Vés al contingut

Neoconfucianisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Elneoconfucianismeodaoxuejia(enxinès:Đạo học,enpinyin:dàoxué,'[escola de] l'estudi delTao') designa un corrent delpensament xinèsque es va desenvolupar principalment durant ladinastia Song(960-1279) i que encara continua vigent avui dia. Més tard se l'anomenà igualmentSòng-Míng lǐxué(en xinèsTống minh lý học,que vol dir 'idealisme racionalista de les dinasties Song-Ming').

Aquest corrent va ser essencialment una resposta delsconfucianistesal domini creixent deldaoismei delbudisme.Filòsofs comZhu Xireconeixien que el pensament confucià no incloïa cap veritable sistemametafísici el varen crear. Nombroses visions coexistien al si de la comunitat neoconfucianista, però un sistema global va acabar emergint, assemblant-se a la vegada al budisme i al daoisme. El neoconfucianisme ensenya que un principi universal presideix totes les coses de l'univers i afirma que el seu coneixement uneix l'ésser humà amb l'univers i el guia en les seves relacions personals, socials i polítiques.

A banda de laXina,on va dominar fins a inicis delseglexx,aquest corrent ha influït de manera molt important tot el pensament de l'Àsia oriental,especialment aCorea,alJapói alVietnam.

Escoles neoconfucianes

[modifica]

Corrents fundacionals

[modifica]

Encara que el neoconfucianisme s'iniciï realment sota els Song per convertir-se en un corrent important gràcies a Zhu Xi, els seus filòsofs citen de vegades com a precursors dues personalitats de ladinastia Tang,Han Yu(768-824) iLi Ao(772-841).

Branques principals (s. XII)

[modifica]
  • Escola dels principis formals(Lixue) (enxinèsLý học,pinyinLǐxué) va ser una de les dues escoles principals del neoconfucianisme que van prendre forma a partir del seglexii.Iniciada perCheng Yi,defensava la idea que eltxi(energia, matèria) i elli(principi formal) es combinen per a donar forma a totes les coses, inclosa la ment i les relacions socials. Aquesta la unitat de tot, inclòs el món social i la vida pública, permetrien trobar el camí d'il·luminació de l'individu sense deixar de participar en aquests dos darrers àmbits. Això els diferenciava de les concepcionstaoistesibudistes,que també predicaven la unitat de tot però veien en el món social i la vida pública impediments per a aquesta il·luminació individual.[1]
  • Escola de la ment(Xinxue) va ser un corrent idealista important del queCheng Haon'és considerat el fundador. Els principals representants van ser-neLu JiuyuaniWang Yangming.

Escoles tardanes

[modifica]

Principals pensadors

[modifica]

Xinesos

[modifica]

Japonesos

[modifica]

Coreans

[modifica]

Vietnamites

[modifica]

Bibliografia

[modifica]
  • Yi Hwang,Etudes de la sagesse en dix diagramme,trad. i presentat per Tcho Hye-young amb el concurs de Jean Golfin. París, Éditions du Cerf, 2005.
  • Sasoon Yun, trad. Michael C. Kalton,Critical Issues in Neo-Confucian Thought: The Philosophy of Yi T'Oegye,Korea Univ Press, 1992.

Enllaços externs

[modifica]
  • Escritos de la escuela ortodoxa(castellà)(xinès).

Referències

[modifica]
  1. Séan Golden,Apunts, introducció al pensament xinès,UAB