 42";Messier Object 42.McArthur,Frommert and Kronberg. 12 April 2006. 17 July 2007.
  7. Frankowski & Soker 2009,pàg. 654–8
  8. Kwok 2005,pàg. 271–8
  9. Kwok, Sun «Planetary Nebulae: New Challenges in the 21st Century».Journal of the Korean Astronomical Society,38, núm. 2, 2005, pàg. 271-278 [Consulta: 28 novembre].
  10. Hubblesite.org 1997
  11. Kwok,Sun. Cambridge University Press.The origin and evolution of planetary nebulae,2000.ISBN 0521623138.[Enllaç no actiu]