Vés al contingut

Niš

Plantilla:Infotaula geografia políticaNiš
Niš(sr-latn)
Ниш(sr-cyrl)
Niš(ro)Modifica el valor a Wikidata
Fotomuntatge
Imatge

Localització
lang=caModifica el valor a Wikidata Map
43° 19′ 09″ N, 21° 53′ 46″ E/ 43.3192°N,21.8961°E/43.3192; 21.8961
EstatSèrbia
DistricteDistricte de Nišava
MunicipiCity of Nis(en)Tradueix
MunicipalitatPalilula(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població183.164(2011)Modifica el valor a Wikidata(306,81hab./km²)
Idioma oficialserbiModifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície597 km²Modifica el valor a Wikidata
Altitud195 mModifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Esdeveniment clau
4 juliol 1096Siege of Nish(en)TradueixModifica el valor a Wikidata
Organització política
• Cap de governDarko BulatovićModifica el valor a Wikidata
Membre de
Identificador descriptiu
Codi postal18000Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic018Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webni.rsModifica el valor a Wikidata

Niš(Ниш, ambšsonant com axeix,delllatíNaïssus) és una ciutat deSèrbia(antigaIugoslàvia) amb coordenades 43.3° N 21.9° E, situada vora el riuNišava,amb una població de 374,300 (2004). La ciutat s'estén en una àrea d'uns 597 quilòmetres quadrats i inclou la ciutat de Niš, les termesNiška Banjai 68 suburbis més. Compta amb elKonstantin Veliki Aerodrom(o aeroport deConstantí I el Gran), un aeroport internacional amb codi de destinació INI.[1]

Situada en una cruïlla d'autopistes entre elsBalcansi la resta d'Europa,que connecten l'Àsia MenorambEuropa,Niš és una de les ciutats més antigues dels Balcans i des dels temps antics s'ha considerat una porta entre l'Esti l'Oest.

Niš és un centre universitari. Hi ha vora 14.000 universitaris a laUniverzitet u Nišu,que comprèn 10 facultats. Niš és també un dels centres industrials més importants de Sèrbia, amb indústria electrònica, de l'enginyeria mecànica, tèxtil i tabaquera.

Durant l'ocupació alemanya a laSegona Guerra Mundial,el primercamp de concentracióde Iugoslàvia va ser a prop de Niš. El1942,una revolució armada finalitzà amb una fugida. Els fugits eren de laguerrilladel moviment deTito,que havien estat capturats pels alemanys durant labatalla de Kozara.Aquesta fuga està representada a la pel·lícula deMiomir StamenkovicLager Niš,de1987.

El clima de l'àrea de Niš és moderat i continental.

Història

[modifica]

L'antic nom deNaïssus(lloc de lesnimfes) es va mantenir sota l'Imperi Romài forma part de la província de Mèsia. Es considerà un lloc digne de menció a l'obraGeografiadeClaudi Ptolemeu.Els romans ocuparen la ciutat en el període de laguerra de Dardània(75-73 aC). La ciutat va esdevenir una cruïlla de camins estratègics i una ciutat mercantil i de guarnició. Quan es va crear laprovíncia de Dardàniaen fou la capital.[2]

L'any268,durant la «crisi del segleiii» quan es derruí l'Imperi, la invasiógodamés gran considerada fins a la data va anar penetrant als Balcans. Elshèruls,aliats dels gots, proporcionaren una flota que transportà per mar nombrosos exèrcits que baixaren per la costa de lamar Negra,on causaren la destrucció dels territoris costaners deTràciaiMacedònia.Altres forces enormes creuaren elDanubiaMèsia.La invasió dels gots a la província dePannòniafou desastrosa. L'emperadorGal·lièva aturar el progrés dels gots derrotant-los a la batalla d'abril de l'any268.Al setembre del mateix any es dirigí cap a la major força delsgots,situada a Naïssus, i els derrotà en la carnisseria que fou anomenada labatalla de Naïssus,la més sagnant del segleiii,en què moriren entre 3.000 i 5.000 gots al camp de batalla. La batalla proporcionà el nou cognom al gran generalClaudi Gòtic,tot i que fóra el comandant de cavalleria d'Aurelià el vencedor real. La batalla de Naïssus assegurà dos segles més l'Imperi a l'oest.

Quatre anys més tard, el 27 de febrer de 272, època en què era una ciutat important i tenia una fàbrica estatal d'armament, nasqué a Naïssus el fill d'un comandant militar i de la filla d'un hostaler; llur destí seria el de convertir-se en l'emperadorConstantí I el Gran.Les importants restes arqueològiques de la vila imperial deMediana,que daten del segleiv,es troben molt a prop de Niš. Els terres amb mosaics i altres restes luxoses es preserven al Museu Arqueològic de les excavacions.[3]Als voltants s'hi agrupen altres enclavaments aristocràtics suburbans.

Al segleives fundà labasílicacristianaa Niš, un dels monuments cristians més antics. Tot i que l'emperadorJulià l'Apòstataen reforçà les muralles, la gran prosperitat de Naïssus la convertí en objectiu militar i fou destruïda perÀtilaalseglev(434-453). Posteriorment,Justinià Iva fer tots els possibles per restaurar-la, reconstruint-la i fortificant-la, peròNaïssusmai més recuperà el caràcter urbà del segleiv.A la meitat del segle VI es van establir a la seva rodalia els primers grups eslaus.

Al segleix,Naïssus va restar sota la dominació delsbúlgars;fou part de l'estat fundat a Macedònia pel tsar Samuel el 976, fins al 1018 quan va passar altre cop als romans d'Orient; uns anys després van començar les invasions delpetxenegsque a la meitat del segle es van instal·lar entreNaïssusiSofia.El 1072 fou atacada pelshongaresosen una expedició de pillatge i el 1096 els habitants van defensar-se contra un atac dels primers croats, lliurant una dura batalla prop del pont, en què els croats foren derrotats. Més tard fou ocupada pels hongaresos fins que l'emperador romà d'OrientManuel I Comnèla reconquistà una altra vegada el1173i els romans d'Orient la van conservar fins al 1182 quanBela IIId'Hongriala va recuperar al servei del príncep deSèrbiaEsteve Nemanjaque aviat va assolir la sobirania del territori i fins a Sofia. El 1189 els croats de laTercera Croadala van trobar gairebé buida i severament malmesa però el príncep deSèrbiaEsteve hi va rebre hospitalàriament a l'emperador germànicFrederic I Barba-rojai als seus croats. Va restar en mans dels serbis fins a la conquesta turca.Al-Idrisil'esmenta com aNisu.

El1375,elsotomanscapturarenNaïssusper primer cop als serbis; les cròniques sèrbies assenyalen la data el 1386, segurament la data de l'ocupació definitiva. El 1443 fou ocupada i destruïda pels exèrcits cristians deLadislau III d'HongriaiJoan Hunyadi.Després de la caiguda deSmederevoel 1459, el despotat serbi fou convertit en província otomana i Nish va quedar més directament sota domini turc. En una data propera (pocs dies després) al20 de junyde1521la ciutat va patir un greu incendi i es va salvar en part per l'ajut de les tropes turques manades pelbeglerbegiAhmad Pashaque manava les forces contra els hongaresos.

Al seglexviiera unkadilikdel sandjak de Sofia.Evliya Çelebila va visitar i descriure el 1660. El23 de setembrede1689fou ocupada pels austríacs manats pel príncep Lluís de Baden, però retornada als turcs l'any següent. El1737els austríacs manats per Seckendorf la van tornar a ocupar però altre cop fou retornada al cap de dos mesos. Fou llavors quan es van construir els elements defensius. Encara es conserva bé una gran fortalesa de les primeres dècades del seglexviii.El 1739 es va signar elTractat de Niš.[4]unaconvenciósignada el 3 d'octubre de 1739, entre l'Imperi Otomàila Rússia imperial,que especifica les estipulacions deltractat de Belgrad,posant fi a laguerra russo-turca de 1735-1739.[5]També hi ha un important monument del començament del seglexixen memòria de l'aixecament serbi contra el regne turc, present més de quatre-cents anys; és laĆele Kula(o Torre de les Calaveres), una torre construïda amb calaveres humanes única en el seu estil i que recorda el sacrifici del voivoda Stevan Sindjelič, lloctinent del cap rebel serbiKarađorđe,que el31 de maigde1809va fer saltar la fortalesa matant-se a si mateix i als assaltants otomans; els otomans no van poder ocupar la ciutat i amb les calaveres dels morts serbis els turcs van construir la torre esmentada. Fou presa per l'exèrcit serbi el 12 de gener de 1877 durant lesGuerres serbio-otomanesi l'11 de gener de 1878 Niš fou finalment arrabassada als otomans en virtut deltractat de San Stefano;llavors era capital d'unliwa.La població musulmana va emigrar majoritàriament a Turquia. A la ciutat van treballar l'historiadorAhmed Lütfi Efendi(1815-1907) i l'home d'estatMithat Paşa(1822-1884); aquest darrer fou governador de Nish del 1861 a 1864.

Les mesquites foren eliminades en pocs anys; la penúltima va ser destruïda per una inundació el 1896 i només se'n va conservar una. El 1929 la jurisdicció del mufti islàmic que tenia autoritat sobre tots els musulmans de Sèrbia, fou eliminada i substituïda per un tribunal regional de la xaria (un altre estava aBelgrad). El 1931 els musulmans només eren el 3,7% de la població de 35.384 habitants; el 1933 es quantifiquen en 1.982, la majoria gitanos (els que no ho eren es repartien entre els que parlaven serbocroata, turc i albanès) que encara que musulmans i amb noms musulmans també seguien algunes festes cristianes. Les institucions musulmanes de Nish van desaparèixer durant laSegona Guerra Mundiali ja no es van restablir. Prop de Nish hi va haver el primer camp de concentració de Iugoslàvia durant la guerra (1942) i per mitjà d'una revolta se'n va escapar uns guerrillers de Tito que foren capturats després pels alemanys a la batalla de Kozara. La ciutat fou bombardejada pèls aliats el 1944 junt amb altres ciutats sèrbies.

El 1996, Niš fou la primera ciutat a manifestar-se contraSlobodan Milošević.La coalició de l'oposició democràtica anomenada Zajedno (Junts) va guanyar les eleccions del 1996 i el primer alcalde democràtic fou Zoran Živković (que després va esdevenir primer ministres de Sèrbia el 2003). El7 de maigde 1999 un bombardeig de l'OTANva causar diverses víctimes. A les eleccions municipals del setembre del 2004, Smiljko Kostic del partit Nova Srbija, va aconseguir el triomf; el Partit Democràtic va promoure un referèndum per cridar a Kostic però la majoria va votar en contra (novembre del 2005). A les eleccions locals de maig de 2008 el Partit Democràtic, el G17+ i altres partits reunits entorn del Partit Socialista de Sèrbia va obtenir el triomf i Milos Simonovic (del Partit Democràtic) fou escollit alcalde.

Referències

[modifica]
  1. «Niš».Gran Enciclopèdia Catalana.Barcelona:Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Naissus». A: William Smith.Dictionary of Greek and Roman Geography, illustrated by numerous engravings on wood.Londres: Walton and Maberly & John Murray, 1854.
  3. Proceedings of the 21st International Congress of Byzantine Studies(en anglès). Ashgate Publishing, Ltd., 2006, p.281.
  4. Jean-Jacques Boucher.Le comte de Lowendal, Ulrich-Frédéric Woldemar.Fernand Lanore, 2012, p. 188.ISBN 978-2-85157-672-9.
  5. Frédéric Schoell.Cours d'histoire des États européens.37. de l'imprimerie royale et chez Duncker et Humblot, 1833.

Enllaços externs

[modifica]